Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dušené hovězí po italsku

Díky kolagenovým vrstvám a krátkým svalovým vláknům mezi nimi se kližka při správné přípravě doslova rozplývá v ústech.

Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
+ marinování
PT2H
Pečení 2:00
Maso Italská

Ingredience

    • 1 kg hovězí kližky, nakrájené na větší kostky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 350 ml hovězího vývaru
    • 60 g sušených rajčat v oleji, pokrájených
    • 150 g černých oliv (nejlépe tzv. řecké s peckou a bez nálevu)
    • 4 snítky oregana na ozdobení
    • krátké těstoviny či italský chleba k podávání

    NA MARINÁDU

    • 750 ml červeného vína (např. chianti)
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 200 g rajčatového pyré (passata)
    • 1 cibule, nakrájená nahrubo
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 3 snítky oregana

Příprava jídla

Smíchejte přísady na marinádu, naložte do ní osolené a opepřené maso a přes noc nechte v lednici. Pak vyjměte maso z marinády a osušte ho papírovými utěrkami. Marinádu uchovejte.

2 Troubu předehřejte na 160 °C. V hrnci vhodném do trouby opékejte na oleji po částech maso dohněda. Každou dávku vyndejte na talíř. Do uvolněného hrnce přisypte mouku a míchejte asi minutu. Pak zalijte marinádou, přilijte vývar a za stálého míchání přiveďte k varu. Vraťte do hrnce k omáčce maso, přidejte sušená rajčata a přiklopené pečte asi 2 hodiny doměkka. Pak odklopte, přisypte olivy, případně přisolte, promíchejte a vraťte ještě na 20 minut do trouby. Podávejte ozdobené oreganem, s vařenými těstovinami, rýží nebo s křupavým italským chlebem.

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

  • Krájení. Kližku krájejte na objemově stejné kostky o hraně zhruba 2,5 cm. Nebude se vám tak část masa rozpadat, když větší kostky zůstávají ještě tuhé.
  • Zatáhnout. Dušené a vařené maso musíte pro skvělý výsledek nejdřív ze všech stran zprudka opéct, aby se zatáhlo a při dlouhé přípravě z něj neunikala chutná šťáva.
  • Vaření doměkka. Vařte ji zcela doměkka; trvá to 1 až 1,5 hodiny. Kližka se klasicky nerozsýpá, ale díky kolagenu začne být jakoby mazlavá. Nedovařená nestojí za nic.
  • Vaření pozvolna. „Když kližku vaříte jak prádlo, zprudka, střed masa zůstane tuhý, což není účel,“ říká Václav Frič.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hovězí na pivě s bylinkovými knedlíčky

Hovězí po burgundsku

Přidat komentář