Nenápadná lidová klasika, která nezklame. Luštěniny i obiloviny v ní můžete různě obměňovat. My jsme použili loupaný hrách a drobné bílé fazole, aby byla polévka stravitelnější.
Suroviny
Postup
Hrách, čočku, fazole a kroupy propláchněte a nechte namočené přes noc ve velké míse se studenou vodou. Tím se zkrátí doba vaření a usnadní trávení.
Druhý den nakrájejte oloupanou mrkev a petržel a s nimi i celer na kostičky, cibuli nadrobno. Ve velkém rendlíku či hrnci rozehřejte olej a opečte na něm všechnu nakrájenou zeleninu doměkka, ke konci opékání vmíchejte česnek. Zalijte vývarem nebo vodou a vsypte scezené, propláchnuté a okapané luštěniny s kroupami. Opepřete a vařte vše doměkka, trvá to okolo 45–60 minut.
Hotovou polévku osolte, opepřete a okořeňte kmínem a majoránkou podle chuti. Podávejte ozdobené čerstvou majo-ránkou a/nebo celerovými lístky.
NĚCO NAVÍC
Dříve bylo třeba luštěniny a obiloviny přebírat, odstraňovaly se přitom kamínky i poškozená semena, dnes už to není nutné, ale je to přinejmenším příjemná meditativní činnost. Můžete použít i jakékoli jiné fazole, ale počítejte s tím, že se nejspíš budou vařit déle, a proto je namočte zvlášť a uvařte do poloměkka, než přidáte ostatní luštěniny a kroupy. Pokud jde o vývar, lze použít jakýkoli včetně zeleninového či z uzeného masa.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Menu inspirované první republikou: Uvařte si retro oběd(18 receptů)
- Hrách a kroupy: 21 receptů na staročeskou pochoutku(20 receptů)
Komentáře
Kamila Navratilova
03.10.2021 23:40
Nejde
Martina Kojzarová
04.10.2021 20:40
In reply to Nejde by Uzasnakovi
Dobrý den, paní Navrátilová,…
Dobrý den, paní Navrátilová, prozraďte nám prosím o problému něco víc, rádi pomůžeme.
Děkujeme, redakce Apetitu