0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2 / 5. Počet hodnocení: 60
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2139 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 198 g
Tuky 111 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasická polévka. Ukrajinský boršč je velmi sytý. Dejte si k němu čerstvý chleba, a už nemusíte vařit další chod.

Suroviny

hovězí maso 500 g
s kostí
kořenová zelenina 150 g
červená řepa 1 ks
na kostky
sádlo 40 g
nebo olej
rajčatový protlak 4 PL
mouka pšeničná hladká 20 g
brambory 3 ks
větší kusy, na kostky
zelí bílé 150 g
bílé
bobkový list 1 ks
rajče 2 ks
oloupaná, nakrájená
česnek 2 stroužky
rozdrcený
ocet
dle chuti
pepř
sůl

Postup

1

Do velkého hrnce vlijte dva litry vody, vložte omyté maso, osolte a přiveďte k varu.

2

Na mírném plameni ho povařte do změknutí (trvá to asi dvě hodiny). Pak vývar přeceďte a oberte maso. Vývar si můžete připravit i den předem; jen z něj před použitím seberte ztuhlý tuk.

3

V pánvi rozehřejte polovinu sádla či oleje a pět minut na něm opékejte řepu a kořenovou zeleninu, také nakrájenou na kostky.

4

Pak přidejte protlak a všechno přesuňte do hrnce s vývarem. V rendlíku si z mouky a zbytku tuku připravte jíšku a rozmíchejte ji do polévky.

5

Přisypte brambory, nakrájené zelí, bobkový list, pepř a rajčata.  

6

Polévku povařte přibližně čtvrt hodiny, tak, aby brambory změkly.

7

Na závěr ochuťte česnekem, octem a podle potřeby dosolte. Podávejte s kopečkem zakysané smetany.

Tip na obměnu
Pokud neseženete čerstvou řepu, klidně použijte konzervovanou. Tu nemusíte opékat, rovnou ji přidejte do vývaru.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/2

Komentáře

Anonym

pokud není červená řepa z konzervy, vařte ji podstatně déle!

Anonym

Od kdy se dává do boršče jíška? To je nějaká česká odrůda, ani Ukrajinec ani Rus by ji tam nedal. Polévku zahustí pouze zelenina a snetana. Čerstvou červenou řepu je potřeba vařit podstatně déle než ostatní zeleninu, jinak bude jak brok.

Natálie Šírová

Výborná polévka. Souhlas s předchozími komentáři - vařit se musí v závěrečné fázi minimálně půl hodiny.

Anonym

Řepa se vaří zvlášť spolu s rajčatovým protlakem a octem, a vaří se dlouho. Když se dá do polévky spolu s ostatní zeleninou, bude pořád jako šutr, kdežto zbytek bude na kaši. Stejně tak brambory je lepší uvařit zvlášť a do boršče je přidat spolu s vodou, ve které se vařily. Do ukrajinského boršče patří i fazole. Možná je to krajová záležitost, ale náš rodinný recept je obsahuje. (Jo, jsem Úkáčko.)

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč