Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velký hlad? Složte si nejlepší dvojitý burger. Potřebovat budete správnou žemli

Velký hlad? Složte si nejlepší dvojitý burger. Potřebovat budete správnou žemli
sdílet:

Kdo by neznal populární Big Mac? Pokud se vám už teď sbíhají sliny na voňavý burger s pořádnou porcí masa, ale fast-foody nemáte dvakrát v oblibě, nezoufejte. Prozradíme vám, jak si připravit lahodný burger, aniž byste museli opustit pohodlí svého domova.

Námořnická bašta, která dobyla svět?

Kdy spatřil burger světlo světa? Dnes už asi nezjistíme, kdo jako první přišel s geniálním nápadem šoupnout maso mezi rozpůlené pečivo. Podle jedné teorie patří kulinářský objev bratrům Manchesům, kteří prodávali párky v rohlíku na trzích v americkém Hamburku. Když párky došly, rozhodli se místo nich servírovat v rohlíku hovězí mleté maso tvarované do placek.

Ale je taky možné, že průkopníky na poli gastronomie byli němečtí námořníci, kteří v 19. století pojídali nasolené maso při dlouhých plavbách a kvůli pohodlí ho později začali vkládat mezi chleba nebo housku. Do Ameriky se receptura dostala s přílivem přistěhovalců a nakonec si našla cestu do srdcí (i jídelníčků) velké části americké populace.

Pokud si chcete pochutnat na pořádném burgeru, nemusíte nikam cestovat. Připravte si tuhle legendární lahůdku vlastnoručně. Co všechno vám nesmí chybět?

1. Křupavá houska

Suché, drobivé pečivo nemá v přípravě dokonalého burgeru místo. Skvělou volbou jsou hutnější briošky vyrobené z máslového těsta, které dokonale nasáknou šťávu z masa a nerozpadají se.

  • Bulky rozkrojte podélně a řezné plochy dozlatova opečte. Budou pevnější.
  • Pokud se necítíte na přípravu domácích bulek na burgery, klidně nějaké kupte. Dobře však vybírejte. 

2. Hovězí mleté maso

Základ, bez kterého se poctivý „dvoupatrák“ neobejde. Vybírejte hovězí, které má okolo 20 % tuku: po tepelné úpravě lépe vynikne jeho chuť. Umleté hovězí by mělo mít stále viditelně hrubou strukturu, aby se nerozpadalo a po vyformování drželo požadovaný tvar. A žádné zamražování na později. Maso pomelte nejlépe těsně před přípravou burgeru.

  • Mezi časté nešvary, se kterými se v českých kuchyních můžeme setkat, patří nadměrné kořenění masa. Pokud si nemůžete pomoci, ochuťte maso špetkou pepře a soli, ale další kořenky nechtě raději na poličce. Kvalitní hovězí je nepotřebuje a spíše si užijte jeho jedinečnou chuť.

3. Jaký sýr do burgeru?

Voňavý, s větším obsahem tuku, aby se na mase krásně roztékal. Přesně takový by měl být sýr, který ozdobí horní patro vašeho burgeru. Ementál určitě neurazí. Ještě o něco lahodnější je mladá gouda nebo zralý čedar.

  • Pokud se budete chtít pustit do experimentů, inspirujte se ve vyhlášených burgrárnách a zkuste třeba sýr s modrou plísní.

4. Omáčka: Tajná receptura, nebo žádná velká věda?

Lámali jste si hlavu nad tím, z čeho restaurace vyrábí ty návykové omáčky, po kterých se můžete utlouct? Možná budete překvapeni – v mnoha případech jde o chytrou kombinaci majonézy, plnotučné hořčice a kečupu. Chutnou omáčku si proto dokážete namíchat i sami.

5. Zelenina: Nejlepší je ze zahrádky

Pod hovězí maso (a třeba i na něj, záleží, na co máte chuť) patří šťavnatý salátový list. Sáhněte třeba po římském salátu nebo tzv. little gem. Obě odrůdy odolávají vysokým teplotám. Zeleninou oblohu můžete vylepšit taky rajčetem. Vybírejte dužnatá rajčata, která burger nepromočí.

Nezapomeňte ani na cibuli (čerstvou, karamelizovanou nebo naloženou), jejíž šťávy maso příjemně ovoní. Zkušení kulináři mohou klidně přihodit dozlatova osmažené cibulové kroužky. A okurky? Rozhodně klasické domácí nakládačky

Skryt pre seznam

Související články

Autor: petr.suth

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč