Paštika s araratem

Paštika s araratem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1850 kcal
Bílkoviny 43 g
Cukr 10 g
Tuky 181 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Paštika má vždycky dobrý poměr námaha vs. výsledný efekt. A tahle se vydařila mimořádně!

Suroviny

máslo 200 g
a 1 lžíce navíc
játra kachní 220 g
nebo kuřecí, očištěná
2 PL
koňak arrarat nebo jiné dobré brandy či koňaku
hořčice 2 PL
mleté hořčičné semínka, hořčičného prášku
muškátový květ špetka
mletý
jalovec špetka
mletý
česnek 2 stroužek
drcený
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý, a trocha celého barevného na ozdobení
rozmarýn
na ozdobení
pečivo
dobré bílé nebo toustíky, k podávání

1 V pánvi se silným dnem na středním ohni rozehřejte vrchovatou lžíci másla a opékejte na něm drůbeží játra asi 5 minut. Často je obracejte. Pak je vyjměte děrovanou sběračkou a přesuňte do mixéru, sekáčku nebo do robotu. Nyní v uvolněné pánvi opatrně rozpusťte 150g zbývajícího másla a přilijte ho k játrům. Pak do pánve vlijte ararat, vypláchněte jím pánev a tekutinu vlijte opět k játrům. Pak přidejte mletou hořčici, muškátový květ, jalovec, čerstvý tymián, česnek, sůl a pepř podle chuti.

2 Nechte stát 10 minut, pak rozmixujte na hladké, hedvábné pyré. To rozdělte do zapékacích misek, hrnečků či jiných vhodných nádob (1 či 2 velkých nebo do 6 malých). Navlhčenou papírovou utěrkou očistěte okraje nádob/y. Rozehřejte zbývající máslo a zalijte jím v tenké vrstvě povrch paštiky ve všech nádobách. Ozdobte snítkami rozmarýnu a/nebo barevným pepřem. Nechte zchladnout.

3 Zakryjte potravinářskou fólií a uložte do chladničky do okamžiku podávání, vyjměte je však včas, aspoň 30 minut předem (paštika je nejlepší o pokojové teplotě).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit