Čerstvý měkký sýr

Čerstvý měkký sýr

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Na cca 1 kg

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2820 kcal
Bílkoviny 180 g
Sacharidy 300 g
Tuky 120 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výrobu sýra se syřidlem podle receptu z knihy Domácí mlékař zvládnete i vy!

Související recepty

Suroviny

mléko 6 l
čerstvé
0.15 g
termofilní kultury ST-M5 nebo 60 g živého bílého jogurtu
3 ml
syřidlo Laktochym nebo 2 ml syřidla Hansen
sůl 0.5 PL
na každý bochánek

1 Mléko ohřejte na 39°C. Dobře vmíchejte kulturu ST-M5 rozpuštěnou v trošce mléka nebo jogurt. Přiklopte a nechte 40 minut v teple zrát (hrnec přikryjte dekou).

2 Potom mléko znovu zahřejte na 38–40°C. Přidejte syřidlo rozmíchané v 60ml studené pramenité vody, krátce zamíchejte a pak rázným protipohybem víření tekutiny zcela zastavte. Přiklopte a nechte stát 30 minut. Vzniklá sýřenina by měla mít konzistenci pudinku. V hrnci ji nakrájejte na kostky velikosti lískového oříšku. Pak zamíchejte a nechte 15 minut odpočívat za občasného míchání.

3 Sýr naplňte do forem (předtím můžete ochutit třeba bylinkami) a nechte vykapávat. Formu otáčejte po 10 minutách, 30 minutách, 1 hodině, 2 hodinách, 4 hodinách a 8 hodinách. Přesuňte do chladu a nechte ještě 3 hodiny vykapávat.

4 Pak vyjměte sýry z forem, do jejich povrchu z obou stran krouživými pohyby pečlivě zatřete sůl a dejte do chladu. Po 1–2 dnech lze sýry konzumovat, jsou už dobře rozleželé. 

TIPY A TRIKY

  • Syřidla se dělí na tradiční živočišná a na vegetariánská (mikrobiální a rostlinná). Velký výběr najdete na www.ekokoza.cz, www.eshop-zemedelske-potreby.cz, www.syridlo.cz, www.kutilov.cz, www.biopro.cz. Pokud upřednostňujete živočišné syřidlo, lze ho zakoupit přímo u výrobce Milcom (eshop.milcom-as.cz).
     
  • Použijete-li k výrobě čerstvého sýra jiné syřidlo, než uvádíme, musíte pro výpočet potřebného množství použít kalkulačku z knihy Domácí mlékař nebo návod na obalu syřidla - cílem je ostrý lom za 30 minut.
     
  • Kniha Domácí mlékař je k dostání na internetu i ve vybraných knihkupectvích. Nejlépe bude navštívit stránky autorky (www.conovehonakopci.cz), kde najdete i spoustu dalších důležitých informací.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/6

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit