Rostlinná alternativa mléka: ořechová

sdílet:
Čím dál tím více lidí zjišťuje, že mají na laktózu intoleranci. Některým kravské mléko nechutná, či jej pro svůj veganský způsob života úmyslně vynechávají. Jaké jsou alternativy mléka a mléčných výrobků a co všechno obsahují? Pojďme se jim podívat na (ne)mléčný zoubek. Dnes se zaměříme na mléka vyráběná z ořechů.

Ořechové nápoje

Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a látky obsahují konkrétní druhy oříšků.

Možná vás překvapí svou chutí, konzistencí se podobají kravskému mléku. Jejich cena je vyšší než obilných, přitom příprava není náročná. Pokud si ořechový nápoj vyrobíte doma, můžete se vyhnout zbytečným surovinám, které přidávají velkovýrobci, jako jsou přidaný cukr nebo zahušťovadla. Směs ořechů, která zbude po přecezení, se dá využít

  • do těsta na sušenky
  • do dezertů
  • náplní
  • müsli
  • kaší

Příprava je snazší než si myslíte

  1. Ořechy namočte na několik hodin do vody, aby změkly. Nejlepšího výsledku získáte 24hodinovým máčením, některé recepty však uvádějí, že by mělo stačit i přes noc.
  2. Vodu slijte, ořechy ještě jednou propláchněte, a poté se 4 hrnky čisté studené vody rozmixujte.
  3. Stačí už jen přecedit a vymačkat přes gázu či pláténko, až získáte co nejsušší ořechovou směs. Tu rozhodně nevyhazujte.
  4. Hustotu vyrobeného mléka ovlivníte množstvím přidané vody. Pokud si jej chcete dosladit, přidejte med, sušené datle či vámi oblíbený sirup.
  5. Před použitím nezapomeňte vždy protřepat, uchovávejte v lednici a mléka do 3 dnů spotřebujte. Doporučujeme pozorně číst složení kupovaného mléka – přidaného cukru zde není třeba.

Rostlinné nápoje: obilné

Více

Mandlová alternativa mléka

Mandle jsou zdrojem antioxidantů, zpomalují stárnutí, snižují rizika mnoha onemocnění, včetně rakoviny, pomáhají v boji s vysokým cholesterolem, vysokým krevním tlakem a diabetes. Jsou zdrojem vitaminu E.

Většina prospěšných látek je obsažena ve slupce, je lepší ji na mandlích ponechat - především při výrobě domácího mléka. Mandle neobsahují téměř žádné cukry. Jsou vhodné při redukční dietě také proto, že vláknina a bílkoviny v nich dodávají pocit sytosti.

Právě jedna hrst mandlí obsahuje:

  • 6 g bílkovin

  • 3,5 g vlákniny

  • 14 g tuků (z toho 9g mononenasycené kyseliny)

  • 37 % vitaminu E DDD (doporučené denní dávky)

  • 32 % manganu DDD

  • 20 % hořčíku DDD

  • fosfor, vitamin B2, měď

Mandlový nápoj je v obchodech běžně dostupný, stejně jako např. sójový. Cena za litr se pohybuje od 40 do 89 korun. Někteří výrobci na obalu viditelně uvádějí, že nápoj nedoslazují.

Skvěle se hodí do přípravy dezertů, snídaní, ale i do kávy či jenom tak na chuť.

    Lískooříškový drink

    Tři oříšky pro Popelku obsahovaly krásné šaty i mysliveckou kazajku. Ty obyčejné, v obchodech dostupné, jsou bohaté na živiny, obsahují vysoký podíl bílkovin, tuků, vitamínů i minerálů. Vedle již zmíněného vitaminu E obsahují zinek, vápník, hořčík, draslík, vitamin B6, biotin a kyselinu listovou.

    Lískové ořechy obsahují prospěšné antioxidanty, chrání tělo před stárnutím, stresem, rakovinou a srdečními chorobami. Také bojují proti vysokému cholesterolu, cukr v krvi, normalizují krevní tlak a pomáhají v boji se záněty. 

