Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí kondenzované mléko připravíte snadno - i bez cukru a laktózy

Domácí kondenzované mléko
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Chystáte se na výrobu vaječného likéru, ale nemáte doma koupené kondenzované mléko? Poradíme vám, jak si jej vyrobit doma. Potřebujete pouze 3 suroviny a sami ovlivníte, jak bude výsledek sladký. Tip máme také na bezlaktózovou verzi.

Příprava slazeného domácího kondenzovaného mléka

Vánoční pečení si bez kondenzovaného mléka možná kde kdo nedovede představit. Vytvářejí se z něj likéry, plní se jím vosí hnízda, pečou z něj kokosky a další cukroví, některé suché kousky se jím promazávají či polévají, přidávají se do krémů. Kondenzované mléko k Vánocům zkrátka patří. Jeho výroba je jednoduchá, navíc jsou k tomu zapotřebí jen 3 suroviny, jenž se ve vaší domácnosti jistě vyskytují i teď.

Připravte si 200 ml plnotučného mléka, 200 g cukru a 20 g másla. Pokud nechcete použít cukr, vsaďte na nízkokalorické sladidlo, například xylitol nebo erythritol.

  1. Ve vysokém hrnci prohřejte mléko, přidejte cukr i máslo. Za mírného zahřívání a míchání a přiveďte k varu.
  2. Tekutina se začně redukovat, na povrchu se vytvoří hustá pěna. Vysoký hrnec zabrání vyběhnutí přes okraj. Stále míchejte po dobu 10 minut od dosažení varu.
  3. Poté odstavte, kondenzované mléko bude působit příliš řídce, ale během chladnutí vám začne také houstnout.
  4. Ještě teplé mléko přelijte do vymytých a vyschlých skleniček, uzavřete uzávěrem, vložte do velkého hrnce se studenou vodou.
  5. Skleničky by měly být ponořené až po hrdlo uzávěru. Hotové kondenzované mléko můžete ihned zpracovat či skladovat v lednici. Máslo se dá pro krémovitější chuť nahradit 150 ml smetany ke šlehání, množství mléka upravte do stejné dávky jako je smetana.
  6. Hotové kondenzované mléko můžete také vylepšit přidáním kakaa či karamelu. Pokud chcete pro své děti či vnoučata připravit sladké a studené překvapení, tato vynikající zmrzlina je žhavým, tedy spíše ledovým, favoritem.

Bezlaktózové kondenzované mléko

Pro hosty či rodinné členy s intolerancí laktózy můžete vytvořit nemléčnou alternativu. Možnosti máte hned dvě.

  • Nejjednodušší je plnotučné mléko nahradit plnotučným mlékem bez laktózy, které lze pořídit v každém větším obchodě. Výroba je tedy úplně stejná jako s klasickým mlékem.
  • Použít rostlinnou alternativu mléka. Exotický nádech vaječnému likéru nebo krému dodá například kokosové kondenzované mléko.

Na jeho přípravu potřebujete 400 ml kokosového mléka v plechovce a 150 g cukru či 5 lžic medu.

  1. Kokosové mléko přelijte do kastrůlku i z pevnou částí kokosové smetany. Až začne vřít, přidejte cukr a plotýnku stáhněte na nejnižší stupeň. Mléko se nechá táhnout kolem půl hodiny.
  2. Poté se přelije do sklenic a nechá vychladnout.

Hustou konzistenci získá také až po vychladnutí. Kokosové kondenzované mléko skvěle nahradí to klasické, chuť vaječného likéru se tím obohatí. 

Cukr zde můžete také nahradit datlovým, fíkovým či agávovým sirupem. 

Kondenzované mléko neslazené vyrobíte dlouhým mírným vařením mléka tak dlouhou, dokud se nezredukuje jeho objem na třetinu. 

Zdroj info: Apetit

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč