Pozvěte své blízké na opravdové hody. Pomalu pečená kachna patří spolu s domácím zelím a knedlíky k jídlům, na která se nezapomíná. Poradíme vám jak na ni, aby maso bylo krásně měkké, vláčné a nevysušené, zato s křupavou kůrčičkou.
Na přípravu pečené kachny potřebujete minimum ingrediencí, zato byste si na ni měli vyhradit dostatek času. Neznamená to ale, že v kuchyni strávíte dlouhé hodiny nebo že byste v ní snad museli i spát. Na samotnou přípravu kachny na pekáč vám stačí patnáct minut. Jen musíte počítat s tím, že maso budete péct 6–7 hodin při velmi nízké teplotě.
- Celé kouzlo lahodného výsledku tkví právě v pomalém pečení a pekáči s pokličkou, která masu nedovolí, aby se přesušilo.
Jak upéct dokonalou kachnu
- Celou kachnu bez vnitřností nejprve omyjte a dočistěte od případných zbytků peří.
- Pak ji důkladně osolte, zvnějšku i zevnitř a snažte se sůl dostat do všech záhybů.
- Poté ji ze všech stran posypte kmínem a vložte hřbetem dolů na pekáč, který co nejpřesněji sedí k její velikosti.
- Mírně podlijte vodou nebo pivem a přiklopte dobře přiléhající víko.
- Kachnu pečte v troubě předehřáté na 120 °C přibližně 6 hodin.
- Na závěr můžete kachnu opět mírně podlít, zvýšit teplotu v troubě na 200 °C a dopéct bez poklice, dokud nezezlátne.
- Kůžička se krásně vypeče a bude křupavá.
- Malá rada pro závěr pečení: pokud si chcete ověřit, zda je kachní maso dokonale propečené, nepíchejte do něj nožem ani vidličkou. Zbytečně by vytekla šťáva. Místo toho raději opatrně uchopte kost stehna a zkuste lehce otočit. Pokud to jde snadno, můžete pečínku směle podávat.
Menu pro boží hodování
Vybrali jsme pro vás pokrmy, které s kachnou dokonale ladí. Společně tvoří tradiční menu, se kterým zazáříte nejen 25. prosince na Boží hod vánoční. V tento den se vždy podávalo to nejlepší, co mohla rodina svým návštěvám nabídnout. Obvykle to byla právě pečená kachna nebo husa.
A jelikož by se První svátek vánoční měl nést nejen v duchu dobrého jídla, ale také odpočinku, vybrali jsme takové recepty, které snadno připravíte s předstihem a v daný den jen doladíte.
- Jako předkrm svým milým nabídněte paštiku s čerstvým pečivem. Tu můžete nachystat i několik dní předem a uložit do lednice až do okamžiku podávání. Její chuť se nejlépe rozvine při pokojové teplotě, tak ji nezapomeňte včas vyjmout. Doporučujeme alespoň 30 minut předem.
- Jako hlavní chod tohoto hodování samozřejmě zazáří pomalu pečená pečená kachna. Přílohu necháme na vás. Ať už si k ní dáte dušené zelí a kynuté knedlíky nebo chlupaté knedlíky se špekem a cibulkou, uspokojíte všechny mlsné jazýčky.
- Sladkou tečku za slavnostním hodováním udělá zmrzlinový pohár se švestkovou omáčkou a perníčky. Voňavou kořeněnou omáčku můžete připravit až několik dní předem. Skladujte ji v uzavřené sklenici v lednici. Před podáváním ji stačí krátce prohřát na sporáku nebo v mikrovlnné troubě.
Spoustu dalších nápadů na sváteční hodování najdete v následujících článcích