Domácí sekaná - Zdálo by se, že je to obyčejné, jednoduché jídlo. Z vybraných surovin ve správném poměru z ní ovšem můžete vykouzlit pokrm de luxe. Vynikne tak skvělá pečeně, po které se ve vaší kuchyni jen zapráší! U receptu nasekanou ale platí pravidlo ,všeho s mírou‘ víc než kdekoli jinde. Solte a kořeňte proto přiměřeně!
JAK ZABALIT SEKANOU DO SLANINY?
- Sekaná zabalená do slaniny skvěle vypadá, je mnohem křupavější a voňavnější, ale hlavně má pevnější kůrčičku. Plátky slaniny dejte do pekáčku tak, aby jejich konce přesahovaly okraj nádoby a na dně nádoby se překrývaly nebo spojovaly. Pokládejte plátky hustě proti sobě nebo s menšími mezerami.
- Zabalení sekané je poslední a také nejzábavnější část receptu – a z vaší ,obyčejné sekačky‘ udělá královnu stolu! Než jednotlivé šišky zabalíte, nezapomeňte je potřít bílkem; vrchní krusta pak bude dokonalá a maso se nebude rozpadat.
ABY SE VŠE POVEDLO:
- Namelte si Zkuste pro jednou nekupovat předem připravené, zatavané balíčky mletého masa – místo toho si vyberte kvalitní čerstvé maso a sami si ho namelte. Poznáte ten rozdíl! A pak: dobré maso = polovina práce za vámi. Maso umelte dvakrát za sebou. Bude tak jemnější a lépe se spojí. Pokud doma nemáte mlýnek na maso, neboj- te se požádat řezníka. Ten, ke kterému se budete vracet, vám rád vyhoví.
- Půl na půl Ani mastná, ani příliš suchá, ideální konzistence, barva i chuť – taková je sekaná upečená z vepřové- ho a hovězího masa půl na půl. Pokud nemusíte hovězí, přidejte ho k vepřovému jen v poměru 1:3. Ani ho neucítíte, a sekaná přitom nebude tučná.
- Klidně použijte strouhanku Mnoho tradičních receptů na sekanou uvádí místo strouhanky kostičky housky, dopředu namočené v mléce. Strouhanka vám urychlí a usnadní práci, přitom tahle záměna nebude mít žádný vliv na chuť. A pak: vždycky máte po ruce mléko, jako poslední záchranu, když směs nedrží pohromadě.
- Vyválejte víc šišek Jedna velká šiška sice působí impozantně, praktičtější je však vytvarovat několik menších: jednak je můžete snáz uchovat na později, jednak jsou vhodnější na servírování zastudena. Koleček bude víc a na obložené míse budou líp vypadat. Při větším počtu udělejte šišky stejně velké, aby se stejně i propekly.
- Bílek navrch Popraskaná sekaná nevypadá dobře a vyteče z ní příliš mnoho šťávy – šišku proto před pečením potřete bílkem. Nejlepší je na to klasická mašlovačka z husího peří.
- Podlévejte Sekanou při pečení ničím nezakrývejte, naopak ji nezapomeňte podlévat.
Suroviny
Postup
Připravte si mísu velkou tak, aby se do ní nejen vešly všechny ingredience, ale aby se vám v ní maso i dobře hnětlo. Maso rozprostřete na dno nádoby a přidejte nejprve pokrájenou cibuli. Chce to opravdu drobné kostičky – velké kusy cibule sice neovlivní chuť sekané, ale vypadávají ze syrové směsi a zbytečně narušují její strukturu.
K masu a cibuli přihoďte česnek. Můžete jej propasírovat strojkem, utřít nožem nebo jemně nakrájet. Pak přidejte jedno vejce a jeden žloutek; zbylý bílek si nechte v hrnku stranou. (Na závěr jím potřete hotové šišky sekané – budou tak lépe držet pohromadě.) Pak přisypte sůl. Směs můžete částečně promíchat.
