Černá zabijačková polévka (prdelačka)

Černá zabijačková polévka (prdelačka)

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 (23)
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 306 kcal
Bílkoviny 4 g
Cukr 36 g
Tuky 15 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jděte do toho! Polévka je opravdová labužnická bomba.

Suroviny

1.5 l
vepřový vývar z ovaru https://www.apetitonline.cz/recepty/7858-ovarova-misa-s-krenem.html
kroupy 100 g
250 ml
vepřová krev syrová - objednejte si ji předem u řezníka
vepřové sádlo 1 PL
cibule 1 ks
najemno
sůl
pepř
čerstvě mletý
majoránka (drhnutá) hrst
rozemnuté + snítka čerstvé na ozdobu
česnek 2 stroužky
utřený

1 Ve větším množství osolené vody se lžičkou sádla uvařte propláchnuté kroupy. (Tento krok můžete udělat až den předem.)

2 Na zbylém sádle osmahněte cibuli do světle zlaté barvy. Vývar přeceďte; podle potřeby seberte předtím z povrchu tuk. Přiveďte ho k varu, ztlumte plamen a vmíchejte krev. Za stálého míchání zahřívejte těsně pod bod varu a stáhněte z ohně (polévku s krví je lepší nevařit, aby se krev nesrazila).

3 Přidejte slité uvařené kroupy, osmahnutou cibulku a dochuťte utřeným česnekem se solí, pepřem, majoránkou a prohřejte.

NĚCO NAVÍC
I vychladlou krev koupenou u řezníka pro jistotu přeceďte přes jemné síto, nebudou v ní pak určitě žádné sraženiny. Pro výraznější chuť můžete cibulku osmahnout na 50 g pokrájené slaniny nebo na sádle se škvarky.

 

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit