
Zmrzlina se švestkovou omáčkou a perníčky
Śtědrý pohár s voňavými medovými perníčky
Ingredience
- 1,5–2l balení vanilkové zmrzliny
- 200–250 g sušených švestek
- 2–3 lžíce švestkových povidel
- 150–200 ml červeného suchého vína
- svitek skořice + 2 hřebíčky
- špetka mletého zázvoru, špetka soli a citronová šťáva a kůra na dochucení
- 350 g hladké mouky + na vál
- 1 kypřicí prášek do perníku
- 4 lžíce kakaa holandského typu
- 4 lžíce perníkového koření
- 160 g moučkového cukru
- 50 g tekutého medu
- 3 velká vejce + 1 žloutek
- 1 lžička nastrouhané kůry z biocitronu
- bílková poleva na ozdobení (1 bílek, prosátý moučkový cukr a trochu citronové šťávy)
NA PERNÍČKY
Příprava jídla
1 Předem si upečte perníčky. V míse promíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem, kakaem, perníkovým kořením a cukrem. Přidejte tekutý med, 2 vejce, žloutek, citronovou kůru a vše zpracujte v soudržnou hmotu (vytrvejte, hmota se začne spojovat až po delší době hnětení). Zpracujte hladké nelepivé těsto, zabalte ho do fólie a nechte odležet do druhého dne. Pak postupně vyválejte pláty silné 3–5 mm a tvořítky z nich vykrájejte různé tvary. Klaďte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 10 minut. Po vyjmutí je hned potřete rozšlehaným vejcem, stáhněte z plechu a nechte vychladnout. Ozdobte cukrovou polevou.
2 Na omáčku: Do kastrůlku se silným dnem vložte švestky, povidla, koření a špetku soli a vše zalijte vínem. Vařte na mírném ohni, dokud se švestky částečně nerozvaří a omáčka nezhoustne. Dochuťte a stáhněte z ohně. Zmrzlinu rozdělte do misek, přelijte omáčkou a podávejte s perníčky.
NĚCO NAVÍC
Perníčky pečte ideálně 14 dní předem a skladujte je v dobře těsnící krabici s víkem, aby se rozležely a změkly.
Přidat komentář