Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na perfektní bulku na burger aneb Hamburger bez dobré housky je jen půlka prožitku

Hamburgerová bulka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Burger je stálice rychlých občerstvení a bister, ovšem když přijde sezóna dostávají se do popředí i při grilovačkách. Ačkoli hlavní hvězdou burgeru je maso, podstatnou roli hraje také správné pečivo.

Bulka totiž musí unést a podržet všechny další suroviny, jako jsou omáčky nebo šťavnatá zelenina. Dobrou zprávou je, že upéct si žemli na burger vlastními silami, není až takové věda!

Souhra surovin

Když rozeberete burger na základní složky, pravděpodobně vás jednotlivé chuti nijak neomráčí. Je to právě jejich kombinace, která tvoří skvělou komplexní chuť.

  • Zlatavý bochánek ozdobený sezamem je tedy nedílnou součástí každého správného burgeru. 
  • Rozpadavá drobivá hamburgerová trvanlivá bulka ze supermarketu může dokonale zkazit celé dílo. Ani nejlepší maso nebo sýr to nezachrání. Právě proto si ty úspěšné burgrárny pečou bulky vlastní. 

Houska na burger by měla být nadýchaná a zároveň dostatečně pevná. Musí spolehlivě udržet všechny přísady, kterými se ji rozhodnete naplnit. Po upečení by měly mít hladký lesklý povrch a sytou zlatavou barvu

  • Než rozkrojené upečené bulky položíte na rozpálený gril, nechte je vychladnout. 

Základní recept na burgerové bulky

  1. V rendlíku v 500 ml mléka rozpusťte 3 lžíce másla, 50 g krupicového cukru a 1,5 lžičky soli.
  2. Do mísy robotu vsypte 2,5 lžičky sušeného droždí, 350 g světlé chlebové mouky (celkem jí budete potřebovat 650 g) a hnětacím hákem při nízké rychlosti promíchejte s vlažnou mléčnou směsí. Až se těsto začne spojovat, přidávejte a zapracovávejte po částech zbylou mouku, až vznikne nelepivé měkké těsto. Zvyšte rychlost a hněťte 6 minut. (Nebo připravujte ručně a na pomoučněném válu hněťte asi 8 minut.) Cílem je hladké, pružné těsto.
  3. Těsto přendejte do olejem vymazané mísy a zakryjte utěrkou. Nechte na teplém místě kynout zhruba hodinu, až zdvojnásobí objem. Potom těsto rozdělte na 12 dílů a vyválejte z nich bulky. Položte na plech vyložený pečicím papírem. Pozor, už s nimi nebudete hýbat, rozmístěte je proto tak, aby měly dostatek prostoru na kynutí. 
  4. Nechte kynout dalších 30–45 minut, až opět zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 200°C. Bulky potřete rozšlehaným vejcem, posypte (chcete-li) sezamem nebo mákem a pečte zhruba 15 minut dozlatova. Nechte vychladnout a před použitím podélně rozpulte a obě poloviny opečte řeznou stranou na grilu.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč