0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nakládané okurky babičky Jiřinky

Nakládané okurky babičky Jiřinky

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Na 8 větších sklenic

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3424 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 614 g
Tuky 65 g
Vláknina 106 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na tyhle nejlepší okurky na světě získala od své tchyně naše editorka Jana. Můžete si je udělat ve dvou variantách, buď křupavé s cukerínem určené k dlouhodobému uskladnění, nebo úplně bez chemie!

Suroviny

okurka 3 kg
drobné, záleží na velikosti plodů, malých se vejde do sklenice větší množství
ocet 500 g
cukerín 18 ks
lze nahradit 18 kostkami cukru
krupicový cukr 150 g
sůl 60 g
pepř mletý 6 kuliček
bobkový list 2 ks
nové koření 5 kuliček
hřebíček 3 ks
hořčičné semínko 1 ČL
mrkev 3 ks
nakrájená na kolečka
cibule 2 ks
nakrájené na silnější kolečka
kopr 8 snítek

1 Okurky důkladně vydrhněte a opláchněte, aby se do sklenic nedostaly žádné nečistoty. Do středně velkého hrnce vlijte dva litry vody, přidejte ocet, cukerín (chcete-li), cukr, sůl a všechno koření. Přiveďte k varu, 5 minut vařte a pak nechte zcela zchladnout.

2 Do vysterilizovaných sklenic rozdělte mrkev, cibuli, snítky kopru a upěchujte okurky. Zalijte nálevem, zavíčkujte vyvařenými víčky a 10–15 minut zavařujte ve vroucí vodě. Vyjměte a nechte vychladnout.

NĚCO NAVÍC
Díky cukerínu budou okurky pěkně křupavé, pokud jej nahradíte cukrem, nevadí to, ale bude to na úkor právě křupavosti. V případě, že použijete cukr, snězte okurky do 2–3 měsíců, později by mohly být rozměklé. Do sklenic můžete k okurkám přidat i na kolečka nakrájený oloupaný křen, budou pak obzvláště pikantní!

 

RYCHLONAKLÁDAČKY

  • Pokud potřebujete nakládané okurky hned teď a chcete domácí, máme pro vás skvělý recept na rychlonakládačky. Vznikl drobnou úpravou z původních nakládaných okurek po asijsku, do nichž standardně patří rýžový ocet. Zkusili jsme ho nahradit obyčejným kvasným a vznikl recept, se kterým slavíme úspěchy všude, kam přijdeme – je totiž ultra jednoduchý na provedení i zapamatování, ultra levný, ale hlavně ultra dobrý.
  • Zavařovací sklenici naplňte okurkou hadovkou nakrájenou na tenké plátky. Svařte cca 100ml octa se 6–8 lžícemi krupicového cukru (množství přizpůsobte vlastní chuti), 1 lžičkou soli, trochou čerstvě nadrceného pepře a asi 50ml vody tak, aby se cukr dokonale rozpustil. Vroucím nálevem zalijte okurky ve sklenici, zavřete a otočte dnem vzhůru. Okurky potřebují jen pár hodin a budou skvělé. Co nesníte hned, vydrží v lednici až 14 dnů.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/7

Apetit magazín

Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit