Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hrstková polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1510 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 188 g
Tuky 45 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hrstková polévka je nenápadná lidová klasika, která nezklame. Luštěniny i obiloviny v ní můžete různě obměňovat. My jsme na náš recept použili loupaný hrách a drobné bílé fazole, aby byla polévka stravitelnější. Všechny sypké suroviny budete navíc odměřovat na hrsti, odpadne tedy zdlouhavé vážení. Hrstková polévka je také senzační způsob, jak využít zbylé luštěniny, rýži nebo jinou obilninu z oběda.

Suroviny

hrách žlutý 2 hrsti
půlený
čočka 2 hrsti
hnědá nebo zelená
drobné (viz Něco navíc)
ječné kroupy 2 hrsti
mrkev 2 ks
petržel 2 ks
řapíkatý celer 2 ks
nebo 1 tlustý plátek bulvového, okrájený
malá
rostlinný olej 3 PL
česnek 3 stroužky
drcené
vývar 1,5 l
viz Něco navíc, lze nahradit vodou
sůl
pepř
čerstvě mletý
mletý
majoránka (drhnutá) 1 ČL
nebo 1 lžíce listků čerstvé, nebo podle chuti
majoránka (čerstvá)
nebo lístky z řapíkatého celeru, na ozdobení

Postup

1

Hrách, čočku, fazole a kroupy propláchněte a nechte namočené přes noc ve velké míse se studenou vodou. Tím se zkrátí doba vaření a zlepší se jejich stravitelnost. 

2

Druhý den nakrájejte oloupanou mrkev a petržel a s nimi i celer na kostičky, cibuli nadrobno. 

3

Ve velkém rendlíku či hrnci rozehřejte olej a opečte na něm všechnu nakrájenou zeleninu doměkka, ke konci opékání vmíchejte česnek.

4

Zalijte vývarem nebo vodou a vsypte scezené, propláchnuté a okapané luštěniny s kroupami. Opepřete a vařte vše doměkka, trvá to okolo 45–60 minut. 

5

Hotovou polévku osolte, opepřete a okořeňte kmínem a majoránkou podle chuti. Podávejte ozdobené čerstvou majoránkou a/nebo celerovými lístky.

NĚCO NAVÍC

  • Dříve bylo třeba luštěniny a obiloviny přebírat, odstraňovaly se přitom kamínky i poškozená semena, dnes už to není nutné
  • Můžete použít i jakékoli jiné fazole, ale počítejte s tím, že se nejspíš budou vařit déle, a proto je namočte zvlášť a uvařte do poloměkka, než přidáte ostatní luštěniny a kroupy.
  • Pokud jde o vývar, lze použít jakýkoli včetně zeleninového či z uzeného masa. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Komentáře

03.10.2021 23:40
Nejde
04.10.2021 20:40

Dobrý den, paní Navrátilová, prozraďte nám prosím o problému něco víc, rádi pomůžeme.

Děkujeme, redakce Apetitu

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč