Hrstková polévka je nenápadná lidová klasika, která nezklame. Luštěniny i obiloviny v ní můžete různě obměňovat. My jsme na náš recept použili loupaný hrách a drobné bílé fazole, aby byla polévka stravitelnější. Všechny sypké suroviny budete navíc odměřovat na hrsti, odpadne tedy zdlouhavé vážení. Hrstková polévka je také senzační způsob, jak využít zbylé luštěniny, rýži nebo jinou obilninu z oběda.
Suroviny
Postup
Hrách, čočku, fazole a kroupy propláchněte a nechte namočené přes noc ve velké míse se studenou vodou. Tím se zkrátí doba vaření a zlepší se jejich stravitelnost.
Druhý den nakrájejte oloupanou mrkev a petržel a s nimi i celer na kostičky, cibuli nadrobno.
Ve velkém rendlíku či hrnci rozehřejte olej a opečte na něm všechnu nakrájenou zeleninu doměkka, ke konci opékání vmíchejte česnek.
Zalijte vývarem nebo vodou a vsypte scezené, propláchnuté a okapané luštěniny s kroupami. Opepřete a vařte vše doměkka, trvá to okolo 45–60 minut.
Hotovou polévku osolte, opepřete a okořeňte kmínem a majoránkou podle chuti. Podávejte ozdobené čerstvou majoránkou a/nebo celerovými lístky.
NĚCO NAVÍC
- Dříve bylo třeba luštěniny a obiloviny přebírat, odstraňovaly se přitom kamínky i poškozená semena, dnes už to není nutné
- Můžete použít i jakékoli jiné fazole, ale počítejte s tím, že se nejspíš budou vařit déle, a proto je namočte zvlášť a uvařte do poloměkka, než přidáte ostatní luštěniny a kroupy.
- Pokud jde o vývar, lze použít jakýkoli včetně zeleninového či z uzeného masa.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Menu inspirované první republikou: Uvařte si retro oběd(18 receptů )
- Hrách a kroupy: 21 receptů na staročeskou pochoutku(20 receptů )
Komentáře
In reply to Nejde by Uzasnakovi
Dobrý den, paní Navrátilová, prozraďte nám prosím o problému něco víc, rádi pomůžeme.
Děkujeme, redakce Apetitu