Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nadívané okurky a mrkvové krokety: Úsporná jídla z roku 1933, která můžete vyzkoušet i dnes

Plněné okurky
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Opět jsme listovali Národním archivem a objevili další poklad v podobě úsporných receptů, které si mohly tehdejší čtenářky Pražských novin uvařit. Článek vyšel v roce 1933, ale všechny obsažené suroviny jsou dostupné i dnes, a to je o důvod víc, proč alespoň jeden z receptů vyzkoušet.

Nadívané okurky

Pod tímto názvem se skrývá z dnešního pohledu velmi neobvyklé jídlo, ve kterém hrají hlavní roli okurky. Jeho příprava je skutečně velmi jednoduchá a navíc dává velký prostor pro improvizaci.

Jak na to:

  • Oloupaným salátovým okurkám uřízněte špičku. Můžete použít i mladé cukety.
  • Vnitřek opatrně vydlabejte a naplňte masovou nádivkou.
  • Následně naplněné okurky duste v pánvi na nakrájené slanině a podlévejte zeleninovým vývarem.
  • Do vývaru přidejte trochu podmáslí a ještě trochu povařte.
  • Do podmáslí můžete také rozkvedlat trochu hladké mouky, která omáčku zahustí.

Nádivku do okurek připravte podle svých zvyklostí, můžete využít recept na sekanou nebo masové karbanátky. Článek nabízí dvě masové verze:

  • Výborná je prý z telecího mletého masa, smíchaného s houskou namočenou v mléce. Dále přidejte kousek másla, žloutek a podle chuti koření.
  • Druhou alternativou je nádivka z masa a rýže, na kterou budete potřebovat směs vepřového a hovězího mletého masa. Dále do něj přidejte uvařenou rýží a dochuťte mletým pepřem a solí.

Vhodnou přílohu, ani způsob servírování autorka nesděluje, my doporučujeme vařené brambory.

Krokety z mrkve

Skromnost a důvtip tehdejších žen se odráží i v tomto receptu. Mrkvové krokety jsou stejně jako v předchozím případě velmi jednoduché.

Jak na to:

  • Nastrouhejte uvařenou mrkev.
  • „Na jeden koflík (hrnek) mrkve se čítá jeden žloutek a 4 dkg (40 g) mouky,“ uvádí článek.
  • Na kousku másla si z uvedeného množství mouky udělejte světlou jíšku, kterou zalijte asi 250 ml mléka.
  • „Směs se vaří tak dlouho, až se kaše začne odlepovat od stěn nádoby. Vařiti se musí na malém ohni a stále pilně při tom míchat. Potom jest teprve tzv. pálené těsto hotové.“
  • Odpalované těsto vyklopte do mísy a nechte zcela vychladnout.
  • Pak k němu přidejte mrkev, žloutek a dle chuti okořeňte.
  • Tvarujte krokety, které obalte ve vajíčku a následně ve strouhance.
  • Na rozpáleném tuku smažte dozlatova.

V článku se dále uvádí: „Hodí se k nim osmažené brambory, bramborová kaše nebo restované brambory.“ Avšak my si je umíme představit i jako přílohu k pečenému masu, rybě nebo k dalším pokrmům, kde nahradí klasické bramborové krokety. Připravte si je také jako malou zeleninovou svačinu podávanou společně s oblíbeným dipem.

Zdroj: Národní archiv, Pražské noviny, datum vydání 9. 08. 1933

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč