Čerstvý měkký sýr

Čerstvý měkký sýr

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2820 kcal
Bílkoviny 180 g
Cukr 300 g
Tuky 120 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Výrobu sýra se syřidlem podle receptu z knihy Domácí mlékař zvládnete i vy!

Suroviny

mléko 6 l
čerstvé
0.15 g
termofilní kultury ST-M5 nebo 60 g živého bílého jogurtu
3 ml
syřidlo Laktochym nebo 2 ml syřidla Hansen
sůl 0.5 PL
na každý bochánek

1 Mléko ohřejte na 39°C. Dobře vmíchejte kulturu ST-M5 rozpuštěnou v trošce mléka nebo jogurt. Přiklopte a nechte 40 minut v teple zrát (hrnec přikryjte dekou).

2 Potom mléko znovu zahřejte na 38–40°C. Přidejte syřidlo rozmíchané v 60ml studené pramenité vody, krátce zamíchejte a pak rázným protipohybem víření tekutiny zcela zastavte. Přiklopte a nechte stát 30 minut. Vzniklá sýřenina by měla mít konzistenci pudinku. V hrnci ji nakrájejte na kostky velikosti lískového oříšku. Pak zamíchejte a nechte 15 minut odpočívat za občasného míchání.

3 Sýr naplňte do forem (předtím můžete ochutit třeba bylinkami) a nechte vykapávat. Formu otáčejte po 10 minutách, 30 minutách, 1 hodině, 2 hodinách, 4 hodinách a 8 hodinách. Přesuňte do chladu a nechte ještě 3 hodiny vykapávat.

4 Pak vyjměte sýry z forem, do jejich povrchu z obou stran krouživými pohyby pečlivě zatřete sůl a dejte do chladu. Po 1–2 dnech lze sýry konzumovat, jsou už dobře rozleželé. 

TIPY A TRIKY

  • Syřidla se dělí na tradiční živočišná a na vegetariánská (mikrobiální a rostlinná). Velký výběr najdete na www.ekokoza.cz, www.eshop-zemedelske-potreby.cz, www.syridlo.cz, www.kutilov.cz, www.biopro.cz. Pokud upřednostňujete živočišné syřidlo, lze ho zakoupit přímo u výrobce Milcom (eshop.milcom-as.cz).
     
  • Použijete-li k výrobě čerstvého sýra jiné syřidlo, než uvádíme, musíte pro výpočet potřebného množství použít kalkulačku z knihy Domácí mlékař nebo návod na obalu syřidla - cílem je ostrý lom za 30 minut.
     
  • Kniha Domácí mlékař je k dostání na internetu i ve vybraných knihkupectvích. Nejlépe bude navštívit stránky autorky (www.conovehonakopci.cz), kde najdete i spoustu dalších důležitých informací.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
  • Tipy redakce

10 neodolatelných důvodů, proč jít na 10. Apetit piknik

Jupí, už se to blíží, už to klepe na vrátka! Gastronomický svátek časopisu Apetit začíná již za pár dní. Ještě váháte, zda v sobotu 19. června 2021 vyrazit do Grébovky? Tady je 10 skvělých důvod, proč oslavit začátek léta společně. ...
  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...

Obchod Apetit