Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Štrúdl z kavárny Savoy

Nejlepší na světě!

Vydání: 2013/8
Autor:
Hodnocení:
11 (hlasů)
Počet porcí: Na 2 štrúdly
Doba přípravy: Do hodiny
+ odležení těsta
PT40M
Pečení 0:40
Koláč Středoevropská

Ingredience

    • 170 g hladké mouky
    • 130 g másla, změklého
    • špetka soli
    • 15 g smetany ke šlehání
    • 1 velký žloutek

    NA NÁPLŇ

    • 50 g rozinek, propláchnutých vodou
    • rum na zalití rozinek
    • 100 g vlašských ořechů
    • 50 g krupicového cukru
    • 1 lžíce medu
    • 2–4 krajíčky toustového chleba
    • 750 g až 1 kg jablek
    • 1–2 lžíce třtinového cukru
    • šťáva z 1 citronu

Příprava jídla

DEN PŘEDEM

1 Odvažte 60 g mouky a propracujte ji s máslem. Směs vytvarujte do čtverce o síle 1cm a dejte vychladit do lednice.

2 Mezitím ze zbylé mouky, soli, smetany, žloutku a 50 ml vody vypracujte těsto hněťte ho a bouchejte s ním o vál, až bude hladké a jemné. Můžete ho dát i do kuchyňského robotu s hnětacím hákem. Hotové těsto přikryjte a v lednici nechte 15 minut odpočinout. Potom ho na pomoučněné ploše vyválejte do tvaru kříže (viz obr. 1).

3 Doprostřed položte čtverec másla s moukou a přeložte přes něj cípy těsta. Smetáčkem či štětečkem omeťte přebytečnou mouku a rozválejte (postupujte ze středu) na obdélník. Rozdělte ho na pomyslné třetiny a přeložte (viz obr. 2). Vzniklý obdélník opět omeťte od mouky, přikryjte fólií a znovu nechte vychladit.

4 Těsto rozválejte na obdélník a tentokrát si ho pomyslně rozdělte na čtvrtiny. Od krajů ho přeložte vždy ke středu tak, aby se hrany těsta setkaly uprostřed. Pak těsto přiklopte na sebe – jako když zavíráte knihu. Nechte aspoň 12 hodin v chladu (viz obr. 3).

5 Krupicový cukr nasypte do pánve, postavte na střední plamen a rozpusťte na světlý karamel. Když se začne dělat bílá pěna, přilijte 100 ml vody a přihoďte ořechy. Promíchejte, přidejte lžíci medu a nechte vychladnout. 

6 Rozinky zalijte rumem. Toustový chleba namelte najemno a nechte ho proschnout. 

LISTOVÉ TĚSTO

Potřebujete: odhodlání, dostatek času a náš postup.

1. ,Vodové‘ těsto vyválejte do kříže a zabalte do něj máslovou kostku.

2. Odpočinuté těsto rozválejte na 1cm silný obdélník a přeložte ho na třetiny. Nechte vychladit.

3. Těsto opět rozválejte na obdélník a přeložte ho na čtvrtiny. Po vychlazení se můžete pustit do výroby štrúdlu.  

DEN D

1 Předehřejte troubu na 190 °C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte, znovu přeložte na třetiny. Rozdělte na poloviny a každou vyválejte na plát silný asi 4 mm. Těsto by mělo být co nejtenčí, ale zároveň by nemělo nikde prosvítat, natož se trhat. Do středu těsta nasypte pás strouhanky. 

2 Jablka očistěte a nastrouhejte nahrubo. Pokapejte je citronovou šťávou, promíchejte s třtinovým cukrem, slitými rozinkami a ořechy. 

3 Náplň naneste na strouhanku. Jednu stranu těsta přehněte přes náplň a zasuňte ji pod jablka. Pak přehněte i druhou část těsta a zasuňte ji pod štrúdl. Konce ohněte dolů. 

4 Štrúdly přeneste na plech a pečte 30–40 minut tak, aby byly zlaté nejen shora, ale i zespodu. Při podávání pocukrujte.

Co dělat, aby těsto lístkovalo, neprasklo a náplň ze štrúdlu nevytekla?

Tipy Edity Paulusové, šéfcukrářky kavárny Savoy, která je autorkou štrúdlu. Recept z kuchařky z roku 1890 ladila měsíc, než byl ideální.

  • Štrúdl z domácího těsta není před pečením potřeba propichovat. Naopak kupované (Edita doporučuje Babické, my z Marks & Spencer) si propíchnutí žádá. Pokud se při pečení vytvoří na povrchu boule, propíchněte ji špendlíkem.
  • Praskl vám štrúdl při pečení? Ihned prasklinu pomocí kovové karty či stěrky zasuňte směrem dolů – zacelí se.
  • Těsto při pečení ničím nepotírejte.
  • Strouhanka pod jablky nasákne přebytečnou šťávu – množství záleží na šťavnatosti jablek (čím šťavnatější jablka, tím víc dejte strouhanky).
  • Rozinky namočte do libovolného rumu – Edita používá třtinový, ale uznává, že Češi jsou zvyklí na tuzemák.
  • Chybí vám v receptu skořice? Opravdu tam není, ale můžete ji přidat dle chuti.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Žemlovka de luxe

Granny's apple pie aneb babiččin jablečný koláč

Tarte tatin

Hraběnčiny řezy

20 koláčů s jablky, které si zamilujete

reklama

Přidat komentář