Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Paštika s araratem

Paštika s araratem

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1917 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 12 g
Tuky 181 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Paštika má vždycky dobrý poměr námaha vs. výsledný efekt. A tahle se vydařila mimořádně!

Suroviny

máslo 200 g
+ 1 vrchovatá lžíce navíc
nebo kuřecí, očištěná (můžete použít játra získaná spolu s kachnou a doplnit je kuřecími)
koňak, ararat nebo jiná dobrá brandy
hořčice mletá 2 PL
mleté hořčičné semínko, hořčičný prášek
mletý
jalovec 1 špetka
mletý
tymián 1 ČL
čerstvý, nasekaný
česnek 2 stroužky
drcené
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý + trocha celého barevného na ozdobení
rozmarýn snítky
na ozdobení
dobré bílé pečivo nebo toustíky, k podávání

Postup

1

V pánvi se silným dnem na středním ohni rozehřejte vrchovatou lžíci másla a opékejte na něm drůbeží játra asi 5 minut. Často je obracejte. Pak je vyjměte děrovanou sběračkou a přesuňte do mixéru, sekáčku nebo do robotu. Nyní v uvolněné pánvi opatrně rozpusťte 150g zbývajícího másla a přilijte ho k játrům. Pak do pánve vlijte ararat, vypláchněte jím pánev a tekutinu vlijte opět k játrům. Pak přidejte mletou hořčici, muškátový květ, jalovec, čerstvý tymián, česnek, sůl a pepř podle chuti.

2

Nechte stát 10 minut, pak rozmixujte na hladké, hedvábné pyré. To rozdělte do zapékacích misek, hrnečků či jiných vhodných nádob (1 či 2 velkých nebo do 6 malých). Navlhčenou papírovou utěrkou očistěte okraje nádob/y. Rozehřejte zbývající máslo a zalijte jím v tenké vrstvě povrch paštiky ve všech nádobách. Ozdobte snítkami rozmarýnu a/nebo barevným pepřem. Nechte zchladnout.

3

Zakryjte potravinářskou fólií a uložte do chladničky do okamžiku podávání, vyjměte je však včas, aspoň 30 minut předem (paštika je nejlepší o pokojové teplotě).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín