Hrstková polévka

Hrstková polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hrstková polévka

4.3 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1510 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 188 g
Tuky 45 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenápadná lidová klasika, která nezklame. Luštěniny i obiloviny v ní můžete různě obměňovat. My jsme použili loupaný hrách a drobné bílé fazole, aby byla polévka stravitelnější.

Suroviny

hrách žlutý 2 hrsti
půlený
čočka 2 hrsti
hnědá nebo zelená
fazole bílé 2 hrsti
drobné (viz Něco navíc)
ječné kroupy 2 hrsti
mrkev 2 ks
petržel 2 ks
Řapíkatý celer 2 ks
nebo 1 tlustý plátek bulvového, okrájený
cibule 1 ks
malá
rostlinný olej 3 PL
česnek 3 stroužky
drcené
vývar 1.5 l
viz Něco navíc, lze nahradit vodou
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín
mletý
majoránka (drhnutá) 1 ČL
nebo 1 lžíce listků čerstvé, nebo podle chuti
majoránka (čerstvá)
nebo lístky z řapíkatého celeru, na ozdobení

Postup

1

Hrách, čočku, fazole a kroupy propláchněte a nechte namočené přes noc ve velké míse se studenou vodou. Tím se zkrátí doba vaření a usnadní trávení. 

2

Druhý den nakrájejte oloupanou mrkev a petržel a s nimi i celer na kostičky, cibuli nadrobno. Ve velkém rendlíku či hrnci rozehřejte olej a opečte na něm všechnu nakrájenou zeleninu doměkka, ke konci opékání vmíchejte česnek. Zalijte vývarem nebo vodou a vsypte scezené, propláchnuté a okapané luštěniny s kroupami. Opepřete a vařte vše doměkka, trvá to okolo 45–60 minut. 

3

Hotovou polévku osolte, opepřete a okořeňte kmínem a majoránkou podle chuti. Podávejte ozdobené čerstvou majo-ránkou a/nebo celerovými lístky.

NĚCO NAVÍC
Dříve bylo třeba luštěniny a obiloviny přebírat, odstraňovaly se přitom kamínky i poškozená semena, dnes už to není nutné, ale je to přinejmenším příjemná meditativní činnost. Můžete použít i jakékoli jiné fazole, ale počítejte s tím, že se nejspíš budou vařit déle, a proto je namočte zvlášť a uvařte do poloměkka, než přidáte ostatní luštěniny a kroupy. Pokud jde o vývar, lze použít jakýkoli včetně zeleninového či z uzeného masa. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Komentáře

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit