Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pošírované kuře ochucené po čínsku

Šťavnatému pošírovanému kuřeti voňavé koření a ostrá omáčka nesmírně sluší. Posuďte sami!

Vydání: 2017/1
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 10 minut
PT30M
Vaření 0:30
Kuře Asijská

Ingredience

    • 3 stroužky česneku, oloupané
    • 5cm kus čerstvého zázvoru, na plátky
    • 3 hvězdičky badyánu + 2 svitky skořice
    • 1/2 lžičky celého sečuánského pepře
    • 1 lžička koření pěti vůní
    • 1 červená chilli paprička, rozpůlená
    • 250ml čínského rýžového vína
    • po 125ml tmavé sójové a ústřicové omáčky
    • strouhaná kůra z 1 pomeranče
    • 2 lžíce třtinového cukru
    • 6 kuřecích prsou po 200g nebo 3 celé motýlky (viz Něco navíc)

    NA OMÁČKU

    • 5cm kus čerstvého zázvoru, nasekaný
    • 4 jarní cibulky, nasekané + zelená část nakrájená na proužky na ozdobení
    • 1 lžíce bílého vinného octa
    • 1/2 lžíce sezamového oleje (nejlépe z praženého sezamu) 

Příprava jídla

1 Do hrnce s 2 litry vody vložte česnek, zázvor, badyán, skořici, sečuánský pepř, koření pěti vůní, chilli papričku, rýžové víno, sójovou a ústřicovou omáčku, pomerančovou kůru a cukr. Přiveďte k varu, zmírněte oheň, vložte kuřecí prsa a ,táhněte‘ pod bodem varu 10 minut. Hrnec uzavřete natěsno poklicí, odstavte a nechte 20 minut dojít. Pak do jiného rendlíku odeberte a nechte zredukovat (svařit) trochu tekutiny z vaření.

2 Mezitím v misce smíchejte suroviny na omáčku. Kuřecí prsa vyjměte, nakrájejte na plátky, naaranžujte na talíř či mísu a přelijte trochou zredukované tekutiny, v němž se vařila. Ozdobte proužky cibulové natě a podávejte s omáčkou.

NĚCO NAVÍC 
Motýlkem se myslí obě kuřecí prsa v celku na kosti a s kůží. Bývají vysoká, masitá a jdou dobře krájet. Maso vařte s kostí a kůží a pak ho nechte ve vývaru vychladnout. Kosti a kůži odstraňte a maso nakrájejte přes vlákna na plátky. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čínské houby s rýží

Zelí pak čoi s omáčkou z černých fazolí

Pečený bůček s bochánky vařenými v páře

Smažené banány s jasmínovým sirupem

Jedinečné menu pro čínský nový rok!

Přidat komentář