Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Melomakarona

Sladkosti melomakarona jsou nedílnou součástí tradičního řeckého štědrovečerního stolu. Pečte je až těsně před svátky: tohle cukroví není určeno k dlouhému skladování. 

Vydání: 2015/12
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 2 plechy
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Pečení 0:30
Cukroví

Ingredience

    • 125ml chuťově jemného panenského olivového oleje
    • 115g másla, změklého
    • 115g krupicového cukru
    • 2 lžičky mleté skořice
    • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
    • špetka muškátového oříšku
    • 60ml brandy, whisky nebo koňaku
    • 60ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
    • 500g hladké mouky
    • 1/2 lžičky jedlé sody
    • 1 lžička kypřicího prášku
    • 1/2 lžičky soli
    • strouhaná kůra z 1 biopomeranče

    NA SIRUP

    • 225g krupicového cukru
    • 300g tekutého medu
    • 2 svitky skořice
    • kousek kůry z biopomeranče

    NA OZDOBENÍ

    • 150g vlašských ořechů, nasekaných najemno
    • 100g nesolených pistácií, nasekaných najemno
    • 1 lžíce mleté skořice
    • sušené okvětní plátky růží, chemicky neošetřených (můžete je vynechat, ale vypadají skvěle) 

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 180°C a dva plechy vyložte pečicím papírem. Olej, máslo, cukr a všechno koření dejte do mísy a 5 minut šlehejte. Poté přilijte alkohol a pomerančovou šťávu.

2 Mouku prosejte s jedlou sodou, kypřicím práškem a solí a vmíchejte ji do směsi v míse. Nakonec přidejte strouhanou pomerančovou kůru. Vypracujte měkké, tvárné těsto.

3 Vytvořte z něj kuličky zhruba o velikosti vlašského ořechu, rovnejte je na připravené plechy a vždy zlehka rozmáčkněte. Pečte je asi 25–30 minut do světle zlaté barvy.

4 Zatímco budete péct, v malém rendlíku vařte asi 5 minut všechny přísady na sirup spolu s 250ml vody.

5 Upečené ještě teplé melomakarony sesypte do misky a přelijte sirupem. Po minu- tě nebo dvou je rozložte na tác a ozdobte nasekanými ořechy, skořicí a okvětními plátky růží (nemusí být). 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Madlenky

Shortbread

Išlské dortíčky

Domácí Oreo

Casoncelli

Vánoční pečení v Čechách i ve světě

34 úžasných vánočních sladkostí

Přidat komentář