Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dušené hovězí po italsku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 39
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3925 kcal
Bílkoviny 234 g
Sacharidy 103 g
Tuky 204 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky kolagenovým vrstvám a krátkým svalovým vláknům mezi nimi se kližka při správné přípravě doslova rozplývá v ústech.

Suroviny

na větší kostky
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 3 PL
vývar hovězí 350 ml
sušená rajčata 60 g
v oleji, pokrájená
nejlépe tzv. řecké s peckou a bez nálevu
oregano 4 snítky
na ozdobení
těstoviny
krátké, uvařené, či italský chleba, k podávání
Na marinádu
např. chianti
olivový olej 3 PL
rajčatová passata - pyré 200 g
nakrájená nahrubo
česnek 2 stroužky
drcený
oregano 3 snítky

Postup

1

Smíchejte přísady na marinádu, naložte do ní osolené a opepřené maso a přes noc nechte v lednici. Pak vyjměte maso z marinády a osušte ho papírovými utěrkami. Marinádu uchovejte.

2

Troubu předehřejte na 160 °C. V hrnci vhodném do trouby opékejte na oleji po částech maso dohněda. Každou dávku vyndejte na talíř.

3

Do uvolněného hrnce přisypte mouku a míchejte asi minutu. Pak zalijte marinádou, přilijte vývar a za stálého míchání přiveďte k varu. Vraťte do hrnce k omáčce maso, přidejte sušená rajčata a přiklopené pečte asi 2 hodiny doměkka.

4

Pak odklopte, přisypte olivy, případně přisolte, promíchejte a vraťte ještě na 20 minut do trouby. Podávejte ozdobené oreganem, s vařenými těstovinami, rýží nebo s křupavým italským chlebem.

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

  • Krájení. Kližku krájejte na objemově stejné kostky o hraně zhruba 2,5 cm. Nebude se vám tak část masa rozpadat, když větší kostky zůstávají ještě tuhé.
  • Zatáhnout. Dušené a vařené maso musíte pro skvělý výsledek nejdřív ze všech stran zprudka opéct, aby se zatáhlo a při dlouhé přípravě z něj neunikala chutná šťáva.
  • Vaření doměkka. Vařte ji zcela doměkka; trvá to 1 až 1,5 hodiny. Kližka se klasicky nerozsýpá, ale díky kolagenu začne být jakoby mazlavá. Nedovařená nestojí za nic.
  • Vaření pozvolna. „Když kližku vaříte jak prádlo, zprudka, střed masa zůstane tuhý, což není účel,“ říká Václav Frič.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/4

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč