Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kefírovka podle Hany Austové
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 216
Do 45 minut Velmi snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8059 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 926 g
Tuky 426 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na skvělou kefírovou buchtu vám stačí jen pár ingrediencí a za chvíli taháte z trouby krásný koláč, který provoní byt a zvedne od televize či hraček celou rodinu. Kefírovka je navíc bez vajíček a tak recept využijete také v případě, že jednoduše dojdou. I přesto je krásně vláčná a s polevou naprosto neobyčejná.

Suroviny

kefír 500 ml
slunečnicový olej 125 ml
na vymazání plechu
mouka pšeničná hrubá
na vysypání plechu
Na krém
máslo 250 g
+ trošku oleje
Na polevu
kakao 2 PL
rum 4 PL

Postup

1

Všechny suroviny na těsto smíchejte do kompaktní směsi, přendejte na vymazaný a moukou vysypaný plech (o velikosti 30 × 40 cm) a pečte při 200 °C asi čtvrt hodiny. Nechte vychladnout a mezitím připravte krém.

2

Máslo vyšlehejte s cukrem, po lžičkách přidejte jogurt a směsí potřete buchtu. Vychlaďte a pak postříkejte čokoládovou polevou: máslo rozpusťte s cukrem, přidejte kakao i rum a umíchejte dohladka.

NĚCO NAVÍC
Suroviny na přípravu krému by měly mít stejnou teplotu. Je tedy dobré vyndat máslo i jogurt z lednice pár hodin předem, aby dosáhly stejné (pokojové) teploty. Jogurt je nejlepší volit s co nejvyšším obsahem tuku. Před použitím z něj pečlivě slijte všechnu usazenou tekutinu. Pokud máte plátýnko na výrobu sýrů, můžete jogurt nechat i lehce vykapat. Čím méně vody a více tuku, tím lépe se s máslem spojí. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Apetit magazín