Klasická polévka. Ukrajinský boršč je velmi sytý. Dejte si k němu čerstvý chleba, a už nemusíte vařit další chod.
Suroviny
Postup
Do velkého hrnce vlijte dva litry vody, vložte omyté maso, osolte a přiveďte k varu.
Na mírném plameni ho povařte do změknutí (trvá to asi dvě hodiny). Pak vývar přeceďte a oberte maso. Vývar si můžete připravit i den předem; jen z něj před použitím seberte ztuhlý tuk.
V pánvi rozehřejte polovinu sádla či oleje a pět minut na něm opékejte řepu a kořenovou zeleninu, také nakrájenou na kostky.
Pak přidejte protlak a všechno přesuňte do hrnce s vývarem. V rendlíku si z mouky a zbytku tuku připravte jíšku a rozmíchejte ji do polévky.
Přisypte brambory, nakrájené zelí, bobkový list, pepř a rajčata.
Polévku povařte přibližně čtvrt hodiny, tak, aby brambory změkly.
Na závěr ochuťte česnekem, octem a podle potřeby dosolte. Podávejte s kopečkem zakysané smetany.
Tip na obměnu
Pokud neseženete čerstvou řepu, klidně použijte konzervovanou. Tu nemusíte opékat, rovnou ji přidejte do vývaru.
Komentáře
Výborná polévka. Souhlas s předchozími komentáři - vařit se musí v závěrečné fázi minimálně půl hodiny.
Od kdy se dává do boršče jíška? To je nějaká česká odrůda, ani Ukrajinec ani Rus by ji tam nedal. Polévku zahustí pouze zelenina a snetana. Čerstvou červenou řepu je potřeba vařit podstatně déle než ostatní zeleninu, jinak bude jak brok.