    Doporučená denní dávka je 30 gramů a obsahuje:

    Kalorie: 176

    • Tuky: 17 gramů

    • Bílkoviny: 4,2 g

    • Sacharidy: 4,7 g

    • Vláknina: 2,7 g

    • Vitamin E: 21%DDD

    • Thiamin: 12% DDD

    • Hořčík: 12% DDD

    • Měď: 24% DDD

    • Mangan: 87% DDD

    Lískooříškové mléko v současné době nabízejí jen někteřé výrobci, litr se dá sehnat od 70 korun. Pokud máte na zahradě lísku, neváhejte a pusťte se do vlastní výroby. Z nápoje vytvoříte dokonalé kakao, máslo a hodí se i na přípravu dezertů. Skvěle chutná s pár kostkami ledu a kapkou rumu.

    Kokosové "mléko"

    Vedle sójového je druhým nejdostupnějším rostlinným nápojem. V některých zemích a jazycích má povolený název "mléko", Češi si však tuto výjimku ne evropské úrovni nevybojovali, proto v češtině název mléko nést nesmí.

    Thajskou, indickou nebo srílanskou kuchyni si bez něj téměř nelze představit. Používá se ale také ve farmacii a kosmetice.

    Jaké zdraví prospěšné látky kokos obsahuje?

    • vitamíny: B1, B2, B3, B6, E, C
    • minerální látky: železo, vápník,

    • fosfor, hořčík, draslík, křemík, sodík

    • vláknina

    • nasycené tuky

    • bílkoviny

    • proteiny

    Jeho složení pomáhá při prevenci srdečních onemocnění, pomáhá s trávícími i žaludečními problémy, vysokou hladinou cukru v krvi, vysokým krevním tlakem i s ledvinovými kameny. Brání vzniku chorob jater, žlučníku, ale i virů i bakterií, plísní a kvasinkám v těle. Zvyšuje imunitu organismu, udržuje vlhkost pokožky, chrání kůži stejně jako lidský maz, podporuje obranyschopnost.

    Jak si nápoj z kokosu nabitý tělu prospěšnými látkami vyrobit doma?

    1. Pořiďte si v obchodě dva kokosy, prorazte u nich očko a do misky vylijte kokosovou vodu.
    2. Ořech rozpulte, kokosovou dužinu vydlabejte, a spolu s kokosovou vodou rozmixujte.
    3. Směs přeceďte přes pláténko, vymačkejte a uchovejte v lednici.
    4. Hodí se pro pečení dezertů, sušenek, ale i do kávy, smoothie nebo čaje. Skvěle osvěží také kokosová ledová tříšť do kávy nebo nealkoholických nápojů.

    V obchodech jej koupíte v menších plechovkách či litrových krabicových baleních. Litr kokosového nápoje začíná na 50 korunách. Opět sledujte složení a nezalekněte se usazené smetany, která rozhodně není nežádoucí. Někteří výrobci jej upravují pro baristické potřeby, pěnu na cappuccino z něj tedy vykouzlit dokážete, většinou je obohaceno o mléko rýžové.

    Kokosový chia pudink s čokoládou a jahodami

    Více

    Kešu drink

    Pomáhá při prevenci kardiovaskulárních chorob, žlučových kamenů, diabetu i cukrovky. Snižuje cholesterol, pomáhá při hubnutí, snižuje riziko rakoviny. Jako bohatý zdroj vitaminu K je důležitý pro zdravé kosti. Podporuje fungování mozku, zabraňuje migrénám a pozitivně ovlivňuje naši pokožku. Kešu a jeho vitaminy E, B6, kyselina listová i draslík, by na vašem jídelníčku rozhodně neměly chybět.

    Využijete je při pečení, do koktejlů, müsli nebo horkých nápojů a oceníte jejich nasládlou chuť.

    Nápoj z kešu mléka zatím příliš mnoho výrobců nenabízí. K dostání je jako náhražka smetany do vaření, nebojte se s domácím výrobkem experimentovat.

    Hodí se všechny ořechy 

    Máte-li bohatou úrodu vlašských ořechů, připravte si z nich také náhražku mléka. Vhod vám přijdou také para ořechy, arašídy, piniové oříšky, pistácie či makadamové ořechy. Tato nemléka na trhu sice nejspíš neseženete, domácí výroba je však jedinou cestou, jak se k chutným nápojům plným prospěšných látek dostat. Vyzkoušejte některé z nich a napiště vám, která chuť vás nejvíce překvapila. 

    Autor: Hana Kovaříková

    Obchod Apetit