Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Výživné avokádo: Vyzkoušejte jednoduché avokádové pochoutky od efektních avotoustů po krémovou omáčku na těstoviny

Avokádo
ZDROJ: energepic.com/Pexels
sdílet:

Rádi byste si připravili něco dobrého z avokáda? Přinášíme vám pár tipů, jak avokádo zpracovat, také vám prozradíme, jaké benefity konzumace oblíbeného zeleného plodu přináší.  

Ačkoliv se avokádo řadí mezi ovoce, příliš jako ovoce nechutná. Není sladké ani kyselé, jeho chuť je neutrální, krémově lahodná a spojována spíše se slanými pokrmy.

Při nákupu avokáda dbejte na nepoškozenost a zralost plodu, která je pro výslednou chuť jídla velmi důležitá. Avokádo by mělo být jemně měkké po celém povrchu. Příliš měkký plod může značit počátek kažení, tvrdost je naopak znakem nezralosti. Pokud vyloupnete pozůstatek po stopce, otvor pod ním by měl být nazelenalý, nikoliv šedý nebo černý, i to je totiž znak toho, že avokádo není v kondici. Na jakou úpravu se avokádo hodí? 

Guacamole od Aztéků 

Avokádo je díky své konzistenci ideální na přípravu krémových dipů, nejznámější je guacamole. Zelená omáčka pochází od Aztéků a je tradiční součástí mexické kuchyně a oblíbil si ji celý svět.  

Tradičně se konzumuje jako dip k nachos, k tortille, pečivu nebo jako příloha k masu. 

  • Základ guacamole tvoří rozmačkaná dužina avokáda ochucená solí, pepřem, česnekem a limetovou šťávou.
  • K takto připravenému avokádu se dále přidávají nadrobno nakrájená rajčata, cibule, chilli a nasekaný koriandr.  

Obložený chléb neboli „avotoust“ 

V posledních letech se staly hitem bister a kaváren takzvané „avotousty“, tedy čerstvý nebo opečený chléb, potřený máslem, krémovým sýrem nebo pomazánkou a obložený plátky nakrájeného avokáda a dalšími ingrediencemi, například: 

  • vejcem,
  • cherry rajčátky,
  • rukolou. 

Nebo také sladkými ingrediencemi jako jsou: 

  • jahody,
  • borůvky,
  • banán,
  • granátové jablko.

Další vrstvou pak bývají posypky:

  • sezamová či jiná semínka,
  • chilli vločky,
  • vločková sůl.

Náš tip: Připravte si také avokádové chlebíčky podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Krémová omáčka na těstoviny 

Omáčka na těstoviny nemusí být jen z rajčat nebo smetany. Krémovou, chutnou, a navíc nutričně bohatou omáčku vykouzlíte z avokáda. Kromě chuti má tato omáčka i jiné výhody – je jednoduchá a její příprava je velmi rychlá.

Stačí v mixéru rozmixovat dužinu z avokáda, česnek, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř, a máte hotovo. Špagety s avokádovou omáčkou jsou tak ideálním superrychlým obědem či večeří.  

Obohaťte saláty  

Avokádo se díky své neutrální máslové chuti hodí jako ingredience do různých druhů salátů. Funguje především v salátech, ve kterých se vyskytují suroviny s výraznou chutí, například rukola, sýr feta, niva či gorgonzola, rokfór nebo třeba příjemně pikantní ředkvičky. Avokádo chuť salátu krásně zjemní a vyváží. Jaké chuťové kombinace vyzkoušíte vy? 

Polévka z avokáda 

Krémovou polévku z avokáda vyrobíte za tepla i za studena. Do klasické teplé polévky se avokádo přidává, až když všechny jsou všechny ostatní ingredience ze základu orestované a povařené doměkka. Rozmixované avokádo je dobré vmíchat nakonec a polévku už s ním jen lehce prohřát. Vychlazená avokádová polévka naopak dokonale osvěží i zasytí v horkých dnech.  

Avokádo v kostce 

Avokádo je plod stromu zvaného hruškovec přelahodný, jehož mateřskou zemí je Mexiko. Dnes se pěstuje po celém světě, nejvíc v Jižní Americe (Mexiko, Peru, Brazílie, Kolumbie), Africe (Keňa, JAR) a Asii (Indonesie, Čína) a rozváží do všech koutů.  

  • Avokádo je z hlediska výživy významné především díky vysoké nutriční hodnotě. Je bohaté na zdravé tuky, drtivou většinu sacharidů tvoří vláknina.
  • Tuky, které obsahuje, jsou z větší části tvořeny zdraví prospěšnými mononenasycenými mastnými kyselinami. Ty podporují zdraví srdce a nervové soustavy, snižují i hladinu obávaného "zlého” cholesterolu. 
  • Pomáhá proti nervozitě, stresu a depresím. 
  • Z minerálů se v avokádu vyskytuje hořčík, měď, sodík a draslík, z vitaminů pak B, E a C. Díky vitaminu C naše tělo dokáže velmi dobře vstřebat železo, kterého je v avokádu také relativně hodně.

Pozor na domácí zvířata!  

Necháváte svým mazlíčkům vylizovat zbytky z talíře? Pokud jsou na talíři zbytky avokáda, určitě to nedělejte. Avokádo je jedovaté pro ptáky, zdravotní komplikace ale může způsobovat i psům a kočkám. Může za to látka zvaná persin.  

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč