0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kefírovka podle Hany Austové
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 100
Do hodiny Velmi snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8059 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 926 g
Tuky 426 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na skvělou buchtu vám stačí jen pár ingrediencí a za chvíli taháte z trouby krásný koláč, který provoní byt a zvedne od televize či hraček celou rodinu.

Suroviny

kefír 500 ml
mouka pšeničná polohrubá 300 g
krupicový cukr 250 g
slunečnicový olej 125 ml
kakao holandského typu 2 PL
jedlá soda 1 ČL
máslo
na vymazání plechu
mouka pšeničná hrubá
na vysypání plechu
Na krém
máslo 250 g
moučkový cukr 270 g
jogurt bílý 400 ml
Na polevu
máslo 80 g
moučkový cukr 150 g
kakao 2 PL
rum 4 PL

Postup

1

Všechny suroviny na těsto smíchejte do kompaktní směsi, přendejte na vymazaný a moukou vysypaný plech (o velikosti 30 × 40 cm) a pečte při 200 °C asi čtvrt hodiny. Nechte vychladnout a mezitím připravte krém.

2

Máslo vyšlehejte s cukrem, po lžičkách přidejte jogurt a směsí potřete buchtu. Vychlaďte a pak postříkejte čokoládovou polevou: máslo rozpusťte s cukrem, přidejte kakao i rum a umíchejte dohladka.

NĚCO NAVÍC
Suroviny na přípravu krému by měly mít stejnou teplotu. Je tedy dobré vyndat máslo i jogurt z lednice pár hodin předem, aby dosáhly stejné (pokojové) teploty. Jogurt je nejlepší volit s co nejvyšším obsahem tuku. Před použitím z něj pečlivě slijte všechnu usazenou tekutinu. Pokud máte plátýnko na výrobu sýrů, můžete jogurt nechat i lehce vykapat. Čím méně vody a více tuku, tím lépe se s máslem spojí. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit