0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

První jarní divoké byliny: co sbírat na procházce kromě medvědího česneku?

Proutěný košík se zelenými bylinami
ZDROJ: Teona Swift, Pexels
sdílet:

Rostliny vhodné k jídlu najdete prakticky kdekoliv. Vyrazte pro ně! Medvědí česnek roste často na chráněných územích a jeho sběr je tak zakázán. Místo něj ale můžete do košíku natrhat třeba česnek podivný, česnek viniční, česnáček lékařský, plicních lékařský, ptačnici prostřední a další bylinky!

Co sbírat v prvních jarních týdnech

  • Evergreenem posledních let je medvědí česnek, který je skvělý čerstvý i tepelně upravený. Do jídla vnáší sytě česnekovou chuť.
  • Mezi jeho botanické sourozence patří česnek podivný, který někdy najdete na stejných místech jako česnek medvědí, nevyhýbá se však ani zahradám či parkům, kde ho považují za obtížný plevel. Proto jsou ekologové radši, když lidé trhají místo medvědího právě podivný.
  • Další variantnou je česnek viniční, který roste často v blízkosti vinic, ale i na okrajích lesů poblíž vodních toků. Přezdívá se mu divoký šnytlík, protože vypadá téměř stejně jako pažitka.
  • Podobně výraznými česnekovými tóny oplývá česnáček lékařský, který je v chuti zároveň příjemně štiplavý podobně jako hořčice. Najdete ho na vlhkých půdách v teplejších oblastech, nejčastěji v  polostínu listnatých lesů.
  • V listnatých lesích také brzy zjara roste plicník lékařský, ze kterého můžete sbírat květ i listy. Květy chutnají výrazně, robustně, zato listy jsou jemné až nevýrazné. Nesnesou tepelnou úpravu, a tak se hodí především do salátů.
  • Podobně využijete také křehké a šťavnaté lístky ptačince prostředního, který najdete opravdu kdekoliv. Umí se přizpůsobit místu, kde roste, a vytváří bohaté polštáře. Jeho stonky, lístky i květy jsou křehké, v chuti jemné a protože roste opravdu bujně, můžete ho trhat plnými hrstmi.
  • V teplé kuchyni využijete bršlici kozí nohu, kterou stejně jako kopřivu dvoudomou doprovází pověst úporného plevele. Obě rostliny přitom na jaře dokáží výrazně obohatit jídelníček, ať už jako součást špenátů, polévek, různých nákypů nebo tradiční velikonoční hlavičky.

Jak využít jarní lístky

První jarní výhonky jsou jemné, křehké a plné zdraví prospěšných látek, které po dlouhém zimním období povzbudí organismus a nastartují očistné procesy. Jsou dobrým zdrojem aminokyselin, minerálů a vitaminů a zeleného chlorofylu, který patří k dokonalým jarním životabudičům.

  • Nejlepší jsou lístky čerstvé, bez tepelné úpravy. Ozdobte jimi chléb s pomazánkou, zabalte je do sendviče, přimíchejte do salátu, dipu, bylinkového másla, nasekejte do pomazánky nebo si udělejte skvělé pesto! Nasekané bylinky můžete použít k dochucení polévky či těstovinového salátu.
  • Syrové lístky můžete také odšťavnit. Šťávu můžete pít samotnou nebo, pokud vám v této podobě nechutná, ji přidat do zeleninové šťávy nebo třeba do svého oblíbeného smoothie.

Jak už jsme zmínili, některé jarní bylinky můžete také zapékat, vařit jako špenát nebo je přidat do krémové polévky. Inspirujte se recepty, které najdete pod článkem.

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...

Obchod Apetit