Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Klasické masové kuličky v rajčatové omáčce
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 111
Do hodiny Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3880 kcal
Bílkoviny 314 g
Sacharidy 370 g
Tuky 146 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původ mají v Itálii, ale patří k nejoblíbenějším americkým jídlům. Ochutnejte klasické masové kuličky v rajčatové omáčce a hned pochopíte proč. Italská rajčatová omáčka je jiná než česká rajská a troufáme si říct, že se ke kuličkám hodí víc!

Suroviny

pečivo 110 g
čerstvé, bílé, nahrubo rozmixované
mléko 125 ml
vejce 2 ks
česnek 6 stroužků
3 stroužky drcené + 3 stroužky nasekané, na omáčku
šalvěj 2 PL
lístky, nasekané najemno
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej panenský 2 PL
nadrobno
balzamikový ocet 2 PL
třtinový cukr 1 ČL
vývar hovězí 250 ml
bazalka 2 hrst
lístky
strouhaný, k podávání

Postup

1

Do mísy dejte pečivo, pokropte ho mlékem a promíchejte. Nechte 5 minut odpočinout, pak přidejte mleté hovězí i vepřové maso, vejce, česnek, šalvěj, osolte, opepřete a dobře promíchejte. Navlhčenýma rukama tvořte kuličky velikosti vlašského ořechu a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.

2

Troubu předehřejte na 200 °C. Kuličky pečte 15–20 minut dozlatova.

3

V rendlíku na oleji opékejte cibuli a česnek zhruba 5 minut dosklovita. Přidejte protlak, balzamikový ocet a cukr a minutu míchejte. Přidejte vývar, krájená rajčata, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Přidejte pečené masové kuličky a vařte 20 minut, až omáčka zhoustne a její chuť se prohloubí. Vypněte a vmíchejte polovinu nasekané bazalky.

4

Špagety uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu a promíchejte je s omáčkou a kuličkami. Posypte parmazánem a zbývající bazalkou.

A CO JEŠTĚ VYZKOUŠET

  • Sendviče v newyorském stylu

Připravte klasické kuličky i s omáčkou. Bagetky podélně rozřízněte, ale nedokrojte. Rozevřete, naplňte 4 kuličkami a pokapejte omáčkou. Posypte nahrubo strouhaným ementálem nebo čedarem a krátce zapečte pod grilem.

  • Po švédsku

V pánvi na másle opékejte 1 cibuli, nakrájenou nadrobno, asi 4 minuty dosklovita. Zaprašte 1 lžící hladké mouky a ještě minutu míchejte. Zalijte 300 ml hovězího vývaru, 100 ml smetany ke šlehání, prošlehejte a za stálého míchání vařte 15 minut do zhoustnutí. Osolte, opepřete, dotáhněte worcesterskou omáčkou a citronovou šťávou a v omáčce prohřejte klasické masové kuličky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/6

Komentáře

08.11.2017 20:33

Moc dobré!...Kuliček je z této porce masa opravdu hodně.Já jich měla okolo 70. Druhý den jsem přidělala omáčku,protože ji bylo z 2 konzerev na počet kuliček málo.

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...