Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na vlastní domácí sýr potřebujete jen tři základní suroviny. Všechny možná máte doma po ruce

Čerstvý sýr
ZDROJ: Zoe Schaeffer/Unsplash
sdílet:

Hledáte inspiraci na svačinu, snídani nebo rychlou večeři? Patříte mezi milovníky sýra a chtěli byste si připravit svůj vlastní, který chutná jak na pečivu, tak v pomazánce? Vyzkoušejte naše tipy a připravte si domácí čerstvý sýr pro rodinu i na párty s přáteli.

Základem domácího sýra je čerstvé mléko, které se působením syřidla nebo kyseliny vysráží. Po oddělení syrovátky od sýřeniny se pak hmota dál zpracovává a vznikají různé typy sýra. 

Syřidlo je enzym, který způsobuje srážení mléčné bílkoviny, čímž oddělí sýřenina (sražené mléčná bílkovina) od syrovátky. Sýřenina pak tvoří základ pro domácí sýr

  • Mezi často používaná syřidla patří Laktochym (živočišné syřidlo) a Fromase (mikrobiální syřidlo).  8 kapek syřidla na 1 l mléka.
  • Pokud se chcete syřidlu vyhnout, můžete zkusit náš recept na sýr bez syřidla, kde roli živé kultury zastupuje kysané podmáslí. Použít můžete také kefír.
  • K výrobě sýra budete kromě plnotučného mléka a syřidla potřebovat také sůl, kuchyňský teploměr, hrnec na odkapávání a plátýnko.
  • Klasický čerstvý sýr se vyrábí nejprve zahříváním mléka, postupným zráním mléčné kultury, oddělením syrovátky syřidlem a odkapáváním. Recept a přesný postup, jak vyrobit domácí sýr, vás dovedou ke zdárnému výsledku.

Nejjednodušší čerstvý sýr bez syřidla

Domácí čerstvý sýr zvládne připravit i začátečník, a ani nemusí shánět enzymy. Až na dobu odkapávání, která vyžaduje trochu trpělivosti, je příprava otázkou minut. 

  • Na nejjednodušší domácí sýr budete potřebovat 1 l mléka, 500 ml podmáslí a 1 ČL soli.
  • Ke sražení mléka zde dojde působením kyselého podmáslí.
  • Hotový čerstvý sýr vydrží v lednici přibližně 2 dny.

Ke srážení mléka můžete vždy použít citronovou šťávu nebo ocet.

Odkapanou syrovátku nevylévejte, jedná se o velmi cennou tekutinu bohatou na bílkoviny, vitaminy skupiny B a minerály. Můžete jí rovnou vypít pro osvěžení těla, natřít na obličej místo pleťové masky, nebo použít k zadělávání těst místo mléka či vody.

Bylinky a koření, může nastat tvoření

Domácí čerstvý sýr se skvěle roztírá a je delikátní jen tak na pečivu. Pokud pečete domácí kváskový chléb, pak se jeho kombinací se sýrem postaráte o rodinné blaho.

  • Hotový sýr můžete obalit v sušených bylinkách (rozmarýn, tymián, provensálské bylinky) nebo v koření (chilli, pepř, kari) a zkrátka experimentovat dle vlastní chuti.
  • Smíchat ho můžete s kmínem, česnekem nebo paprikou. Sluší mu také pažitka či medvědí česnek.
  • S čerstvým sýrem máte dokonalý základ pro pomazánky

Zdroje informací: Domácí mlékař, časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč