0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Babiččina sekaná

Babiččina sekaná
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Babiččina sekaná

4.5 / 5. Počet hodnocení: 478
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11210 kcal
Bílkoviny 430 g
Sacharidy 136 g
Tuky 999 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí sekaná - Zdálo by se, že je to obyčejné, jednoduché jídlo. Z vybraných surovin ve správném poměru z ní ovšem můžete vykouzlit pokrm de luxe. Vynikne tak skvělá pečeně, po které se ve vaší kuchyni jen zapráší! U receptu nasekanou ale platí pravidlo ,všeho s mírou‘ víc než kdekoli jinde. Solte a kořeňte proto přiměřeně!

JAK ZABALIT SEKANOU DO SLANINY?

  • Sekaná zabalená do slaniny skvěle vypadá, je mnohem křupavější a voňavnější, ale hlavně má pevnější kůrčičku. Plátky slaniny dejte do pekáčku tak, aby jejich konce přesahovaly okraj nádoby a na dně nádoby se překrývaly nebo spojovaly. Pokládejte plátky hustě proti sobě nebo s menšími mezerami.
     
  • Zabalení sekané je poslední a také nejzábavnější část receptu – a z vaší ,obyčejné sekačky‘ udělá královnu stolu! Než jednotlivé šišky zabalíte, nezapomeňte je potřít bílkem; vrchní krusta pak bude dokonalá a maso se nebude rozpadat. 

​ABY SE VŠE POVEDLO:

  • Namelte si Zkuste pro jednou nekupovat předem připravené, zatavané balíčky mletého masa – místo toho si vyberte kvalitní čerstvé maso a sami si ho namelte. Poznáte ten rozdíl! A pak: dobré maso = polovina práce za vámi. Maso umelte dvakrát za sebou. Bude tak jemnější a lépe se spojí. Pokud doma nemáte mlýnek na maso, neboj- te se požádat řezníka. Ten, ke kterému se budete vracet, vám rád vyhoví.
     
  • Půl na půl Ani mastná, ani příliš suchá, ideální konzistence, barva i chuť – taková je sekaná upečená z vepřové- ho a hovězího masa půl na půl. Pokud nemusíte hovězí, přidejte ho k vepřovému jen v poměru 1:3. Ani ho neucítíte, a sekaná přitom nebude tučná.
     
  • Klidně použijte strouhanku Mnoho tradičních receptů na sekanou uvádí místo strouhanky kostičky housky, dopředu namočené v mléce. Strouhanka vám urychlí a usnadní práci, přitom tahle záměna nebude mít žádný vliv na chuť. A pak: vždycky máte po ruce mléko, jako poslední záchranu, když směs nedrží pohromadě.
     
  • Vyválejte víc šišek Jedna velká šiška sice působí impozantně, praktičtější je však vytvarovat několik menších: jednak je můžete snáz uchovat na později, jednak jsou vhodnější na servírování zastudena. Koleček bude víc a na obložené míse budou líp vypadat. Při větším počtu udělejte šišky stejně velké, aby se stejně i propekly.
     
  • Bílek navrch Popraskaná sekaná nevypadá dobře a vyteče z ní příliš mnoho šťávy – šišku proto před pečením potřete bílkem. Nejlepší je na to klasická mašlovačka z husího peří.
     
  • Podlévejte Sekanou při pečení ničím nezakrývejte, naopak ji nezapomeňte podlévat.

Suroviny

mleté maso (mix hovězího a vepřového) 750 g
cibule 2 ks
větší
vejce 2 ks
česnek 3 stroužky
sůl 2 ČL
majoránka (drhnutá) 2 ČL
nebo hrst čerstvých bylinek (majoránky, oregána a petrželky)
strouhanka 6 hrstí
mléko
pouze pokud nebude držet sekaná pohromadě
anglická slanina 14 plátků

Postup

1

Připravte si mísu velkou tak, aby se do ní nejen vešly všechny ingredience, ale aby se vám v ní maso i dobře hnětlo. Maso rozprostřete na dno nádoby a přidejte nejprve pokrájenou cibuli. Chce to opravdu drobné kostičky – velké kusy cibule sice neovlivní chuť sekané, ale vypadávají ze syrové směsi a zbytečně narušují její strukturu.

