Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čerstvý měkký sýr

Výrobu sýra se syřidlem podle receptu z knihy Domácí mlékař zvládnete i vy!

Vydání: 2015/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 1 kg
Doba přípravy: Do 10 minut
+ zrání a vykapání
PT15M
Vaření 0:15
Pomazánka

Ingredience

    • 6 litrů čerstvého mléka
    • 0,15g termofilní kultury ST-M5 nebo 60g živého bílého jogurtu
    • 3ml syřidla Laktochym nebo 2ml syřidla Hansen (viz Tipy & triky)
    • 1/2 lžíce soli na každý bochánek

     

Příprava jídla

1 Mléko ohřejte na 39°C. Dobře vmíchejte kulturu ST-M5 rozpuštěnou v trošce mléka nebo jogurt. Přiklopte a nechte 40 minut v teple zrát (hrnec přikryjte dekou).

2 Potom mléko znovu zahřejte na 38–40°C. Přidejte syřidlo rozmíchané v 60ml studené pramenité vody, krátce zamíchejte a pak rázným protipohybem víření tekutiny zcela zastavte. Přiklopte a nechte stát 30 minut. Vzniklá sýřenina by měla mít konzistenci pudinku. V hrnci ji nakrájejte na kostky velikosti lískového oříšku. Pak zamíchejte a nechte 15 minut odpočívat za občasného míchání.

3 Sýr naplňte do forem (předtím můžete ochutit třeba bylinkami) a nechte vykapávat. Formu otáčejte po 10 minutách, 30 minutách, 1 hodině, 2 hodinách, 4 hodinách a 8 hodinách. Přesuňte do chladu a nechte ještě 3 hodiny vykapávat.

4 Pak vyjměte sýry z forem, do jejich povrchu z obou stran krouživými pohyby pečlivě zatřete sůl a dejte do chladu. Po 1–2 dnech lze sýry konzumovat, jsou už dobře rozleželé. 

TIPY A TRIKY

  • Syřidla se dělí na tradiční živočišná a na vegetariánská (mikrobiální a rostlinná). Velký výběr najdete na www.ekokoza.cz, www.eshop-zemedelske-potreby.cz, www.syridlo.cz, www.kutilov.cz, www.biopro.cz. Pokud upřednostňujete živočišné syřidlo, lze ho zakoupit přímo u výrobce Milcom (eshop.milcom-as.cz).
  • Použijete-li k výrobě čerstvého sýra jiné syřidlo, než uvádíme, musíte pro výpočet potřebného množství použít kalkulačku z knihy Domácí mlékař nebo návod na obalu syřidla - cílem je ostrý lom za 30 minut.
  • Kniha Domácí mlékař je k dostání na internetu i ve vybraných knihkupectvích. Nejlépe bude navštívit stránky autorky (www.conovehonakopci.cz), kde najdete i spoustu dalších důležitých informací.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Domácí panýr

Indická květáková polévka s panýrem

Dort s panýrem, dvojí cibulí a hráškem

Domácí pivní sýr

Pomazánka z domácího pivního sýra

Sýrová terina s barevným salátem

Lívanečky s čerstvým sýrem a brokolicí

Přidat komentář