
Klasické masové kuličky v rajčatové omáčce
Původ mají v Itálii, ale patří k nejoblíbenějším americkým jídlům. Ochutnejte, hned pochopíte proč.
Ingredience
- 110 g nahrubo rozmixovaného čerstvého bílého pečiva
- 125 ml mléka
- 500 g mletého hovězího masa
- 500 g mletého vepřového masa
- 2 vejce
- 3 stroužky česneku, drcené + 3 stroužky, nasekané, na omáčku
- 2 lžíce šalvějových lístků, nasekaných najemno
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 lžíce hustého rajčatového protlaku (např. Heinz)
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička třtinového cukru
- 250 ml hovězího vývaru
- 2x 400g konzerva krájených rajčat
- 500 g špaget
- 2 velké hrsti bazalkových lístků
- strouhaný parmazán k podávání
Příprava jídla
1 Do mísy dejte pečivo, pokropte ho mlékem a promíchejte. Nechte 5 minut odpočinout, pak přidejte mleté hovězí i vepřové maso, vejce, česnek, šalvěj, osolte, opepřete a dobře promíchejte. Navlhčenýma rukama tvořte kuličky velikosti vlašského ořechu a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
2 Troubu předehřejte na 200 °C. Kuličky pečte 15–20 minut dozlatova.
3 V rendlíku na oleji opékejte cibuli a česnek zhruba 5 minut dosklovita. Přidejte protlak, balzamikový ocet a cukr a minutu míchejte. Přidejte vývar, krájená rajčata, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Přidejte pečené masové kuličky a vařte 20 minut, až omáčka zhoustne a její chuť se prohloubí. Vypněte a vmíchejte polovinu bazalky, nasekané.
4 Špagety uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu a promíchejte je s omáčkou a kuličkami. Posypte parmazánem a zbývající bazalkou.
A CO JEŠTĚ VYZKOUŠET
- Sendviče v newyorském stylu
Připravte klasické kuličky i s omáčkou. Bagetky podélně rozřízněte, ale nedokrojte. Rozevřete, naplňte 4 kuličkami a pokapejte omáčkou. Posypte nahrubo strouhaným ementálem nebo čedarem a krátce zapečte pod grilem.
- Po švédsku
V pánvi na másle opékejte 1 cibuli, nakrájenou nadrobno, asi 4 minuty dosklovita. Zaprašte 1 lžící hladké mouky a ještě minutu míchejte. Zalijte 300 ml hovězího vývaru, 100 ml smetany ke šlehání, prošlehejte a za stálého míchání vařte 15 minut do zhoustnutí. Osolte, opepřete, dotáhněte worcesterskou omáčkou a citronovou šťávou a v omáčce prohřejte klasické masové kuličky.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Petra Moucová
8. Listopad 2017 20:33