Černá zabijačková polévka (prdelačka)

Černá zabijačková polévka (prdelačka)

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 779 kcal
Bílkoviny 37 g
Sacharidy 108 g
Tuky 16 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jděte do toho! Polévka je opravdová labužnická bomba.

Suroviny

vývar 1.5 l
vepřový vývar z ovaru
kroupy 100 g
250 ml
vepřová krev syrová - objednejte si ji předem u řezníka
vepřové sádlo 1 PL
cibule 1 ks
najemno
sůl
pepř
čerstvě mletý
majoránka (drhnutá) 1 hrst
rozemnuté + snítka čerstvé na ozdobu
česnek 2 stroužky
utřený

1 Ve větším množství osolené vody se lžičkou sádla uvařte propláchnuté kroupy. (Tento krok můžete udělat až den předem.)

2 Na zbylém sádle osmahněte cibuli do světle zlaté barvy. Vývar přeceďte; podle potřeby seberte předtím z povrchu tuk. Přiveďte ho k varu, ztlumte plamen a vmíchejte krev. Za stálého míchání zahřívejte těsně pod bod varu a stáhněte z ohně (polévku s krví je lepší nevařit, aby se krev nesrazila).

3 Přidejte slité uvařené kroupy, osmahnutou cibulku a dochuťte utřeným česnekem se solí, pepřem, majoránkou a prohřejte.

NĚCO NAVÍC
I vychladlou krev koupenou u řezníka pro jistotu přeceďte přes jemné síto, nebudou v ní pak určitě žádné sraženiny. Pro výraznější chuť můžete cibulku osmahnout na 50 g pokrájené slaniny nebo na sádle se škvarky.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit