0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

almond milk
ZDROJ: Austan Wilcox/Unsplash
sdílet:

Některým kravské mléko nechutná či jej pro svůj veganský způsob života úmyslně vynechávají, jiné trápí intolerance mléčného cukru, laktózy. Jak se bez něj obejít? Jde to. řešením jsou například ořechová "mléka". Můžete je běžně koupit v supermarketu nebo drogierii, vyrobit ho však můžete i doma. Pojďme se podívat mandlovým, kokosovým, lískoořechovým a kešu nápojům na (ne)mléčný zoubek. 

Ořechové nápoje

Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžete jakékoli ořechy. 

Možná vás překvapí svou chutí, konzistencí se podobají kravskému mléku. Jejich cena je vyšší než obilných nápojů. Pokud si ořechový nápoj vyrobíte doma, můžete se vyhnout surovinám, které přidávají velkovýrobci, jako jsou přidaný cukr nebo zahušťovadla. Směs ořechů, která zbude po přecezení, se dá využít

  • do těsta na sušenky
  • do dezertů
  • náplní
  • müsli
  • kaší

Příprava ořechové alternativy mléka je snazší než si myslíte

  1. Ořechy namočte na několik hodin do vody, aby změkly. Nejlepšího výsledku získáte 24hodinovým máčením, některé recepty však uvádějí, že by mělo stačit i přes noc.
  2. Vodu slijte, ořechy ještě jednou propláchněte, a poté se 4 hrnky čisté studené vody rozmixujte.
  3. Stačí už jen přecedit a vymačkat přes gázu či pláténko, až získáte co nejsušší ořechovou směs. Tu rozhodně nevyhazujte.
  4. Hustotu vyrobeného mléka ovlivníte množstvím přidané vody. Pokud jej chcete dosladit, přidejte med, sušené datle či oblíbený sirup.
  5. Před použitím nezapomeňte nápoj vždy protřepat, uchovávejte v lednici a do 3 dnů spotřebujte.
  6. U kupovaných výrobků doporučujeme pozorně číst složení.

Mandlová alternativa mléka

Mandle jsou zdrojem antioxidantů, zpomalují stárnutí, snižují rizika výskytu mnoha onemocnění, pomáhají v boji s vysokým cholesterolem, vysokým krevním tlakem a diabetes. Jsou zdrojem vitaminu E.

  • Většina prospěšných látek je obsažena ve slupce madnlí, je lepší ji při výrobě domácího mléka ponechat.
  • Mandle neobsahují téměř žádné cukry. Jsou vhodné při redukční dietě také proto, že vláknina a bílkoviny dodávají pocit sytosti.
  • Skvěle se hodí do přípravy dezertů, snídaní, ale i do kávy či jenom tak na chuť.

Hrst mandlí obsahuje:

  • 6 g bílkovin, 3,5 g vlákniny, 14 g tuků 
  • 37 % D doporučené denní dávky (DDD) vitaminu E 
  • 32 % DDD manganu 
  • 20 % DDD hořčíku
  • fosfor, vitamin B2, měď

Mandlový nápoj je v obchodech běžně dostupný, stejně jako např. sójový. Cena za litr se pohybuje od 40 do 89 korun. Někteří výrobci na obalu viditelně uvádějí, že nápoj nedoslazují.

    Lískooříškový drink

    Tři oříšky pro Popelku obsahovaly krásné šaty i mysliveckou kazajku. Ty obyčejné, v obchodech dostupné, jsou bohaté na živiny, obsahují vysoký podíl bílkovin, tuků, vitamínů i minerálů. Vedle již zmíněného vitaminu E obsahují zinek, vápník, hořčík, draslík, vitamin B6, biotin a kyselinu listovou.

    • Lískové ořechy obsahují prospěšné antioxidanty, chrání tělo před stárnutím, stresem, rakovinou a srdečními chorobami. Také pomáhají v boji  proti vysokému cholesterolu, cukr v krvi, normalizují krevní tlak a pomáhají v boji se záněty. 
    • Doporučená denní dávka lískáčů je 30 gramů.

