Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Provensálská zelenina s vejci

Snadná večeře z jedné pánve, která voní jako prázdniny na francouzském pobřeží. 

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT40M
Dušení 0:40

Ingredience

    • 1 lžíce olivového oleje
    • 1 velká cibule, nakrájená na půlkolečka
    • 1 červená nebo oranžová paprika, zbavená jádřince a nakrájená na kostičky
    • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
    • 2 lžičky směsi koření Provensálské bylinky Avokádo
    • 1 lilek, nakrájený na kostičky
    • 2 cukety, nakrájené na kostičky 
    • 1 400g konzerva krájených rajčat 
    • 1 lžička tmavého balzamikového octa
    • 4 velké vejce
    • olivový olej
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • hrst nasekaných bylinek podle chuti (bazalka, petrželka, dobromysl, pažitka…)

Příprava jídla

1 Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olej. Krátce na něm osmahněte cibuli, až změkne. Přidejte česnek, počkejte, až se rozvoní. Přidejte papriku, lilek, cukety a Provensálské bylinky Avokádo a za stálého míchání společně opékejte 5–10 minut.

2 Přidejte rajčata. Do plechovky nalijte trochu vody a přidejte ji do pánve. Přiveďte k varu a pod pokličkou duste 20 minut. Pak pokličku odkryjte a duste dalších 20 minut, až zelenina změkne a tekutina zhoustne.

3 Podle chuti přidejte balzamikový ocet, sůl a pepř. Pak v zelenině udělejte čtyři jamky, do kterých vyklepněte po jednom vejci. Každé lehce osolte a opepřete. Nechte na ohni další 2–4 minuty, dokud vejce nezpevní tak, jak je máte rádi. Posypte bylinkami.

NĚCO NAVÍC

  • V sezoně můžete rajčata z konzervy nahradit půl kilem masitých oválných rajčat, spařených, oloupaných a nakrájených na kostičky.
  • Zeleninu si můžete připravit předem. Stačí ji pak jen prohřát na pánvi a přidat k ní vejce. 
  • Provensálskou zeleninu podávejte s francouzskou bagetou nebo křupavým chlebem, který krásně nasákne všechnu omáčku. 
  • Provensálské koření je tradiční směs sušených bylinek oblíbená v jižní Francii v oblasti Provence, která dala směsi jméno. 

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vyhrajte dárkové balení koření Avokádo

Rozmarýnové kuře s bramborami a tzatziky

Mrkvové cupcakes

Pečená treska s kořeněnou krustou

Krůtí perkelt

Vepřový šašlik s ředkvičkovým dipem

Kuřecí kebab z pánve

Květákové kari s kokosovým mlékem

Argentinský steak s bylinkovou omáčkou

Masové kuličky s melounovým salátem

Přidat komentář