Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2139 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 198 g
Tuky 111 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasická polévka. Dejte si k ní čerstvý chleba, a už nemusíte vařit další chod.

Suroviny

hovězí maso 500 g
s kostí
kořenová zelenina 150 g
červená řepa 1 ks
na kostky
sádlo 40 g
nebo olej
rajčatový protlak 4 PL
mouka pšeničná hladká 20 g
brambory 3 ks
větší kusy, na kostky
zelí bílé 150 g
bílé
bobkový list 1 ks
rajčata 2 ks
oloupaná, nakrájená
česnek 2 stroužky
rozdrcený
ocet
dle chuti
pepř
sůl

1 Do velkého hrnce vlijte dva litry vody, vložte omyté maso, osolte a přiveďte k varu. Na mírném plameni ho povařte do změknutí (trvá to asi dvě hodiny). Pak vývar přeceďte a oberte maso. Vývar si můžete připravit i den předem; jen z něj před použitím seberte ztuhlý tuk.

 

2 V pánvi rozehřejte polovinu sádla či oleje a pět minut na něm opékejte řepu a kořenovou zeleninu, také nakrájenou na kostky. Pak přidejte protlak a všechno přesuňte do hrnce s vývarem. V rendlíku si z mouky a zbytku tuku připravte jíšku a rozmíchejte ji do polévky. Přisypte brambory, nakrájené zelí, bobkový list, pepř a rajčata.  

 

3 Polévku povařte přibližně čtvrt hodiny, tak, aby brambory změkly. Na závěr ochuťte česnekem, octem a podle potřeby dosolte. Podávejte s kopečkem zakysané smetany.


Tip na obměnu
Pokud neseženete čerstvou řepu, klidně použijte konzervovanou. Tu nemusíte opékat, rovnou ji přidejte do vývaru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/2

Komentáře

Anonym

pokud není červená řepa z konzervy, vařte ji podstatně déle!

Anonym

Recept se nachází v č.2/06, str.62

Anonym

Od kdy se dává do boršče jíška? To je nějaká česká odrůda, ani Ukrajinec ani Rus by ji tam nedal. Polévku zahustí pouze zelenina a snetana. Čerstvou červenou řepu je potřeba vařit podstatně déle než ostatní zeleninu, jinak bude jak brok.

Natálie Šírová

Výborná polévka. Souhlas s předchozími komentáři - vařit se musí v závěrečné fázi minimálně půl hodiny.

Anonym

Řepa se vaří zvlášť spolu s rajčatovým protlakem a octem, a vaří se dlouho. Když se dá do polévky spolu s ostatní zeleninou, bude pořád jako šutr, kdežto zbytek bude na kaši. Stejně tak brambory je lepší uvařit zvlášť a do boršče je přidat spolu s vodou, ve které se vařily. Do ukrajinského boršče patří i fazole. Možná je to krajová záležitost, ale náš rodinný recept je obsahuje. (Jo, jsem Úkáčko.)

Obchod Apetit