
Jablkový závin z jogurtového těsta
Jablečný závin z extra křehkého těsta budete péct znovu a znovu…
Ingredience
- 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 balení másla (250 g) nebo hery
- 1 kelímek bílého jogurtu o objemu 170 ml
- 10–12 středně velkých jablek
- 2 hrsti jader vlašských ořechů
- hrst sušených brusinek, propláchnutých
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce mleté skořice
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- trocha moučkového cukru na poprášení
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 170–180 °C. Smíchejte prosátou mouku (trochu si nechte na podsypání), máslo nakrájené na plátky a jogurt a vypracujte hladké pružné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici 20 minut odpočinout.
2 Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nahrubo nastrouhejte. Těsto rozdělte na 3 díly a každý postupně vyválejte na pomoučněné pracovní ploše na obdélníkový plát o délce plechu a šířce asi 20 cm. Střed plátu nechte o něco silnější než okraje a po délce na každý plát naneste třetinu jablek, posypte je částí ořechů, brusinek, vanilkového cukru a skořice. Delší okraje přehněte přes jablka a konce závinu spojte a ohněte dolů. Záviny opatrně přeneste na plech vyložený papírem na pečení a potřete polovinou rozpuštěného másla.
3 Pečte dozlatova a křupava asi 35–45 minut. Plech vyjměte z trouby a záviny ihned ještě jednou potřete zbylým máslem – těsto je pak ještě křupavější a jemnější. Nechte trochu vychladnout, pak záviny pocukrujte a nakrájejte.
CHYTRÉ RADY NAVÍC:
Nemáte-li chuť nebo čas dělat se se závinem, těsto pouze rozdělte na poloviny, rozválejte, mezi dvě vrstvy naneste náplň z jablek a dejte péct.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Věra Kacerovská
9. Březen 2016 11:46
Martina Zajícová
9. Březen 2016 16:15
Držím palce, ať se závin podaří,
Martina