0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Plísňové sýry: milované i nenáviděné

Plísňové sýry: milované i nenáviděné
sdílet:

Někdo je miluje, jiný by je nepozřel. Řeč je o plísňových sýrech. Právě plísně dodávají sýrům specifickou chuť, kterou považujeme za delikátní. Jaké druhy plísňových sýrů existují, jak se vyrábějí a s čím je můžete kombinovat v kuchyni.

 

Druhy plísňových sýrů

S plísní na povrchu

Sýry s plísní na povrchu jsou typické tím, že mají tzv. plísňovou kůrku a pod ní se skrývá měkčí, někdy až tekutá konzistence. Pod tuto kategorii patří sýry jako francouzský Camembert či Brie, český Hermelín a Plesnivec.

S modrou plísní

Sýry s plísní uvnitř jsou poznáte podle modrozelené plísňových skvrn schovaných uvnitř. Mezi hlavní představitele této kategorie patří česká Niva, francouzský Roquefort nebo italská Gorgonzola.

Dvouplísňové sýry

Jak název napovídá, dvouplísňové sýry mají plíseň na povrchu i uvnitř. Sýry jsou charakteristické vyšším obsahem tuku oproti jiným druhům „plísňáků“. U nás je takovým sýrem například Vltavín nebo franczousko-italská Cambozola.

Výroba sýrů

Při výrobě plísňových sýrů jsou zapotřebí tři základní suroviny. Nejdůležitější surovinou je samozřejmě mléko. Nejčastěji se používá mléko kravskékozí nebo ovčí.  Druhou důležitou surovinou je syřidlo, což je přípravek živočišného původu s obsahem enzymů, za pomoci kterých se mléko sráží. Na závěr se plísňové sýry neobejdou bez plísňových kultur. Na výrobu plísňových sýrů se používají dva základní druhy vyšlechtěných plísní.

  • Penicilinum camemberti využívají sýry camembertského typu s bílou plísní na povrchu. Sýry tohoto rázu se plísní postříkají po povrchu a nechávají se zrát ve speciálních formách.
  • Penicilinum roqueforti je plíseň určená na výrobu sýrů roquefortského typu, které jsou význané zelenomodrou plísní uvnitř. Tyto sýry se vyrábějí ve speciálních výrobnících, kde se vytvarují bochníky, ty se nasolí a plísňová kultura se do nich vstřikuje jehlami. V průběhu zrání se sýr propichuje, aby se dovnitř dostal kyslík a podpořil tak růst naočkovaných plísní. Pro zrání sýru je zapotřebí prostředí s přesně danými klimatickými podmínkami.

Doba zrání plísňových sýrů se liší podle toho, jaký konkrétní typ sýru se vyrábí, ale pohybuje se od 2 týdnů až po 6 měsíců. Obecně platí, že čím delší doba zrání, tím je sýr lahodnější.

S čím kombinovat plísňové sýry

Dostali jste chuť na nějaký plísňový sýr, ale nevíte, s čím ho kombinovat tak, abyste si na něm skutečně pochutnali? Pak neváhejte číst dál.

  • K sýrům plísňového typu se nejlépe hodí sladké komponenty jako jsou marmelády, čatní, čerstvé nebo sušené ovocné plody (zejména pak hrušky a hroznové víno) a oříšky, nejlépe ty vlašské. Může to znít zvláštně, ale jakmile tuto sladko-slanou kombinaci jednou ochutnáte, nebudete chtít jíst „plísňáky“ jinak.

Už se nemůžete dočkat, až tuhle sladko-slanou kombinaci vyzkoušíte? Nechte se inspirovat našimi recepty.

S čím můžete konzumovat plísňové sýry jsme si už řekli. Co k nim ale popíjet? Rozhodně víno. Jaké víno se hodí, k jakému typu sýra se dozvíte v článku níže.

Související články

Raclette: objevte kouzlo tavených švýcarských sýrů
  • Tipy a triky

Raclette: objevte kouzlo tavených švýcarských sýrů

Raclette patří k tradičním pokrmům švýcarské kuchyně. Můžete ho kombinovat s různými přílohami a pokaždé si výtečně pochutnáte. Jak si tahle sýrová pochoutka získala přízeň gurmánů po celé Evropě? Prozradíme vám, jaká byla historie raclette...

Apetit magazín

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit