Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hruškovo-čokoládovo-ricottový koláč

Čokoláda s jemnou chutí hrušek dokonale ladí.

Vydání: 2014/9
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do hodiny
PT55M
Pečení 0:55
Koláč Italská

Ingredience

    NA TĚSTO

    • 150 g hladké mouky + na poprášení 
    • 55 g moučkového cukru, prosátého 
    • 30 g mletých mandlí
    • 25 g kakaa holandského typu, prosátého
    • špetka soli
    • 130 g vychlazeného másla, nakrájeného na kousky 
    • 1 žloutek

     NA NÁPLŇ A DROBENKU 

    • 110 g mandlí, loupaných 
    • 110 g krupicového cukru 
    • 500 g pevné ricotty 
    • 30 ml muškátového vína 
    • 1 vejce
    • najemno nastrouhaná kůra z 1 biopomeranče
    • šťáva z 1/2 pomeranče
    • 100 g tmavé čokolády, nadrobno nakrájené
    • 2 zralé hrušky máslovky (Boscova lahvice), nakrájené každá na 5–6 klínků
    • 20 g hladké mouky 
    • 10 g změklého másla

Příprava jídla

1  Na těsto promíchejte v robotu suché přísady, pak přidejte máslo a mixujte, dokud směs nebude připomínat jemnou drobenku. Přidejte žloutek a zpracovávejte jednotlivými pulzy, až začne směs držet pohromadě. Vyklopte na pracovní plochu a promačkejte spodní částí dlaně u zápěstí. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu odpočívat do lednice.

2 Na mírně pomoučněné pracovní ploše rozválejte těsto a pak jím vyložte dno a stěny koláčové formy o průměru 24 cm. Okraje těsta buď seřízněte, nebo přehněte přes okraj a upravte až po upečení. Dejte znovu na hodinu do lednice.

Předehřejte troubu na 180 °C. Dno těsta propíchejte vidličkou a pak pečte vyložené pečicím papírem a zatížené suchými luštěninami takzvaně naslepo. Pečte 6–8 minut, aby okraje mírně ztmavly a zkřupavěly. Odstraňte papír a zátěž a pečte, aby dno bylo křupavé (4–5 minut), pak odložte.

Mandle umelte s cukrem v robotu nahrubo. Pak čtvrtinu směsi odložte do misky. Do nádoby robotu přidejte ricottu, víno, vejce, pomerančovou kůru a šťávu a zpracujte, aby se vše promísilo. Vmíchejte čokoládu, náplň naneste do korpusu a poklaďte hruškami.

5 Do odložených oslazených mandlí vmíchejte mouku a máslo a zpracujte na drobenku. Posypte jí hrušky a pečte, aby drobenka zezlátla a náplň ztuhla (40–45 minut). Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Koláč je nejlepší hned po upečení.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sendvič se sýrem a hruškami

Hruškový cheesecake v medovníku

Kořeněný koláč s hruškami

Salát s hruškami a modrým sýrem

Krambl amaretto s hruškami

Hrušky nasladko aneb 24 ovocných receptů

Přidat komentář