Do sekané patří i koření, především majoránka. Se sušenou nemusíte nijak šetřit, přidejte jednu až dvě lžičky. Pokud chcete, aby vaše sekaná opravdu voněla a měla výraznější chuť, použijte čerstvé bylinky – ideální je opět majoránka nebo oregano či petrželka. Ihned utržené je nasekejte ostrým nožem a přidejte ke směsi.
Na závěr přijde strouhanka. Nebojte se odměřování hrstmi – je to nejjednodušší a přitom poměrně přesné. Nejlepší je domácí strouhanka. Budete mít jistotu, že v ní není přidaná mouka nebo jiné příměsi. Strouhankou maso rovnoměrně zasypte a nechte odpočinout. Mezitím si připravte pekáček a předehřejte troubu na 180 °C.
Maso a veškeré přidané ingredience hněťte rukama. Důkladně a dlouho. Je to ten nejlepší způsob, jak všechno dokonale spojit a vytvořit kompaktní hmotu. Dbejte hlavně na to, aby se strouhanka,bylinky a především sůl dostaly do všech částí masa. Směs nejprve pasírujte mezi prsty, pak ji začněte spojovat do velké šišky.
Spojení veškerých ingrediencí spolehlivě obstará strouhanka a vajíčka. Máte-li přesto pocit, že směs nedrží pohromadě tak, jak má, přidejte trochu strouhanky, případně vajíčka. Pokud ani to nepomůže, přilijte trochu mléka a znovu důkladně hněťte. Mléko by mělo mít stejnou teplotu jako masová směs.
Z masové směsi vytvarujte šišku (nebo několik menších, viz Aby se vše povedlo) a zabalte ji do slaniny (viz Jak zabalit sekanou do slaniny?). Sekanou dejte na plech, podlijte asi centimetrem vody a pečte ve vyhřáté troubě zhruba hodinu při 180 °C.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- TOP 5 receptů z babiččiny kuchařky(5 receptů)
- Svačina na zimní výlet: 4 recepty na cesty(4 recepty)
- 20 jídel, která děti milují(21 receptů)
- 12x nejoblíbenější dětská jídla(12 receptů)
- Česká kuchyně – maso a spol.(18 receptů)
- Jako od maminky: 36 ověřených tradičních receptů(36 receptů)
- Do sekané se hodí mrkev, párky i vejce. Jak upéct sekanou jako od babičky, aby nepraskla a nebyla suchá?(15 receptů)
- 50 nejlepších receptů s mletým masem(49 receptů)
Komentáře
19.01.2009 13:32
obrázek
20.01.2009 12:24
RE: obrázek
03.09.2015 09:35
Dobrý den, děkujeme za
Dobrý den, děkujeme za upozornění, obrázek jsme vyměnili. Teď už je to opravdu sekaná. :)
21.05.2009 19:01
Moje první sekačka
18.09.2015 16:47
Sekaná vypadá luxusně, určitě
Sekaná vypadá luxusně, určitě vyzkouším.
Jsem ale v šoku když čtu první komentáře na špatný obrázek - 01/2009 a opravili jste 09/2015????To je teda fofr. To se vlastně divím, že jste se k tomu ještě vrátili. :-)
27.08.2017 16:47
Zkoušel jsem to, ale na můj
Zkoušel jsem to, ale na můj vkus příliš mnoho cibule. Klidně by stačila polovina z uváděného množství. Sekaná byla spíše cibulová. :)
01.09.2017 14:34
Sekanou jsem dělala poprvé a
Sekanou jsem dělala poprvé a byla výborná.
Přidala jsem ještě nastrouhanou mrkev a dala min strouhanky.
Krásně držela,nepraskla a to bez přidání mléka,nebo čehokoliv navíc.
DOPORUCUJU!!!
21.11.2020 11:46
Recept jsem připravil ze 400
Recept jsem připravil ze 400 gramů masa a jedné velké cibule a bylo to úplně v pohodě. Akorát bez slaniny.