2

K masu a cibuli přihoďte česnek. Můžete jej propasírovat strojkem, utřít nožem nebo jemně nakrájet. Pak přidejte jedno vejce a jeden žloutek; zbylý bílek si nechte v hrnku stranou. (Na závěr jím potřete hotové šišky sekané – budou tak lépe držet pohromadě.) Pak přisypte sůl. Směs můžete částečně promíchat.

3

Do sekané patří i koření, především majoránka. Se sušenou nemusíte nijak šetřit, přidejte jednu až dvě lžičky. Pokud chcete, aby vaše sekaná opravdu voněla a měla výraznější chuť, použijte čerstvé bylinky – ideální je opět majoránka nebo oregano či petrželka. Ihned utržené je nasekejte ostrým nožem a přidejte ke směsi.

4

Na závěr přijde strouhanka. Nebojte se odměřování hrstmi – je to nejjednodušší a přitom poměrně přesné. Nejlepší je domácí strouhanka. Budete mít jistotu, že v ní není přidaná mouka nebo jiné příměsi. Strouhankou maso rovnoměrně zasypte a nechte odpočinout. Mezitím si připravte pekáček a předehřejte troubu na 180 °C.

5

Maso a veškeré přidané ingredience hněťte rukama. Důkladně a dlouho. Je to ten nejlepší způsob, jak všechno dokonale spojit a vytvořit kompaktní hmotu. Dbejte hlavně na to, aby se strouhanka,bylinky a především sůl dostaly do všech částí masa. Směs nejprve pasírujte mezi prsty, pak ji začněte spojovat do velké šišky.

6

Spojení veškerých ingrediencí spolehlivě obstará strouhanka a vajíčka. Máte-li přesto pocit, že směs nedrží pohromadě tak, jak má, přidejte trochu strouhanky, případně vajíčka. Pokud ani to nepomůže, přilijte trochu mléka a znovu důkladně hněťte. Mléko by mělo mít stejnou teplotu jako masová směs.

7

Z masové směsi vytvarujte šišku (nebo několik menších, viz Aby se vše povedlo) a zabalte ji do slaniny (viz Jak zabalit sekanou do slaniny?). Sekanou dejte na plech, podlijte asi centimetrem vody a pečte ve vyhřáté troubě zhruba hodinu při 180 °C. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

Anonym

Trošku Vám zde nesedí obrázek k receptu...vypadá to spíše jako kuře na paprice nežli babičina sekaná .-) Každopádně jsem chtěla znát názory čtenářů, kteří recept zkoušeli... a nic jsem zde nenalezla :-( Sekanou jsem dle Vašeho receptu zkoušela o víkendu a výsledek byl vynikající! Teplá i studená = výborná. Jedinou výtkou by bylo na můj vkus příliš mnoho cibule v receptu, stačila by jedna malá až střední cibulka.

Pavla Večeřová

Taky mi obrázek nesedí. Tuto sekanou už dělám podle receptu delší dobu a po každé sklidí úspěch.

Jana Kopřivová

Dobrý den, děkujeme za upozornění, obrázek jsme vyměnili. Teď už je to opravdu sekaná. :)

Miroslava Žovincová

Právě baštím moji první sekanou, připravenou podle tohoto receptu, a hned jak ji dobaštím - tedy až poté, co si minimálně jednou přidám, si ji zapíšu do kuchařky. Udělala jsem k ní rajskou a ohřála knedlík a je to vážně bájo!!! Jsem zvědavá, co na ni řekne přítel, až se vrátí z roboty. Do rajské mu jogurtem načrtnu srdíčko a uvidíme, co bude... ;o) PS: Příště dám více soli, pepře a česneku, ať to má větší grády!

Věra Kacerovská

Sekaná vypadá luxusně, určitě vyzkouším.
Jsem ale v šoku když čtu první komentáře na špatný obrázek - 01/2009 a opravili jste 09/2015????To je teda fofr. To se vlastně divím, že jste se k tomu ještě vrátili. :-)

Vladimír Černý

Zkoušel jsem to, ale na můj vkus příliš mnoho cibule. Klidně by stačila polovina z uváděného množství. Sekaná byla spíše cibulová. :)

Miluše Truksová

Sekanou jsem dělala poprvé a byla výborná.
Přidala jsem ještě nastrouhanou mrkev a dala min strouhanky.
Krásně držela,nepraskla a to bez přidání mléka,nebo čehokoliv navíc.
DOPORUCUJU!!!

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit