Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Išlské dortíčky

Pocházejí z rakouského lázeňského letoviska Bad Ischl. Císař František Josef a celý jeho dvůr si od zdejších vyhlášených cukrářů kupovali krabice cukroví s výstižným názvem Ischler Törtchen čili išlské dortíčky. 

Vydání: 2015/12
Autor:
Hodnocení:
36 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na cca 20 kousků
Doba přípravy: Do hodiny
+ odležení
PT8M
Pečení 0:08
Cukroví

Ingredience

    • 210g hladké mouky
    • 20g kakaa holandského typu
    • 70g moučkového cukru
    • 40g mletých neloupaných mandlí
    • 140g másla
    • 1 lžička strouhané kůry z biocitronu
    • na špičku nože skořice
    • čokoládová poleva (viz Něco navíc) a vlašské ořechy na ozdobení

    NA NÁPLŇ

    • 3 žloutky + 100g krupicového cukru
    • špetka mleté vanilky
    • 1 lžíce rumu tuzemáku
    • 20g rybízového džemu + na potření
    • 50g opražených lískových oříšků, mletých 

Příprava jídla

1 Z mouky, kakaa, cukru, mandlí, másla, citronové kůry a skořice vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu uležet do druhého dne.

2 Předehřejte troubu na 180°C. Z těsta vyválejte plát silný jako na sušenky a z něj vykrajujte kolečka. Přenášejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8 minut.

3 Nechte vychladnout. Mezitím připravte náplň. Žloutky, cukr a vanilku asi 10 minut třete. Pak přidejte rum, džem a oříšky. Pokud je náplň příliš hustá, nařeďte ji rumem, v opačném případě přidejte oříšky nebo mleté dětské piškoty či nepovedená kolečka.

4 Třetinu tvarů potřete džemem a druhou oříškovou nádivkou, opatrně spojte k sobě. Slepená kolečka potřete džemem, poslední třetinu koleček oříškovou nádivkou, slepte a nechte ztuhnout. Nakonec namáčejte vrchní stranou do rozehřáté čokoládové polevy. Ozdobte půlkami ořechů a nechte zaschnout.

NĚCO NAVÍC

Na polevu rozehřejte v rendlíku 100g másla, přidejte 100g nasekané tmavé čokolády a pomalu zahřívejte a míchejte dohladka. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Madlenky

Shortbread

Melomakarona

Domácí Oreo

Casoncelli

Vánoční pečení v Čechách i ve světě

34 úžasných vánočních sladkostí

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Prosím, jak dlouho je možné dortíky skladovat? Vzhledem k použití syrového bílku?
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Veroniko,
naplněné dortíky skladujeme v lednici a to maximálně týden. Rozhodně volte vejce z ověřeného chovu, který je hlídán a testován (pro tento případ bohužel ideálně českého klecového). Můžete žloutky s cukrem šlehat nad vodní parou, i když samozřejmě ani to není zaručená ochrana. Přejeme krásné svátky, redakce Apetitu

Přidat komentář