Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Proteinové palačinky milují sportovci i hlídači kalorií: Jak je připravit a užít si jejich chuť bez výčitek

Špenátové palačinky s žampiony a brynzou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Palačinky jsou oblíbenou snídaní, svačinou i večeří. A to do takové míry, že se jich nezříkají ani sportovci a lidé, kteří hlídají svůj jídelníček. Jen jejich recepturu často vylepšují o rostlinné bílkoviny. Proteinové palačinky jsou skvělým tipem pro zdravou snídani nebo svačinu po cvičení – zvlášť když se při jejich plnění obejdete bez cukru. 

Proteinový prášek patří oficiálně mezi doplňky stravy. Obsahuje vysoký podíl bílkovin ve formě prášku, který lze po promíchání s tekutinou využít jako nápoj nebo ho přidávat do jídla. Jeho hlavními příznivci jsou sportovci, kteří se jím snaží podpořit růst a regeneraci svalů. Do svých jídelníčků zařazují proteinové prášky také vegetariáni, vegani nebo ti, kdo touží zhubnout.

Proteinové prášky se obvykle připravují tak, že se smíchají s vodou, mlékem nebo rostlinnými nápojiMohou se také přidávat do smoothies, jogurtu, vločkové kaše nebo použít při pečení moučníků a do vaření. Tím docílíte vyššího podílu bílkovin v připravovaném jídle. 

Recept na proteinové palačinky

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 banán
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku proteinového prášku (například syrovátkový, sójový, hrachový)
  • 1/4 hrnku mléka nebo rostlinného (ne)mléka (mandlové, sójové)
  • 1 ČL kypřicího prášku
  • 1 ČL vanilkového extraktu (nemusí být)
  • špetka soli
  • tuk na smažení

Postup:

  1. Těsto: Do mixéru nebo kuchyňského robota dejte ovesné vločky a rozmixujte. Přidejte banán, vejce, proteinový prášek, mléko, kypřicí prášek, vanilkový extrakt a špetku soli. Mixujte, dokud nevznikne hladké těsto jako na klasické palačinky. Pokud je příliš husté, přidejte trochu mléka.

  2. Smažení palačinek: Pánev mírně předehřejte na střední teplotu a potřete ji tenkou vrstvou tuku. Na pánev nalijte přibližně 1/4 hrnku těsta a rozlijte po pánvi nebo rozetřete. Smažte, až na povrchu začnou vznikat bublinky a okraje se začnou odchlipovat. Pak palačinku otočte a smažte z druhé strany dozlatova.

  3. Servírování palačinek: Podávejte teplé s vašimi oblíbenými náplněmi. Skvěle chutnají s čerstvým ovocem, jogurtem, ořechovým máslem, medem nebo javorovým sirupem.

Do těsta můžete přidávat i další suroviny, které máte rádi: kousky čokolády, ořechy, bobulovité ovce nebo koření (skvělá bude skořice nebo špetka muškátového oříšku).

Který protein je nejlepší?

Proteinové prášky se získávají z různých zdrojů, vybírat můžete podle chuti a výživových preferencí z několika nejběžnějších druhů:

Syrovátkový protein 

Syrovátková bílkovina se získává jako vedlejší produkt při zpracování mléka na sýry. Je dobře stravitelná a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. To ji činí oblíbenou volbou pro sportovce, kteří ji užívají pro podporu růstu svalů a regeneraci po tréninku.

Kasein

Bílkovina kasein se získává také z mléka. V mléce hospodářských zvířat tvoří kasein kolem 80 % z veškerých bílkovin. Na rozdíl od syrovátkového proteinu se kasein tráví pomaleji, což poskytuje postupné uvolňování aminokyselin. Ideální je požívat kasein před spaním nebo delším odpočinkem.

Sójová bílkovina

Jedná se o plnohodnotnou bílkovinu, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Je oblíbená mezi vegetariány a vegany.

Hrachový protein

Hrachová bílkovina platí za dobrý zdroj bílkovin bez přítomnosti alergenů, jako jsou lepek nebo laktóza.

Rýžový protein

Získává se z hnědé rýže a často se kombinuje s hrachovým proteinem, aby vznikl kompletní profil esenciálních aminokyselin. Je vhodný pro ty, kteří hledají rostlinné alternativy.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín