Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sekaná recept

Poctivá sekaná pečeně, jak ji známe z českých kuchařek nejčastěji, se připravuje ze směsi hovězího a vepřového mletého masa, slaniny, vajec, strouhanky či pečiva namočeného v mléce. Většinou nechybí ještě cibule, česnek a majoránka. Pochutnáte si na ní s bramborovou kaší, štouchanými brambory, bramborovým salátem i s pečivem.

...

 

  • Sekaná dříve platila za slavnostní pokrm. Na úpadek její slávy a kvality však měl velký vliv nedostatek surovin v době války a socialistické závodní stravování, kdy se do sekané schovalo i to, co tam nepatří.
  • Na domácí sekané z vysokým podílem masa podle správného receptu si pochutná každý, i ten, kdo má sekanou za méněcenný pokrm.
  • Sekanou můžete připravit v různých obměnách: čistě vepřovou, z krůtího masa nebo se spoustou zeleniny. Využijete tak (povařenou) kapustu nebo kořenovou zeleninu. 
  • Oblíbená je také plněná sekaná, do které můžete schovat například vařené vejce nebo klobásu. Vytvoříte tak efektní řezy. 
  • Nezapomeňte připravit víc šišek sekané, ať máte sekanou za tepla k nedělnímu obědu a za studena mezi dvěma plátky pečiva na svačinu.

Celý popis