Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ostružinový koláč s citronem a vanilkou

Zamřížované koláče vypadají složitě, ale když odhalíte tajemství pletení mřížky, přestanete z nich mít přehnaný respekt.

Vydání: 2017/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT1H
Pečení 1:00
Koláč

Ingredience

    • 1 dávka základního těsta
    • hladká mouka na podsypání
    • 1 kg ostružin
    • 100 g krupicového cukru
    • 2 lžíce nastrouhané kůry z citronu
    • 1 vanilkový lusk, semínka vyškrábnutá
    • 45 g kukuřičného škrobu
    • 70 g jemně mletých mandlí
    • 1 prošlehané vejce, na potření koláče
    • 1–2 lžíce třtinového cukru na posypání (lze vynechat)

Příprava jídla

1 Jednu polovinu těsta rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na kruhový plát o síle 4mm. Nezapomeňte těsto před rozválením z obou stran lehce poprášit moukou, aby se nelepilo. Vyložte jím koláčovou formu o průměru 18–20 cm, urovnejte, přitlačte a přesahy odkrojte, ale nevyhazujte. Dno propíchejte vidličkou a uložte na 30 minut do lednice.

2 Druhou polovinu těsta spojte s odkrojky a mezi dvěma archy pečicího papíru rozválejte na obdélník o síle 2–3 mm a rozměrech zhruba 30x30 cm. Obdélník rozkrájejte na 26 proužků o síle 1 cm. I s papírem je přesuňte na tác nebo plech a uložte do lednice.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Ostružiny opatrně promíchejte s cukrem, citronovou kůrou, vanilkou a kukuřičným škrobem. Vyndejte koláčový korpus z lednice a na dno rozprostřete mleté mandle. Pak koláč naplňte připraveným ovocem. Okraj těsta potřete rozšlehaným vejcem a potom na vršek koláče naaranžujte pravidelnou mřížku z pruhů těsta jako na fotografii (postup viz Jak na pletení ozdobné mřížky). Stlačte okraje těsta k sobě a případné přesahy zakrojte. Povrch koláče potřete vejcem a posypte cukrem.

4 Formu s koláčem položte na plech, vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, nebo dokud není těsto krásně zlaté. Před podáváním nechte minimálně 30 minut chladnout.

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Koláčům z křehkého těsta zvaným páje sluší náplně z ovoce a efektní zdobení. S našimi recepty a podrobným návodem...

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Základní recept na křehké těsto

Broskvové koláčky

Švestkový koláč s makovým mascarpone

Hruškový koláč se slaným medem a bourbonem

Jablečný koláč s kořením chai

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Přidat komentář