0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šo(u)let

Šo(u)let
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šo(u)let

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2324 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 349 g
Tuky 51 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šoulet či šolet má mnoho variant, jak názvu, tak jídla samotného. Obměňují se luštěniny (třeba v Polsku to jsou fazole), namísto hrachu lze použít i hrášek a místo krup rýži. Jak píše Ruth Bondyová ve své knize Boží hody, tradičně se suroviny v hrncích pomalu pekly hromadně ve zvláštní peci s přesně odměřeným množstvím vody, pak se utěsněné hrnce uchovávaly v teple a šoulet se jedl jako oběd o šabatu. 

Suroviny

hrách 300 g
ječné kroupy 200 g
bobkový list 2 ks
nové koření 3 kuličky
husí sádlo 3 PL
vrchovaté (tekutého dejte víc) + na vymazání
cibule 2 ks
nakrájené nadrobno
česnek 4 stroužky
drcené
sůl
pepř
čerstvě mletý
zázvor (mletý) 1 špetka
vývar
výpek z husy nebo husí vývar, podle chuti
husí stehýnka
pečená, možno nahradit jinou porcí husy
okurky nakládané
sladkokyselé, možno nahradit sladkými kapiemi nebo červenou řepou, podle chuti

Postup

1

Hrách a kroupy každé zvlášť den předem propláchněte a namočte do studené vody.

2

Druhý den je propláchněte, sceďte a uvařte (každé zvlášť), v nové vodě doměkka. K hrachu přidejte bobkový list a nové koření.

3

Mezitím opečte na sádle cibuli dozlatova, ke konci vmíchejte česnek a nechte rozvonět. Odstavte. Troubu předehřejte na 180/160°C.

4

Uvařený hrách a kroupy sceďte (koření odstraňte) a smíchejte. Osolte, opepřete, ochuťte zázvorem. Vmíchejte cibuli, lze zvlhčit šťávou vypečenou z husy či vývarem.

5

Pak vsypte polovinu směsi do pekáčku vytřeného sádlem, na ni položte porce pečené husy, zasypte zbývajícím hrachem s kroupami a cca 10–15 minut zapékejte. Podávejte s nakládanou zeleninou.

NĚCO NAVÍC
Hrách se obvykle prodává v 500g balení. Můžete ho uvařit najednou a pak část odebrat, nechat vychladnout a zamrazit, třeba na hrachovou polévku. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč