Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Paštika s araratem

Paštika má vždycky dobrý poměr námaha vs. výsledný efekt. A tahle se vydařila mimořádně!

Vydání: 2017/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ odležení
PT5M
Opékání 0:05
Pomazánka

Ingredience

    • 200 g + 1 vrchovatá lžíce másla
    • 220 g kachních (nebo kuřecích) jater, očištěných (můžete použít játra získaná spolu s kachnou a doplnit je kuřecími)
    • 2 lžíce araratu, koňaku či jiné dobré brandy
    • 2 lžičky mleté hořčice (mletého hořčičného semínka, hořčičného prášku)
    • špetka mletého muškátového květu
    • špetka mletého jalovce
    • 1 lžička nasekaných čerstvých lístků tymiánu
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř + celý (barevný) pepř na ozdobení
    • snítky rozmarýnu na ozdobení
    • dobré bílé pečivo nebo toustíky k podávání

Příprava jídla

1 V pánvi se silným dnem na středním ohni rozehřejte vrchovatou lžíci másla a opékejte na něm drůbeží játra asi 5 minut. Často je obracejte. Pak je vyjměte děrovanou sběračkou a přesuňte do mixéru, sekáčku nebo do robotu. Nyní v uvolněné pánvi opatrně rozpusťte 150g zbývajícího másla a přilijte ho k játrům. Pak do pánve vlijte ararat, vypláchněte jím pánev a tekutinu vlijte opět k játrům. Pak přidejte mletou hořčici, muškátový květ, jalovec, čerstvý tymián, česnek, sůl a pepř podle chuti.

2 Nechte stát 10 minut, pak rozmixujte na hladké, hedvábné pyré. To rozdělte do zapékacích misek, hrnečků či jiných vhodných nádob (1 či 2 velkých nebo do 6 malých). Navlhčenou papírovou utěrkou očistěte okraje nádob/y. Rozehřejte zbývající máslo a zalijte jím v tenké vrstvě povrch paštiky ve všech nádobách. Ozdobte snítkami rozmarýnu a/nebo barevným pepřem. Nechte zchladnout.

3 Zakryjte potravinářskou fólií a uložte do chladničky do okamžiku podávání, vyjměte je však včas, aspoň 30 minut předem (paštika je nejlepší o pokojové teplotě).

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kachna pečená s bylinkami a kmínem

Chlupaté knedlíky se zelím a cibulkou

Karamelizovaná jablka se slaninou

Salát s kachními prsíčky

Ravioly kachna & dýně

Přidat komentář