Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

5 typů knedlíků k svatomartinské huse

Svatomartinské oslavy jsou za dveřmi a královská posvícenská hostina se dá skvěle připravit jednoduše i doma. Máme pro vás tipy, jak na to. Pečení svatomartinské husy vyžaduje dostatečný čas na přípravu. V dnešním článku jsme se zaměřili na typy knedlíků, které se rozhodně nemusíte bát podávat k slavnostnímu pokrmu. Inspirovali jsme se tradicí i novými chutěmi a věříme, že si z nabídky osvědčených receptů vyberete svého knedlíkového oblíbence
9. 11. 2020 | Autor: Šárka Měřičková

Svatomartinské oslavy jsou za dveřmi a královská posvícenská hostina se dá skvěle připravit jednoduše i doma. Máme pro vás tipy, jak na to. Pečení svatomartinské husy vyžaduje dostatečný čas na přípravu. V dnešním článku jsme se zaměřili na typy knedlíků, které se rozhodně nemusíte bát podávat k slavnostnímu pokrmu. Inspirovali jsme se tradicí i novými chutěmi a věříme, že si z nabídky osvědčených receptů vyberete svého knedlíkového oblíbence.

Oslavy sv. Martina se v mnoha domácnostech neobejdou bez přípravy tradiční svatomartinské husy. Ta se zpravidla podává s červeným zelím a knedlíkem. Podívejte se s námi, jaké typy knedlíků jsou k tomuto pokrmu vhodné a připravte si jedinečnou svatomartinskou hostinu jako od šéfkuchaře. 

5 zajímavostí o knedlících

Báječně nadýchané, hedvábně jemné knedlíky s omáčkou, to je prostě česká klasika. Myslíte si, že vás nemají čím...

Bramborový knedlík

Tradiční bramborový knedlík patří mezi klasiky české kuchyně a s pečeným masem tvoří chuťový tandem na talíři. Pro svou chuť a konzistenci se velice dobře hodí k mastným jídlům. Vyzkoušejte náš oblíbený recept na bramborové knedlíky nebo nadýchanou verzi v podobě kynutých bramborových knedlíků

Základní bramborové těsto

Je tradiční, jednoduché a tak univerzální! Z jednoho a téhož bramborového těsta připravíte knedlíky,...

Tvarohový knedlík   

Nebojte se experimentovat a připravit si ke svatomartinské huse ideální obměnu za bramborový knedlík v podobě tvarohového těsta. Zároveň oproti přípravě bramborových knedlíků ušetříte spoustu času, jelikož tvarohové knedlíky jsou hotové raz dva a můžete se do jejich tvoření pustit až ve chvíli, kdy zlatavá kůrka husy volá po vyndání z trouby. Vyzkoušejte recept na tvarohové knedlíky podle Magdaleny Rettigové. Svou vláčností a vůní po tymiánu vás jejich chuť dostane a možná je i díky časové úspoře a lahodné chuti zařadíte do svého běžného jídelníčku.  

Karlovarský knedlík

Na talíři skvěle vypadá, jelikož díky přidání bylinek hraje lákavými přírodními barvami. To je tradiční karlovarský knedlík, který se hodí nejen ke svatomartinské huse, ale třeba i k pomalu pečenému vepřovému masu. Karlovarské knedlíky se netvarují do šišky jako bramborové, tvarem připomínají spíše kouli. Než se pustíte do jejich přípravy, podívejte se na naše tipy, jak správně zabalit karlovarský knedlík, pokud jej vaříte ve vodě. Mezi naše oblíbence patří karlovarský knedlík připravovaný na páře, který není nutno balit do fólie a hotový je do 20 minut.  

20x knedlíky pro každého

Českou kuchyni si bez knedlíků nedokážeme snad ani představit. Podávají se s oblibou k pečenému masu a omáčkám, ale...

Krupicový knedlík

Knedlíky, ve kterých je rafinovaně ukrytá křupavá slanina, jenž jim dodá neodolatelnou chuť a zároveň zamezí tomu, aby vám knedlíky připadaly suché. Krupicové knedlíky jsou krásně vláčné a budete-li je vařit ve vývaru, jejich vůně bude skvěle ladit i k výrazné vůni pečené husy. Knedlíky s krupicí tvoří oblíbenou přílohu masových pokrmů. 

Kukuřičný knedlík

Výčet knedlíkových receptů by nebyl úplný, kdybychom nepřidali jeho hrnkovou variantu. Nejde však o hrnkové odměřování surovin, ale o vaření knedlíku přímo v hrnečku. Krom bleskové přípravy můžeme kukuřičný knedlík považovat za zdravější alternativu klasických bramborových knedlíků. Namísto kukuřičné mouky můžete použít výživnou polentu, množství odpovídá mouce v receptu. 

Související

Svatomartinská hostina

Svatomartinská hostina

Nápad na šest snadných jídel z jedné jediné husy. Listopadová kouzla!
Učíme se od mistra: Svatomartinská husa

Učíme se od mistra: Svatomartinská husa

Šéfkuchař Radek Kašpárek z Ola Kala Bistra vás krok za krokem naučí vykostit husu a připravit z ní skvělou roládu...
Nejlepší domácí knedlíky

Nejlepší domácí knedlíky

Pusťte se do knedlíkového umění. Když zvládnete tohle, dokážete v kuchyni už cokoli.
Špekové knedlíky se neslepí

Špekové knedlíky se neslepí

Těsto na špekové knedlíky bývá měkké a může se stát, že po vytvarování na podložce trochu sesedne.

Nadívaná kachna se špekovými knedlíky

Knedlíků radši připravte dvojnásobné množství, protože je budete ujídat ještě před dopečením kachny.

Máslové knedlíky

Máslový knedlík (nebo nok) je skvělý k lehkým jídlům, zelenině i rybám!

Hrnkový knedlík z kukuřičné mouky

Recept na tento, ale i jiné netradiční varianty knedlíku najdete v Hravé kuchařce Ilony Chovancové.

Jak upéct svatomartinské rohlíky se sladkou nádivkou

I podzim má své velké gastronomické svátky. Na svatého Martina se u nás podává pečená husa se zelím, ochutnávají se...

Dopřejte si husí maso

Husa bývá symbolem tučného a nezdravého stravování. Nejlepší na huse je paradoxně ten největší strašák – sádlo...

Podle čeho si vybrat skutečné svatomartinské víno

Svátky svatého Martina nejsou spjaty pouze s voňavou pečenou husou. Jsou také první možností, jak ochutnat...

Proč si koupit svatomartinskou husu z české farmy?

Svatomartinské hody jsou v plném proudu. Oficiálně se slaví 11. listopadu, ale radovánky spojené s tímto dnem si...

Přidat komentář