0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Na 8 větších sklenic

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3424 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 614 g
Tuky 65 g
Vláknina 106 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na tyhle nejlepší okurky na světě získala od své tchyně naše editorka Jana. Můžete si je udělat ve dvou variantách, buď křupavé s cukerínem určené k dlouhodobému uskladnění, nebo úplně bez chemie!

Suroviny

drobné, záleží na velikosti plodů, malých se vejde do sklenice větší množství
ocet 500 g
cukerín 18 ks
lze nahradit 18 kostkami cukru
krupicový cukr 150 g
sůl 60 g
pepř mletý 6 kuliček
bobkový list 2 ks
nové koření 5 kuliček
hřebíček 3 ks
hořčičné semínko 1 ČL
mrkev 3 ks
nakrájená na kolečka
cibule 2 ks
nakrájené na silnější kolečka
kopr 8 snítek

1 Okurky důkladně vydrhněte a opláchněte, aby se do sklenic nedostaly žádné nečistoty. Do středně velkého hrnce vlijte dva litry vody, přidejte ocet, cukerín (chcete-li), cukr, sůl a všechno koření. Přiveďte k varu, 5 minut vařte a pak nechte zcela zchladnout.

2 Do vysterilizovaných sklenic rozdělte mrkev, cibuli, snítky kopru a upěchujte okurky. Zalijte nálevem, zavíčkujte vyvařenými víčky a 10–15 minut zavařujte ve vroucí vodě. Vyjměte a nechte vychladnout.

NĚCO NAVÍC
Díky cukerínu budou okurky pěkně křupavé, pokud jej nahradíte cukrem, nevadí to, ale bude to na úkor právě křupavosti. V případě, že použijete cukr, snězte okurky do 2–3 měsíců, později by mohly být rozměklé. Do sklenic můžete k okurkám přidat i na kolečka nakrájený oloupaný křen, budou pak obzvláště pikantní!

 

RYCHLONAKLÁDAČKY

  • Pokud potřebujete nakládané okurky hned teď a chcete domácí, máme pro vás skvělý recept na rychlonakládačky. Vznikl drobnou úpravou z původních nakládaných okurek po asijsku, do nichž standardně patří rýžový ocet. Zkusili jsme ho nahradit obyčejným kvasným a vznikl recept, se kterým slavíme úspěchy všude, kam přijdeme – je totiž ultra jednoduchý na provedení i zapamatování, ultra levný, ale hlavně ultra dobrý.
  • Zavařovací sklenici naplňte okurkou hadovkou nakrájenou na tenké plátky. Svařte cca 100ml octa se 6–8 lžícemi krupicového cukru (množství přizpůsobte vlastní chuti), 1 lžičkou soli, trochou čerstvě nadrceného pepře a asi 50ml vody tak, aby se cukr dokonale rozpustil. Vroucím nálevem zalijte okurky ve sklenici, zavřete a otočte dnem vzhůru. Okurky potřebují jen pár hodin a budou skvělé. Co nesníte hned, vydrží v lednici až 14 dnů.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/7

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč