Ukrajinský boršč

Ukrajinský boršč

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2139 kcal
Bílkoviny 129 g
Cukr 198 g
Tuky 111 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Klasická polévka. Dejte si k ní čerstvý chleba, a už nemusíte vařit další chod.

Suroviny

hovězí maso 500 g
s kostí
kořenová zelenina 150 g
červená řepa 1 ks
na kostky
sádlo 40 g
nebo olej
rajčatový protlak 4 PL
mouka pšeničná hladká 20 g
brambory 3 ks
větší kusy, na kostky
zelí bílé 150 g
bílé
bobkový list 1 ks
rajčata 2 ks
oloupaná, nakrájená
česnek 2 stroužky
rozdrcený
ocet
dle chuti
pepř
sůl
1. Do velkého hrnce vlijte dva litry vody, vložte omyté maso, osolte a přiveďte k varu. Na mírném plameni ho povařte do změknutí (trvá to asi dvě hodiny). Pak vývar přeceďte a oberte maso. Vývar si můžete připravit i den předem; jen z něj před použitím seberte ztuhlý tuk.

2. V pánvi rozehřejte polovinu sádla či oleje a pět minut na něm opékejte řepu a kořenovou zeleninu, také nakrájenou na kostky. Pak přidejte protlak a všechno přesuňte do hrnce s vývarem. V rendlíku si z mouky a zbytku tuku připravte jíšku a rozmíchejte ji do polévky. Přisypte brambory, nakrájené zelí, bobkový list, pepř a rajčata.  

3. Polévku povařte přibližně čtvrt hodiny, tak, aby brambory změkly. Na závěr ochuťte česnekem, octem a podle potřeby dosolte. Podávejte s kopečkem zakysané smetany.

Tip na obměnu
Pokud neseženete čerstvou řepu, klidně použijte konzervovanou. Tu nemusíte opékat, rovnou ji přidejte do vývaru.

Obchod Apetit