    Doporučená denní dávka lískáčů obsahuje:

    • 17 g tuků. 4,2 g bílkovin, 4,7 g sacharidů, 2,7 g vlákniny
    • 21 % DDD vitaminu E
    • 12 % DDD thiaminu (vitamin B)
    • 12 % DDD hořčíku
    • 24 % DDD mědi
    • 87 % DDD manganu

    Litr lískooříškového mléka se dá sehnat od 70 korun. Pokud máte na zahradě lísku, neváhejte a pusťte se do vlastní výroby.

    Z nápoje vytvoříte dokonalé kakao, máslo a hodí se i na přípravu dezertů. Skvěle chutná s pár kostkami ledu a kapkou rumu.

    Kokosové "mléko"

    Vedle sójového je nejdostupnějším rostlinným nápojem. V některých zemích a jazycích má povolený název "mléko", Češi si však tuto výjimku ne evropské úrovni nevybojovali, proto v češtině název mléko nést nesmí.

    • Thajskou, indickou nebo srílanskou kuchyni si bez kokosového mléka téměř nelze představit.
    • Kokosové mléko se používá také ve farmacii a kosmetice.

    Jaké zdraví prospěšné látky kokos obsahuje?

    • vitamíny: B1, B2, B3, B6, E, C
    • minerální látky: železo, vápník, fosfor, hořčík, draslík, křemík, sodík

    Jak si nápoj z kokosu vyrobit doma?

    1. Pořiďte si v obchodě dva kokosy, prorazte u nich očko a do misky vylijte kokosovou vodu.
    2. Ořech rozpulte, kokosovou dužinu vydlabejte, a spolu s kokosovou vodou rozmixujte.
    3. Směs přeceďte přes pláténko, vymačkejte a uchovejte v lednici.
    4. Hodí se pro pečení dezertů, sušenek, ale i do kávy, smoothie nebo čaje. Skvěle osvěží také kokosová ledová tříšť do kávy nebo nealkoholických nápojů.

    V obchodech jej koupíte v menších plechovkách či litrových krabicových baleních. Litr kokosového nápoje začíná na 50 korunách. Sledujte složení a vybírejte mléka bez zahušťovadel. Po otevření plechovky se nezalekněte usazené "smetany". 

    Kešu drink

    • Využijete je při pečení, do koktejlů, müsli nebo horkých nápojů a oceníte jejich nasládlou chuť.
    • Nápoj z kešu mléka zatím příliš mnoho výrobců nenabízí. K dostání je jako náhražka smetany do vaření, nebojte se s domácím výrobkem experimentovat.

    Pomáhá při prevenci kardiovaskulárních chorob, žlučových kamenů, diabetu i cukrovky. Snižuje cholesterol, pomáhá při hubnutí, snižuje riziko rakoviny. Jako bohatý zdroj vitaminu K je důležitý pro zdravé kosti. Podporuje fungování mozku, zabraňuje migrénám a pozitivně ovlivňuje pokožku. Kešu a jeho vitaminy E, B6, kyselina listová i draslík, by na vašem jídelníčku rozhodně neměly chybět.

    Hodí se všechny ořechy 

    Máte-li bohatou úrodu vlašských ořechů, připravte z nich náhražku mléka. Vhod přijdou i para ořechy, arašídy, piniové oříšky, pistácie či makadamové ořechy. Nemléka z nich na trhu neseženete, domácí výroba je nejspíš jedinou cestou, jak se k chutným nápojům plným prospěšných látek dostat. Vyzkoušejte některé z nich a napiště vám, která chuť vás nejvíce překvapila. 

    Související články

    Jak jednoduše otevřít a oloupat kokosový ořech
    • Tipy a triky

    Jak jednoduše otevřít a oloupat kokosový ořech

    Zima patří tropickému ovoci, ostatně málokomu chyběly na vánočním stole pomeranče, mandarinky, ananas či právě kokos. Mandarinky oloupete, ananas okrájíte, ale co s kokosem? Kladívko? Pilku? Víme, jak se do něj nejsnadněji dostat! Můžete ho...
    Autor: Hana Kovaříková

    Apetit magazín

    Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
    • Tipy a triky

    Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

    Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
    STORY
    Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

    Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

    Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

    Obchod Apetit