Sekaná recept
Poctivá sekaná pečeně, jak ji známe z českých kuchařek nejčastěji, se připravuje ze směsi hovězího a vepřového mletého masa, slaniny, vajec, strouhanky či pečiva namočeného v mléce. Většinou nechybí ještě cibule, česnek a majoránka. Pochutnáte si na ní s bramborovou kaší, štouchanými brambory, bramborovým salátem i s pečivem.
...
- Sekaná dříve platila za slavnostní pokrm. Na úpadek její slávy a kvality však měl velký vliv nedostatek surovin v době války a socialistické závodní stravování, kdy se do sekané schovalo i to, co tam nepatří.
- Na domácí sekané z vysokým podílem masa podle správného receptu si pochutná každý, i ten, kdo má sekanou za méněcenný pokrm.
- Sekanou můžete připravit v různých obměnách: čistě vepřovou, z krůtího masa nebo se spoustou zeleniny. Využijete tak (povařenou) kapustu nebo kořenovou zeleninu.
- Oblíbená je také plněná sekaná, do které můžete schovat například vařené vejce nebo klobásu. Vytvoříte tak efektní řezy.
- Nezapomeňte připravit víc šišek sekané, ať máte sekanou za tepla k nedělnímu obědu a za studena mezi dvěma plátky pečiva na svačinu.
Celý popis