Nová registrace Zapomenuté heslo
Apetit
2. 11. 2020
Jak na to: domácí ricotta

Až ji jednou ochutnáte, nebudete chtít jinou. Máme pro vás návod, podle kterého se vám domácí ricotta zaručeně povede i pár receptů, ve kterých ricotta nesmí chybět.

Ricotta se konzistencí podobá tvarohu, na rozdíl od něj však není nakyslá. Naopak chuťově velmi jemná, mírně sladká.

  • Skvěle se hodí do dezertů a pohárů.
  • V sicilské kuchyni se s ní plní sladké cannoli, drobné smažené trubičky.
  • Používá se i jako základ bylinkových pomazánek či do bleskových omáček k těstovinám.

Jak připravit domácí ricottu

Ricotta se připravuje ze syrovátky, která vzniká jako zbytkový produkt při výrobě sýrů z kravského, ovčího nebo kozího mléka. Domácí postup je však trochu odlišný, v principu ovšem zůstává stejný. Syrovátka se nechává srazit a odkapat.

  • V našem receptu jsme nejprve k bodu varu zahřáli mléko se smetanou a mořskou solí. Pak jsme přidali citronovou šťávu, která zajistí vytvoření pevné sýrové hmoty.
  • Pak již jen stačí nechat vzniklou hmotu v cedníku vykapat.
  • Hotovou ricottu uchovávejte v chladničce. V neprodyšně uzavřené krabičce vydrží pět dní.

Zdroj informací: časopis Apetit

Související články