Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Výživný kefír. 9 skvělých receptů jak s ním naložit v kuchyni?

Výživný kefír. 9 skvělých receptů jak s ním naložit v kuchyni?
ZDROJ: Anshu A/Unsplash

Kefír patří mezi probioticky nejbohatší potraviny. A že vám nechutná? Nemusíte ho pít samotný. Zkuste kefír zakomponovat do moučníku nebo do něho naložte maso. Inspiraci najdete v našem kefírovém výběru.

 

Kefír je díky kvasnému procesu, kterým vzniká, nakyslý a jemně perlivý. Ačkoliv si tento fermentovaný mléčný nápoj kvůli své specifické chuti neoblíbí každý, existuje hned několik důvodů, proč bychom ho v  jídelníčku neměli opomíjet:

  • Má blahodárné účinky na zdraví, zejména zažívání a střevní mikroflóru.
  • Jeho kyselostí moučník zvláční, maso zkřehne a saláty získají na svěžesti.

Pečení s kefírem

Na kefír nedají cukráři a pekaři dopustit. Proč? Kyselost kefíru reaguje s kypřícími látkami a rozkládá lepek v těstě. Kvasinky produkují oxid uhličitý, který způsobuje jemnou perlivost a v těstě vytváří vzduchové bublinky. Výsledkem toho je mimořádně vláčné a nadýchané pečivo.

Přesvědčte se sami a vyzkoušejte například:

Kromě výše zmíněných receptů se kefír skvěle hodí také do palačinek, lívanců, langošů, bábovky či perníku, zkrátka do všeho, co chcete mít krásně nadýchané.

Skryt pre seznam

Kefír ve východoslovanské kuchyni

Kefír je oblíbenou surovinou především ve východoslovanských zemích. Hojně ho využívá například litevská, ukrajinská a ruská kuchyně. V tamní kuchyni se kefír používá podobně jako u nás zakysaná smetana, tedy jako:

  • ozdoba různých polévek, například boršče
  • dip k plněným pirohům či pelmením (těstovinové taštičky plněné masem)
  • dresink do salátů, především těch bramborových

Z kefíru se tradičně připravují také studené polévky, které díky kyselosti v nápoji v létě příjemně osvěží. Vyzkoušejte původem litevskou polévku z červené řepy zvanou chlodnik.

Kefírové marinády a těstíčka

Toužíte po křehoučkém, na jazyku se rozplývajícím masu?

  1. Naložte maso do kefíru. V kefírové marinádě maso krásně zkřehne a zjemní. Hodí se na nakládání kuřecího a krůtího masa. Můžete do ní naložit i jehněčí či rybí, ze kterého kefír vytáhne nežádoucí aroma. Maso marinujte ideálně přes noc.
  2. Obalte ho v kefíru. Stejný výsledek získáte, když maso obalíte místo klasického trojobalu v kefírovém těstíčku. Takto můžete připravit například svátečního kapra. Uvidíte, že už ho nebudete chtít obavolat jinak!

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč