Šoulet či šolet má mnoho variant, jak názvu, tak jídla samotného. Obměňují se luštěniny (třeba v Polsku to jsou fazole), namísto hrachu lze použít i hrášek a místo krup rýži. Jak píše Ruth Bondyová ve své knize Boží hody, tradičně se suroviny v hrncích pomalu pekly hromadně ve zvláštní peci s přesně odměřeným množstvím vody, pak se utěsněné hrnce uchovávaly v teple a šoulet se jedl jako oběd o šabatu.
Suroviny
Postup
Hrách a kroupy každé zvlášť den předem propláchněte a namočte do studené vody.
Druhý den je propláchněte, sceďte a uvařte (každé zvlášť), v nové vodě doměkka. K hrachu přidejte bobkový list a nové koření.
Mezitím opečte na sádle cibuli dozlatova, ke konci vmíchejte česnek a nechte rozvonět. Odstavte. Troubu předehřejte na 180/160°C.
Uvařený hrách a kroupy sceďte (koření odstraňte) a smíchejte. Osolte, opepřete, ochuťte zázvorem. Vmíchejte cibuli, lze zvlhčit šťávou vypečenou z husy či vývarem.
Pak vsypte polovinu směsi do pekáčku vytřeného sádlem, na ni položte porce pečené husy, zasypte zbývajícím hrachem s kroupami a cca 10–15 minut zapékejte. Podávejte s nakládanou zeleninou.
NĚCO NAVÍC
Hrách se obvykle prodává v 500g balení. Můžete ho uvařit najednou a pak část odebrat, nechat vychladnout a zamrazit, třeba na hrachovou polévku.