Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tofu burger s relishem a salátem tabbouleh

Relish dodá tofu chuť a šmrnc. Nabízíme vám dva druhy – jeden můžete namazat přímo do burgeru a druhý podávat zvlášť v misce.

Vydání: 2006/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Pečení 0:20
Sendvič Asijská

Ingredience

    Tofu Burger

    • 4 houby portobello (velké žampiony, koupíte je v supermarketech)
    • 50 ml balzamikového octa
    • 100 ml olivového oleje
    • sůl a čerstvě namletý pepř
    • 4 burgerové housky nebo ciabatty
    • 500 g tvrdšího tofu (sójový tvaroh, prodávají supermarkety i zdravé výživy)
    • 2 rajčata
    • ½ hlávky ledového salátu

    Tomatový Relish

    • 100 g cibule
    • 40 g česneku
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 250 g loupaných rajčat
    • 1 svitek skořice
    • 50 g rozinek
    • 30 g přírodního cukru
    • 150 ml červeného vína

    Okurkový Relish

    • 100 g sterilovaných okurek, pokrájených
    • 100 g sterilovaných cibulek, pokrájených
    • 50 g celozrnné hořčice
    • 50 g plnotučné hořčice
    • sůl a čerstvý pepř na dochucení

    Libanonský Tabbouleh

    • 185 g bulguru (hrubě namletá zrnka naklíčené pšenice, k dostání v obchodech se zdravou výživou)
    • 50 g petrželové natě
    • 20 g čerstvé máty
    • 4 čerstvá rajčata
    • 50 g jarní cibulky
    • 100 ml citronové šťávy
    • 100 ml olivového oleje
    • sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
    • 1 hlávka římského salátu (běžně k dostání v supermarketech)

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Z hub odřízněte třeně a otočte je hlavičkami dolů. Potom je pokapejte směsí olivového oleje a balzamikového octa. Osolte, opepřete a dejte je zhruba na čtvrt hodiny péct.

2. Pečivo podélně rozkrojte, položte na plech a dokřupava opečte (v rozpálené troubě stačí pět minut). Mezitím nakrájejte tofu na čtyři plátky, rajčata rozkrájejte na tenké plátky a ledový salát rozdělte na listy. V misce smíchejte suroviny na okurkový relish.

3. Rozpalte pánev, tofu osolte a zprudka opečte – měly by stačit čtyři minuty po každé straně. Tofu tak získá skvělou chuť, kterou ještě podtrhne pikantní okurkový a orientální tomatový relish. Do misky nasypte bulgur a podle návodu na obalu ho zalijte vodou.

4. Najemno pokrájenou cibuli a česnek zlehka osmahněte na olivovém oleji. Přidejte lehce podrcená, oloupaná rajčata, celou skořici, rozinky a cukr. Zalijte vínem a vařte tak dlouho, až bude relish hustý jako zavařenina. Odstavte a nechte zchladnout.

5.  Na rozkrojené opečené housky položte listy salátu, houbu portobello a plátek tofu. Na něj naneste buď tomatový nebo okurkový relish (druhý můžete podávat zvlášť). Ozdobte plátky rajčat i zbytkem salátu, přiklopte horní polovinou housky a přimáčkněte. Připravte přílohu.

6. Bulgur slijte, osušte a promíchejte s nasekanými bylinkami, rajčaty a jarní cibulkou. Citronovou šťávu a olivový olej vlijte do misky a prošlehejte. Směsí zalijte připravený salát; dobře promíchejte. Osolte a opepřete. Podávejte s lístky římského salátu – Libanonci mají ve zvyku nabírat jím tabbouleh.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zeleninové košíčky zapečené s kozím sýrem

Neodolatelné bezmasé burgery

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.5/06, str.72

Přidat komentář