Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Velikonoční bochánky

Typicky britské velikonoční pečivo se v originále nazývá hot cross buns. Efektní křížek nahoře můžete udělat i z marcipánu.

Vydání: 2014/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 12 kousků
Doba přípravy: Do hodiny
+ Kynutí
PT15M
Pečení 0:15
Chléb a pečivo Britská

Ingredience

    • 450 g hladké mouky 00 + na vál
    • 2 sáčky (14 g) sušeného droždí
    • 50 g krupicového cukru
    • špetka soli
    • 1 lžička mleté skořice
    • 1/4 lžičky mletého zázvoru
    • 1 hřebíček + 1 kulička nového koření + špetka muškátového květu, utlučené v hmoždíři najemno
    • 50 g tmavých rozinek, propláchnutých
    • 50 g sušených meruněk, propláchnutých a nakrájených na kostičky
    • 150 ml vlažného mléka
    • 1 vejce, prošlehané
    • 50 g másla, rozpuštěného + další na vymazání mísy

    NA KŘÍŽEK

    • 4 lžíce hladké mouky
    • 2 lžíce krystalového cukru

Příprava jídla

1 Mouku, droždí, krupicový cukr, špetku soli, koření a sušené ovoce dejte do mísy a dobře promíchejte. Udělejte ve středu důlek a vlijte do něj vlažné mléko, 50 ml vlažné vody, rozšlehané vejce a rozpuštěné máslo. Vypracujte těsto a hněťte je vařečkou, až je hladké. Pokud je moc hutné, přilijte vlažné mléko, pokud je příliš řídké, zapracujte trochu mouky. Vyklopte jej na pomoučněnou pracovní plochu a ještě chvíli zpracovávejte. Těsto dejte do máslem vymazané mísy, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte asi hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

2 Vykynuté těsto krátce propracujte a rozdělte na 12 dílů. (Nejlepší způsob je rozválet na váleček, nakrájet na čtyři díly a pak každý z nich na třetiny.) Z každého dílu vytvarujte kuličku, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Ostrým nožem do nich udělejte zářezy ve tvaru kříže. Zakryjte je utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout, až zdvojnásobí objem.

3 Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

4 Před pečením důkladně promíchejte mouku s takovým množstvím vody, aby vznikla hustá pasta. Dejte ji do pevného plastového sáčku, ustřihněte růžek a naplňte kříže připravené v bocháncích. Vložte do trouby a pečte 12–15 minut dozlatova a až bochánky na poklepání zní dutě. V kastrůlku na mírném ohni rozpusťte krystalový cukr v 1 lžíci vody a směsí potírejte pečivo právě vytažené z trouby.

NĚCO NAVÍC

Těsto je stejné jako u velikonočních rolek a můžete s ním dál experimentovat. Zkuste jiné tvary pečiva anebo do těsta přidejte jiné sušené či kandované ovoce a jiné druhy ořechů.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rozinkové rolky s mandlovými lupínky

Velikonoční věnečky se sušeným ovocem

Velikonoční cop s trojí náplní

Sladké Velikonoce!

Přidat komentář