Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejen Tafelspitz a Sacher-torte. Rakouská kuchyně je rozmanitá a Čechům blízká

Vídeňský řízek
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kdo někdy u našich sousedů v Rakousku byl a ochutnal místní kuchyni, dozajista ví, že si Rakušané na žádná příliš lehká a zdravá jídla nepotrpí. Chutná ovšem jejich kuchyně rozhodně je. Která jídla řadíme mezi rakouskou klasiku?

Rakouská kuchyně je rozmanitá, využívá totiž toho, že Rakousko bylo ještě relativně nedávno součástí mnohonárodnostní říše. Ta čítala přes padesát milionů obyvatel, kteří mluvili šestnácti jazyky.

  • Rakušané, Maďaři, Češi, Němci, Poláci, Rusíni, Rumuni, Srbové, Chorvati, Slováci, Slovince, Italové, Židé – ti všichni jedli, vařili a pekli, a tak není divu, ze se jejich kuchyně vzájemně ovlivňovaly a inspirovaly. 
  • Za zrodem rakouské kávové kultury zase stála invaze Turků, kteří Evropany seznámili s kávovými zrnky. Ba co víc, tradiční rakouský štrúdl je údajně také pouze evropskou verzí turecké baklavy
  • Vídeňský řízek zase pravděpodobně pochází ze severní Itálie, palačinky nebo guláš mají původ v Maďarsku.
  • Pečínky a klobásky jsou pravděpodobně jihoněmecké speciality, zatímco pečivo, buchty a koláče byly mistrovstvím české kuchyně.
  • Rakušané se však mohou pochlubit mnoha vlastními perlami, jakou je například štýrská polévka s celestýnskými nudlemi (Frittatensuppe), tyrolský špekový knedlíček nebo salcburské noky.

Typické rakouské polévky

Rakušané si potrpí na polévky, které nechybějí na žádném slavnostním menu.

  • Ve Štýrsku si lidé zase velmi rádi pochutnávají na Kürbiscremesuppe, krémové dýňové polévce. Jinde než ve Štýrsku ji ovšem na jídelních lístcích v restauracích nenajdete. Oblíbenehé jsou také rajčatová polévka Tomatensuppe nebo klasická gulášovka Gulaschsuppe.

Vídeňský řízek z telecího

Co by to byla dovolená v Rakousku, kdybyste neochutnali Wienerschnitzel, vídeňský řízek. Ten se připravuje z tenkých telecích plátků, které se obalují v trojobalu. Řízek se podává tradičně s vařenými brambory a brusinkovou omáčkou.

Tafelspitz říkají Rakušané hovězí špičce vařené v hovězím vývaru společně s kořenovou zeleninou. K hovězí špičce se podávají nejrůznější přílohy, avšak velmi často se servíruje společně s vývarem jakožto vydatná polévka.

Sladké hlavní chody Rakušané milují

  • Rakušané také zbožňují sladká jídla. Germknödel je jedním z nich. Jde o velký kynutý knedlík naplněný povidly, bohatě zasypaný mákem a politý máslem či vanilkovou omáčkou. Kynutý knedlík si můžete dát k obědu, večeři i jako sladké mlsání mezi hlavními jídly.

  • Kaiserschmarrn, u nás známý jako císařský trhanec, se zase podává posypaný cukrem, někdy také s ovocem či švestkovým kompotem.
  • Nesmíme zapomenout ani na meruňkové knedlíky Marillenknödel, které se po uvaření obalují ve strouhance.
  • Italskou kuchyní inspirované Schlutzkrapfen zase představují tyrolské plněné taštičky, které připomínají italské ravioli nebo polské pirožky. Plní se obvykle tvarohem či sýrem, špenátem nebo houbami.

Rakouské sladké tečky

Kdo by neslyšel o typických rakouských dezertech – Sachertorte a Apfelstrudel.

  • Sachrův dort se skládá z čokoládového korpusu, který pokrývá vrstva meruňkové marmelády a čokolády. Podává se se šlehačkou.
  • Rakouský strúdl se neplní jen jablky ale také meruňkami, švestkami nebo tvarohem.

A typické rakouské pochoutky by nebyly úplné, kdybychom nezmínili Mozartovy koule, které se v různých obměnách vyrábějí po celém světě, avšak ty pravé seženete jen ve vybraných obchůdcích v Salzburgu. S naším receptem na Mozartky se jim můžete přiblížit i domácí výrobou.

Zdroj informací: časopis Apetit

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč