0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kefírovka podle Hany Austové
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 108
Do hodiny Velmi snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8059 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 926 g
Tuky 426 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na skvělou buchtu vám stačí jen pár ingrediencí a za chvíli taháte z trouby krásný koláč, který provoní byt a zvedne od televize či hraček celou rodinu.

Suroviny

kefír 500 ml
mouka pšeničná polohrubá 300 g
krupicový cukr 250 g
slunečnicový olej 125 ml
kakao holandského typu 2 PL
jedlá soda 1 ČL
máslo
na vymazání plechu
mouka pšeničná hrubá
na vysypání plechu
Na krém
máslo 250 g
moučkový cukr 270 g
jogurt bílý 400 ml
Na polevu
máslo 80 g
moučkový cukr 150 g
kakao 2 PL
rum 4 PL

Postup

1

Všechny suroviny na těsto smíchejte do kompaktní směsi, přendejte na vymazaný a moukou vysypaný plech (o velikosti 30 × 40 cm) a pečte při 200 °C asi čtvrt hodiny. Nechte vychladnout a mezitím připravte krém.

2

Máslo vyšlehejte s cukrem, po lžičkách přidejte jogurt a směsí potřete buchtu. Vychlaďte a pak postříkejte čokoládovou polevou: máslo rozpusťte s cukrem, přidejte kakao i rum a umíchejte dohladka.

NĚCO NAVÍC
Suroviny na přípravu krému by měly mít stejnou teplotu. Je tedy dobré vyndat máslo i jogurt z lednice pár hodin předem, aby dosáhly stejné (pokojové) teploty. Jogurt je nejlepší volit s co nejvyšším obsahem tuku. Před použitím z něj pečlivě slijte všechnu usazenou tekutinu. Pokud máte plátýnko na výrobu sýrů, můžete jogurt nechat i lehce vykapat. Čím méně vody a více tuku, tím lépe se s máslem spojí. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč