Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Uzená polévka s kroupami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 74
Do 90 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4839 kcal
Bílkoviny 181 g
Sacharidy 240 g
Tuky 350 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Silnou kroupovou polévkou můžete zahájit masopustní menu. Uzená polévka s kroupami patří mezi české stálice, na které si pochutnávaly už generace před námi. Proč v tom tedy nepokračovat dál? O recept na jednoduchou uzenou polévku s kroupami a zeleninou se s vámi rádi podělíme.

Suroviny

uzená
libeček 3 lístky
lze vynechat
majoránka (drhnutá) 1 špetka
nové koření 5 kuliček
pepř 5 kuliček
větší, nadrobno
kroupy 290 g
velké
mrkev 1 ks
větší, očištěná, pokrájená
petrželka
čerstvá, nasekaná
sůl

Postup

1

Uzená žebra omyjte, v hrnci zalijte vodou (pozor, nesolte – žebra jsou slaná dost), přidejte k nim libeček, bobkové listy, nové koření i pepř a asi hodinu vařte do změknutí.

2

Mezitím připravte kroupy. Zalijte je nejméně dvojnásobkem neosolené vody a uvařte je podle návodu na obalu al dente. Sceďte je a propláchněte studenou vodou – zbavíte je tím nežádoucího šlemu.

3

V jiném hrnci osmahněte na sádle cibuli tak, aby začala zlátnout; trvá to asi pět minut. Slijte na ni vývar z žeber, přidejte mrkev a vařte asi 10 minut. Oberte maso ze žeber a spolu s kroupami ho přidejte do polévky. Ještě 5 minut povařte, pak podle chuti osolte a vsypte majoránku  a čerstvou nasekanou petrželku. Případě potřeby dosolte.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud se vám bude zdát, že je vaše polévka přesolená, povařte v ní jednu syrovou bramboru – ta sůl stáhne.
  • Chcete-li zkrátit dobu varu krup, den předem, nejlépe přes noc, je namočte.
  • Kroupy vařte ve stejné vodě, ve které jste je namáčeli, jinak se zbavíte vylouhovaných živin. Při vaření na nich musí být nejméně dvojnásobek vody, vodu nesolte a doporučujeme přidat lžíci sádla nebo oleje.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč