Recept na tyhle nejlepší nakládané okurky na světě získala od své tchyně naše editorka Jana. Můžete si je udělat ve dvou variantách, buď křupavé s cukerínem určené k dlouhodobému uskladnění, nebo úplně bez chemie! Slakokyselý nálev je plný koření a tato chuť se přenese i do sterilované zeleniny. Připravte si domácí sterilované okurky, které se výborně hodí jako pikantní chuťovka k pečenému masu, šunkoflekům nebo knedlíku s vajíčkem.
Suroviny
Postup
Okurky důkladně vydrhněte a opláchněte, aby se do sklenic nedostaly žádné nečistoty. Do středně velkého hrnce vlijte dva litry vody, přidejte ocet, cukerín (chcete-li), cukr, sůl a všechno koření. Přiveďte k varu, 5 minut vařte a pak nechte zcela zchladnout.
Do vysterilizovaných sklenic rozdělte mrkev, cibuli, snítky kopru a upěchujte okurky. Zalijte nálevem, zavíčkujte vyvařenými víčky a 10–15 minut zavařujte ve vroucí vodě. Vyjměte a nechte vychladnout.
NĚCO NAVÍC
Díky cukerínu budou okurky pěkně křupavé, pokud jej nahradíte cukrem, nevadí to, ale bude to na úkor právě křupavosti. V případě, že použijete cukr, snězte okurky do 2–3 měsíců, později by mohly být rozměklé. Do sklenic můžete k okurkám přidat i na kolečka nakrájený oloupaný křen, budou pak obzvláště pikantní!
RYCHLONAKLÁDAČKY
Pokud potřebujete nakládané okurky hned teď a chcete domácí, máme pro vás skvělý recept na rychlonakládačky. Vznikl drobnou úpravou z původních nakládaných okurek po asijsku, do nichž standardně patří rýžový ocet. Zkusili jsme ho nahradit obyčejným kvasným a vznikl recept, se kterým slavíme úspěchy všude, kam přijdeme – je totiž ultra jednoduchý na provedení i zapamatování, ultra levný, ale hlavně ultra dobrý. Zavařovací sklenici naplňte okurkou hadovkou nakrájenou na tenké plátky. Svařte cca 100 ml octa se 6–8 lžícemi krupicového cukru (množství přizpůsobte vlastní chuti), 1 lžičkou soli, trochou čerstvě nadrceného pepře a asi 50 ml vody tak, aby se cukr dokonale rozpustil. Vroucím nálevem zalijte okurky ve sklenici, zavřete a otočte dnem vzhůru. Okurky potřebují jen pár hodin a budou skvělé. Co nesníte hned, vydrží v lednici až 14 dnů.