Klasické masové kuličky v rajčatové omáčce

Klasické masové kuličky v rajčatové omáčce

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3880 kcal
Bílkoviny 314 g
Cukr 370 g
Tuky 146 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původ mají v Itálii, ale patří k nejoblíbenějším americkým jídlům. Ochutnejte, hned pochopíte proč.

Suroviny

pečivo 110 g
čerstvé, bílé, nahrubo rozmixované
mléko 125 ml
hovězí maso mleté 500 g
vepřové maso mleté 500 g
vejce 2 ks
česnek 6 stroužků
3 stroužky drcené + 3 stroužky nasekané, na omáčku
šalvěj 2 PL
lístky, nasekané najemno
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej panenský 2 PL
cibule 1 ks
nadrobno
rajčatový protlak 2 PL
hustý
balzamikový ocet 2 PL
třtinový cukr 1 ČL
vývar hovězí 250 ml
konzervovaná rajčata krájená 800 g
v konzervě
špagety 500 g
bazalka 2 hrst
lístky
parmazán
strouhaný, k podávání

1 Do mísy dejte pečivo, pokropte ho mlékem a promíchejte. Nechte 5 minut odpočinout, pak přidejte mleté hovězí i vepřové maso, vejce, česnek, šalvěj, osolte, opepřete a dobře promíchejte. Navlhčenýma rukama tvořte kuličky velikosti vlašského ořechu a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Kuličky pečte 15–20 minut dozlatova.

3 V rendlíku na oleji opékejte cibuli a česnek zhruba 5 minut dosklovita. Přidejte protlak, balzamikový ocet a cukr a minutu míchejte. Přidejte vývar, krájená rajčata, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Přidejte pečené masové kuličky a vařte 20 minut, až omáčka zhoustne a její chuť se prohloubí. Vypněte a vmíchejte polovinu bazalky, nasekané.

4 Špagety uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu a promíchejte je s omáčkou a kuličkami. Posypte parmazánem a zbývající bazalkou.

A CO JEŠTĚ VYZKOUŠET

  • Sendviče v newyorském stylu

Připravte klasické kuličky i s omáčkou. Bagetky podélně rozřízněte, ale nedokrojte. Rozevřete, naplňte 4 kuličkami a pokapejte omáčkou. Posypte nahrubo strouhaným ementálem nebo čedarem a krátce zapečte pod grilem.

  • Po švédsku

V pánvi na másle opékejte 1 cibuli, nakrájenou nadrobno, asi 4 minuty dosklovita. Zaprašte 1 lžící hladké mouky a ještě minutu míchejte. Zalijte 300 ml hovězího vývaru, 100 ml smetany ke šlehání, prošlehejte a za stálého míchání vařte 15 minut do zhoustnutí. Osolte, opepřete, dotáhněte worcesterskou omáčkou a citronovou šťávou a v omáčce prohřejte klasické masové kuličky.

Škola vaření: masové kuličky

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Petra Moucová

Moc dobré!...Kuliček je z této porce masa opravdu hodně.Já jich měla okolo 70. Druhý den jsem přidělala omáčku,protože ji bylo z 2 konzerev na počet kuliček málo.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit