0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Klasické masové kuličky v rajčatové omáčce

Klasické masové kuličky v rajčatové omáčce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Klasické masové kuličky v rajčatové omáčce

4.7/5 Počet hodnocení: 98
Do hodiny Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3880 kcal
Bílkoviny 314 g
Sacharidy 370 g
Tuky 146 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původ mají v Itálii, ale patří k nejoblíbenějším americkým jídlům. Ochutnejte klasické masové kuličky v rajčatové omáčce a hned pochopíte proč.

Suroviny

pečivo 110 g
čerstvé, bílé, nahrubo rozmixované
mléko 125 ml
vepřové maso mleté 500 g
vejce 2 ks
česnek 6 stroužků
3 stroužky drcené + 3 stroužky nasekané, na omáčku
šalvěj 2 PL
lístky, nasekané najemno
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej panenský 2 PL
cibule 1 ks
nadrobno
rajčatový protlak 2 PL
hustý
balzamikový ocet 2 PL
třtinový cukr 1 ČL
vývar hovězí 250 ml
konzervovaná rajčata krájená 800 g
v konzervě
špagety (těstoviny) 500 g
bazalka 2 hrst
lístky
strouhaný, k podávání

Postup

1

Do mísy dejte pečivo, pokropte ho mlékem a promíchejte. Nechte 5 minut odpočinout, pak přidejte mleté hovězí i vepřové maso, vejce, česnek, šalvěj, osolte, opepřete a dobře promíchejte. Navlhčenýma rukama tvořte kuličky velikosti vlašského ořechu a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.

2

Troubu předehřejte na 200 °C. Kuličky pečte 15–20 minut dozlatova.

3

V rendlíku na oleji opékejte cibuli a česnek zhruba 5 minut dosklovita. Přidejte protlak, balzamikový ocet a cukr a minutu míchejte. Přidejte vývar, krájená rajčata, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Přidejte pečené masové kuličky a vařte 20 minut, až omáčka zhoustne a její chuť se prohloubí. Vypněte a vmíchejte polovinu bazalky, nasekané.

4

Špagety uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu a promíchejte je s omáčkou a kuličkami. Posypte parmazánem a zbývající bazalkou.

A CO JEŠTĚ VYZKOUŠET

  • Sendviče v newyorském stylu

Připravte klasické kuličky i s omáčkou. Bagetky podélně rozřízněte, ale nedokrojte. Rozevřete, naplňte 4 kuličkami a pokapejte omáčkou. Posypte nahrubo strouhaným ementálem nebo čedarem a krátce zapečte pod grilem.

  • Po švédsku

V pánvi na másle opékejte 1 cibuli, nakrájenou nadrobno, asi 4 minuty dosklovita. Zaprašte 1 lžící hladké mouky a ještě minutu míchejte. Zalijte 300 ml hovězího vývaru, 100 ml smetany ke šlehání, prošlehejte a za stálého míchání vařte 15 minut do zhoustnutí. Osolte, opepřete, dotáhněte worcesterskou omáčkou a citronovou šťávou a v omáčce prohřejte klasické masové kuličky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/6

Komentáře

Petra Moucová

Moc dobré!...Kuliček je z této porce masa opravdu hodně.Já jich měla okolo 70. Druhý den jsem přidělala omáčku,protože ji bylo z 2 konzerev na počet kuliček málo.

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč