Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečený bůček s bochánky vařenými v páře

V Číně sice nemají knedlo-zelo-vepřo, ale zato mají skvělé bochánky s pečeným bůčkem a zeleninou! 

Vydání: 2017/1
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Více než hodinu
+ marinování
PT2H30M
Pečení 2:30
Maso Asijská

Ingredience

    • 6 stroužků česneku, drcených
    • 5cm kus zázvoru, oloupaný a nasekaný
    • 125ml omáčky hoisin
    • 500ml rýžového vína shaoxing
    • 50g třtinového cukru
    • 4 svitky skořice
    • 4 hvězdičky badyánu
    • 800g vepřového bůčku bez kosti s kůží
    • 1 menší pórek, na tenké delší proužky (nebo zelená část jarních cibulek)
    • 1 salátová okurka, na tenké proužky
    • 2 dlouhé červené chilli papričky, na tenké proužky
    • čínská BBQ omáčka (char siu sauce; k dostání v obchodech s asijskými specialitami) k podávání

    NA BOCHÁNKY

    • 3 lžičky sušeného droždí
    • 300g hladké mouky
    • 1,5 lžíce krupicového cukru
    • 1 lžíce rostlinného oleje
    • 2–3 jarní cibulky, jen bílá část, nadrobno
    • 1 bílek, prošlehaný
    • 1,5 lžíce sezamových semínek, opražených 

Příprava jídla

1 Do pekáčku či zapékací mísy nalijte 500ml vody, přidejte česnek, zázvor, omáčku hoisin, víno, cukr, skořici a badyán. Vložte bůček kůží dolů a nejméně hodinu marinujte.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáček s bůčkem zakryjte poklicí či alobalem a pečte 2 hodiny. Odkryjte, maso otočte kůží nahoru a 30 minut dopékejte.

3 Mezitím připravte bochánky. V míse rozmíchejte sušené droždí, 3 lžíce hladké mouky a 125ml vlažné vody. Zakryjte utěrkou a nechte 30 minut vzcházet na teplém místě. V jiné misce rozmíchejte cukr a olej v 60ml horké vody. Vlažnou směs vlijte ke vzešlému kvásku, přidejte zbylou mouku a bílou část jarní cibulky a dobře promíchejte. Vyklopte na pomoučněný vál a vypracujte hladké pružné těsto. Dejte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout na dvojnásobný objem.

4 Vykynuté těsto rozdělte na 12 dílů a z každého vytvarujte kulatý bochánek. Potřete je prošlehaným bílkem a posypte sezamem. Položte je na (bambusový) pařák vyložený pečicím papírem a vložte do hrnce s vroucí vodou. Vařte 20–25 minut. Uvařený bochánek při stlačení pruží.

5 Bochánky v půlce prokrojte a naplňte plátky bůčku, pórkem či zelenou částí cibulky, okurkou, chilli papričkou a podávejte s omáčkou char siu.

NĚCO NAVÍC
Bochánky s masem lze doplnit i kvašenými okurkami, zelím či jinou nakládanou zeleninou. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čínské houby s rýží

Zelí pak čoi s omáčkou z černých fazolí

Pošírované kuře ochucené po čínsku

Smažené banány s jasmínovým sirupem

Jedinečné menu pro čínský nový rok!

30 pořádně pálivých jídel

Přidat komentář