Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Máte doma přebytky rumu? Vyzkoušejte náš recept na netradiční grog, který dospělým přivolá vánoční náladu

Horký cider
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tohle je přesně ten pravý důvod, proč si zamilovat sychravé počasí a podzimní plískanice. Nic po procházce nezahřeje tolik, jako váš oblíbený hrníček plný voňavého nápoje s něčím ostřejším. Nejprve vám ohřeje zkřehlé prsty, pak vybarví tváře. Svařák, grog nebo punč? Trocha alkoholu vylepší každý nápoj i náladu. 

Jeho základ tvoří alkohol, který – s výjimkou svařeného vína – doplníte další tekutinou. Ať už vodou, silným čajem či ovocnou šťávou.

  • Nejdůležitějším krokem přípravy je správně přidané koření, které horkým nápojům dodává ten správný sváteční a zimní ráz. Aby se krásně rozvinulo a rozvonělo, potřebuje chvíli povařit v tekutině a nechat louhovat.
  • Dlouhé vaření však bohužel nesvědčí alkoholu, který varem velmi rychle vyprchává.

Jak to vyřešit? Jednou z možností je rozložit přípravu horkého nápoje s alkoholem na dvě fáze.

V té první svaříte zvlášť koření s karamelovým základem (v případě punče s ovocnou šťávou, u grogu povaříte s kořením pouze vodu), poté přidáte alkohol.

Druhou variantou je příprava samostatného cukrového sirupu ochuceného kořením, který jednoduše přilijete do horké tekutiny. 

Hřejivé nápoje se stopičkou něčeho ostřejšího rozpustí každé trápení. Představujeme vám tři z těch nejmilejších, se kterými můžete velmi volně experimentovat a objevovat tak nové a nové chutě zimy.

Svařené víno

V severských zemích pijí glogg, u nás nejčastěji svařujeme červené víno. Někdo ho vítá jako příležitost, jak zužitkovat nepříliš dobré a kvalitní víno, jiný si i svařák dopřeje z lahvinky s ušlechtilejším obsahem. Výběr necháme na vás. Pravda je, že do svařáku se přidává výrazné koření a cukr nebo karamel, a tak původní vlastnosti vína poněkud zaniknou.

  • Skořice, hřebíček, badyán, kardamom, citronová kůra, vanilka nebo třeba i zázvor jsou pravou esencí svařáku. Když na plotýnce zabublá a zavoní domácí svařák, můžete si být jisti, že Vánoce jsou za rohem.

Punč

Jako ostatní horké nápoje i on se pyšní snadnou přípravou a rychlými prohřívacími i omamnými účinky. Punč kombinuje ovocnou šťávu, alkohol a nezbytné koření a opět nabízí široké pole pro hraní si s přísadami.

S množstvím přidaného alkoholu pracujte podle toho, na kolik si troufnete. Začít můžete umírněnější variantou a postupně zvyšovat obrátky. Vedle nešlápnete, ani když k rumu nebo brandy přidáte ještě víno.

Grog

Úplně minimalisticky vám stačí dát do silnostěnné skleničky nebo hrníčku panáka rumu, zalít ho horkou vodou, přidat kolečko či dvě citronu a cukr podle chuti. My se ale přimlouváme za vylepšenou variantu s kořením, které voní Vánoci.

  • Skořice, hřebíček a kardamom jsou sázka na jistotu. Buď je můžete s vodou svařit a pak přilít rum, nebo grog místo cukru oslaďte v úvodu zmiňovaným kořeněným sirupem. Zkuste pohrát si můžete také s výběrem alkoholu. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

3 destinace, kam letos za dobrým jídlem a pitím

3 destinace, kam letos za dobrým jídlem a pitím

Léto je doba objevování, experimentování a nacházení nových favoritů. A to hlavně v rámci jídla a pití. Chcete se letos vydat po stopách tradičních zahraničních kuchyní a nevíte, kam přesně by to mělo být? V článku vám prozradíme 3 země, ve...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč