Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nakládané okurky babičky Jiřinky

Recept na tyhle nejlepší okurky na světě získala od své tchyně naše editorka Jana. Můžete si je udělat ve dvou variantách, buď křupavé s cukerínem určené k dlouhodobému uskladnění, nebo úplně bez chemie!

Vydání: 2018/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 8 větších sklenic
Doba přípravy: Do 30 minut
PT15M
Vaření 0:15
Zavařenina

Ingredience

    • cca 3 kg okurek, záleží na velikosti plodů, malých se vejde do sklenice větší množství
    • 500 ml obyčejného kvasného octa
    • 18 koleček cukerínu nebo 18 kostek cukru
    • 150 g krupicového cukru
    • 60 g soli
    • 6 kuliček černého pepře
    • 2 bobkové listy
    • 5 kuliček nového koření
    • 3 hřebíčky
    • 1 lžička hořčičného semínka
    • 2–3 mrkve nakrájené na kolečka
    • 2 cibule nakrájené na silnější kolečka 8 snítek kopru

Příprava jídla

1 Okurky důkladně vydrhněte a opláchněte, aby se do sklenic nedostaly žádné nečistoty. Do středně velkého hrnce vlijte dva litry vody, přidejte ocet, cukerín (chcete-li), cukr, sůl a všechno koření. Přiveďte k varu, 5 minut vařte a pak nechte zcela zchladnout.

2 Do vysterilizovaných sklenic rozdělte mrkev, cibuli, snítky kopru a upěchujte okurky. Zalijte nálevem, zavíčkujte vyvařenými víčky a 10–15 minut zavařujte ve vroucí vodě. Vyjměte a nechte vychladnout.

NĚCO NAVÍC
Díky cukerínu budou okurky pěkně křupavé, pokud jej nahradíte cukrem, nevadí to, ale bude to na úkor právě křupavosti. V případě, že použijete cukr, snězte okurky do 2–3 měsíců, později by mohly být rozměklé. Do sklenic můžete k okurkám přidat i na kolečka nakrájený oloupaný křen, budou pak obzvláště pikantní!

RYCHLONAKLÁDAČKY

  • Pokud potřebujete nakládané okur- ky hned teď a chcete domácí, máme pro vás skvělý recept na rychlonakládačky. Vznikl drobnou úpravou z původních nakládaných okurek po asijsku, do nichž standardně patří rýžový ocet. Zkusili jsme ho nahradit obyčejným kvasným a vznikl recept, se kterým slavíme úspěchy všude, kam přijdeme – je totiž ultra jednoduchý na provedení i zapamatování, ultra levný, ale hlavně ultra dobrý.
  • Zavařovací sklenici naplňte okurkou hadovkou nakrájenou na tenké plátky. Svařte cca 100ml octa se 6–8 lžícemi krupicového cukru (množství přizpůsobte vlastní chuti), 1 lžičkou soli, trochou čerstvě nadrceného pepře a asi 50ml vody tak, aby se cukr dokonale rozpustil. Vroucím nálevem zalijte okurky ve sklenici, zavřete a otočte dnem vzhůru. Okurky potřebují jen pár hodin a budou skvělé. Co nesníte hned, vydrží v lednici až 14 dnů.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Meruňkový džem s levandulí

Nakládané lilky

Černorybízový likér cassis

Do skla!

Přidat komentář