Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rozmarýnové kuře s bramborami a tzatziky

Snadný nedělní oběd se zábavným trikem – kuře i příloha se pečou v jednom pekáčku. O jarní dávku vitaminů se postará osvěžující okurkový salát, který vám připomene prázdniny v Řecku.
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H20M
Pečení 1:20
Kuře Středomořská

Ingredience

    • 4 kuřecí stehna
    • 100 g másla, rozpuštěného
    • 100 ml bílého vína
    • 1–2 lžíce dijonské hořčice
    • 1 balení směsi koření Kuře citron-rozmarýn Avokádo
    • 1 kg salátových brambor s hezkou slupkou (varný typ A)
    • 1 palice česneku, rozdělená na neoloupané stroužky
    • 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky

    NA TZATZIKY

    • 1 větší salátová okurka (hadovka)
    • 250 g bílého řeckého jogurtu (nebo hustého smetanového)
    • 1–2 lžičky kořenicí směsi Tzatziky Avokádo
    • 2 lžíce panenského olivového oleje 
    • mořská sůl, čerstvě mletý pepř a citron na dochucení

Příprava jídla

1 Kuřecí stehna rozdělte v kloubu na dvě části a dejte je stranou do misky.

2 V jiné větší míse prošlehejte máslo, víno, hořčici a směs koření Kuře citron-rozmarýn Avokádo. Do marinády vložte kuřecí stehna, důkladně je ze všech stran potřete a nechte nejméně 2 hodiny marinovat v lednici.

3 Troubu předehřejte na 190°C. Brambory důkladně omyjte, osušte a rozkrájejte na osminy. Dejte je do většího pekáčku. Brambory přelijte marinádou, promíchejte a rovnoměrně urovnejte. Na brambory položte kousky kuřete a přelijte je zbylou marinádou. Nakonec do pekáčku přidejte celé neoloupané stroužky česneku. 

4 Pekáč překryjte alobalovou fólií nebo poklicí a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 55 minut doměkka. Pak sundejte alobal nebo poklici, přelijte kuře šťávou a pečte dalších přibližně 25 minut, až kuře zezlátne a získá lákavou křupavou kůrčičku. 

5 Zatímco se kuře peče, připravte si tzatziky. Okurku podélně rozkrojte a lžící vydlabejte měkký střed se semínky. Dužinu nastrouhejte nahrubo, vložte do cedníku a opatrně z ní vymačkejte přebytečnou vodu. Smíchejte ji s jogurtem a kořenicí směsí Tzatziky Avokádo. Zakápněte olejem, promíchejte a nechte 2 hodiny odležet v lednici. Nakonec salát ochutnejte, případně dosolte mořskou solí nebo okyselte citronem.

6 Upečené kuře posypte čerstvou petrželkou a podávejte s vychlazenými tzatziky.

NĚCO NAVÍC

Pečením česnek ztratí štiplavost a získá příjemnou oříškovou a nasládlou chuť. Vymáčkněte ho ze slupky a dochuťte jím kuře rovnou na talíři. Nebo si ho dejte později jako chuťovku s opečeným chlebem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mrkvové cupcakes

Pečená treska s kořeněnou krustou

Krůtí perkelt

Vepřový šašlik s ředkvičkovým dipem

Provensálská zelenina s vejci

Kuřecí kebab z pánve

Květákové kari s kokosovým mlékem

Vyhrajte dárkové balení koření Avokádo

Argentinský steak s bylinkovou omáčkou

Masové kuličky s melounovým salátem

Přidat komentář