Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Madlenky

Vznikly v Lotrinsku, kde je upekla královská komorná Madeleine svrženému polskému králi Stanislavovi. Tomu natolik zachutnaly, že je po ní pojmenoval a postaral se o jejich další slávu. 

Vydání: 2015/12
Autor:
Hodnocení:
30 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na cca 30 madlenek
Doba přípravy: Do 30 minut
+ odležení
PT15M
Pečení 0:15
Cukroví

Ingredience

    • 85g másla, rozpuštěného a zchladlého + na formičky
    • 160g hladké mouky
    • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
    • 2 vejce
    • 85g jemného krupicového cukru
    • špetka soli
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • strouhaná kůra z 1 biocitronu nebo biopomeranče
    • moučkový cukr na poprášení 

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 190°C. Formy na madlenky vytřete máslem. Prosejte mouku s kypřicím práškem. Pomocí elektrických metel šlehejte vejce s cukrem a solí 5–7 minut do pěny, až směs zhoustne a zesvětlá. Vmíchejte vanilkový extrakt a citrusovou kůru. Postupně, po čtvrtinách, zapracujte mouku a rozpuštěné máslo. Těsto nechte asi 10 minut odležet a potom ho opatrně lžící přesuňte do formiček; plňte je jen do tří čtvrtin. Formičkami vždy jemně klepněte o podložku, aby se uvolnily všechny vzduchové bubliny, vložte je na plech a do trouby a pečte 12–15 minut. Uprostřed pečení obraťte plechy předkem dozadu. Až vyjde zapíchnutá dřevěná špejle čistá, je upečeno. Madlenky můžete vyklopit na mřížku a nechat vychladnout. Před podáváním je pocukrujte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Shortbread

Išlské dortíčky

Melomakarona

Domácí Oreo

Casoncelli

Vánoční pečení v Čechách i ve světě

34 úžasných vánočních sladkostí

Přidat komentář