Smažené bramborové krokety, které jsou dědictvím portugalské kuchyně, se v Brazílii dělají na různé způsoby – ty původní jsou s treskou a v restauraci je tady můžete ochutnat pod názvem bolinhos de bacalhau. Ale ryby nejí každý, tak jsme na silvestra vsadili na osvědčenou kombinaci šunka–sýr–česnek.
Suroviny
1 Brambory dejte do středně velkého rendlíku se studenou vodou a vařte na středním ohni doměkka (asi 15–20 minut). Uvařené brambory sceďte a rozšťouchejte společně s máslem a mlékem. Osolte a opepřete. Vklepněte 1 vejce, přidejte 1 lžíci hladké mouky a čedar a ušlehejte do hladké kaše. Potom do základu kroketového těsta vmíchejte šunku a pažitku a nechte vychladnout.
2 Z vychladlé směsi tvořte koule o průměru zhruba 4 cm a obalujte je v trojobalu – nejprve v hladké mouce, pak v rozšlehaných zbylých vejcích a nakonec ve strouhance panko.
3 Smažte po dávkách zvolna ve vysoké vrstvě oleje dozlatova (asi 7–8 minut). Usmažené krokety odkládejte na papírovou kuchyňskou utěrku, která odsaje přebytečný tuk. Podávejte s česnekovým dipem smíchaným z uvedených surovin.