Hrstková polévka

Hrstková polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hrstková polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 4.6 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1510 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 188 g
Tuky 45 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenápadná lidová klasika, která nezklame. Luštěniny i obiloviny v ní můžete různě obměňovat. My jsme použili loupaný hrách a drobné bílé fazole, aby byla polévka stravitelnější.

Související recepty

Suroviny

hrách žlutý 2 hrsti
půlený
čočka 2 hrsti
hnědá nebo zelená
fazole bílé 2 hrsti
drobné (viz Něco navíc)
ječné kroupy 2 hrsti
mrkev 2 ks
petržel 2 ks
řapíkatý celer 2 ks
nebo 1 tlustý plátek bulvového, okrájený
cibule 1 ks
malá
rostlinný olej 3 PL
česnek 3 stroužky
drcené
vývar 1.5 l
viz Něco navíc, lze nahradit vodou
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín
mletý
majoránka (drhnutá) 1 ČL
nebo 1 lžíce listků čerstvé, nebo podle chuti
majoránka (čerstvá)
nebo lístky z řapíkatého celeru, na ozdobení

Postup

1

Hrách, čočku, fazole a kroupy propláchněte a nechte namočené přes noc ve velké míse se studenou vodou. Tím se zkrátí doba vaření a usnadní trávení. 

2

Druhý den nakrájejte oloupanou mrkev a petržel a s nimi i celer na kostičky, cibuli nadrobno. Ve velkém rendlíku či hrnci rozehřejte olej a opečte na něm všechnu nakrájenou zeleninu doměkka, ke konci opékání vmíchejte česnek. Zalijte vývarem nebo vodou a vsypte scezené, propláchnuté a okapané luštěniny s kroupami. Opepřete a vařte vše doměkka, trvá to okolo 45–60 minut. 

3

Hotovou polévku osolte, opepřete a okořeňte kmínem a majoránkou podle chuti. Podávejte ozdobené čerstvou majo-ránkou a/nebo celerovými lístky.

NĚCO NAVÍC
Dříve bylo třeba luštěniny a obiloviny přebírat, odstraňovaly se přitom kamínky i poškozená semena, dnes už to není nutné, ale je to přinejmenším příjemná meditativní činnost. Můžete použít i jakékoli jiné fazole, ale počítejte s tím, že se nejspíš budou vařit déle, a proto je namočte zvlášť a uvařte do poloměkka, než přidáte ostatní luštěniny a kroupy. Pokud jde o vývar, lze použít jakýkoli včetně zeleninového či z uzeného masa. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Komentáře

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit