Připravit domácí sýr je snadné, zábavné a lahodné!
Suroviny
Postup
Mléko smíchejte s podmáslím, osolte a na středním plameni zahřívejte v těžkém, nejlépe nepřilnavém rendlíku tak dlouho, až se tekutina srazí, tedy rozdělí na bílé chuchvalečky a průsvitnou kapalinu – syrovátku; trvá to asi 20 minut. Směs přitom nejspíš nezačne vřít. (Pokud nemáte nepřilnavý rendlík, během zahřívání míchejte, jinak stačí promíchat jen občas.)
Obsah rendlíku vlijte do cedníku vyloženého čistým plátnem či pár vrstvami gázy a nechte protéct syrovátku. Pak zvedněte všechny cípy plátna či gázy, zatočte je a vymačkejte ze sýra zbývající tekutinu. Nechte vychladnout nebo rovnou jezte s pečivem. Zabalený sýr vydrží v chladničce nejméně 3 dny.
Něco navíc
MLÉKO použijte jen čerstvé a vyvarujte se krabicového, homogenizovaného či UHT.
SYROVÁTKU můžete použít buď na zadělávání těsta místo mléka či vody, anebo vypít pro osvěžení těla zevnitř, případně natřít zevně místo pleťové masky.