0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí čerstvý sýr bez syřidla

Domácí sýr
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Domácí čerstvý sýr bez syřidla

4.1 / 5. Počet hodnocení: 35
Více než hodinu Velmi snadné na 180-200 g sýra

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 670 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 75 g
Tuky 25 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Připravit domácí sýr je snadné, zábavné a lahodné!

Suroviny

mléko 1 l
pasterované plnotučné, polotučné (viz Něco navíc)
podmáslí 500 ml
kysané, nízkotučné nebo kefírové mléko max. 1 % tuku
sůl 1 ČL

Postup

1

Mléko smíchejte s podmáslím, osolte a na středním plameni zahřívejte v těžkém, nejlépe nepřilnavém rendlíku tak dlouho, až se tekutina srazí, tedy rozdělí na bílé chuchvalečky a průsvitnou kapalinu – syrovátku; trvá to asi 20 minut. Směs přitom nejspíš nezačne vřít. (Pokud nemáte nepřilnavý rendlík, během zahřívání míchejte, jinak stačí promíchat jen občas.)

2

Obsah rendlíku vlijte do cedníku vyloženého čistým plátnem či pár vrstvami gázy a nechte protéct syrovátku. Pak zvedněte všechny cípy plátna či gázy, zatočte je a vymačkejte ze sýra zbývající tekutinu. Nechte vychladnout nebo rovnou jezte s pečivem. Zabalený sýr vydrží v chladničce nejméně 3 dny.

Něco navíc
MLÉKO použijte jen čerstvé a vyvarujte se krabicového, homogenizovaného či UHT.
SYROVÁTKU můžete použít buď na zadělávání těsta místo mléka či vody, anebo vypít pro osvěžení těla zevnitř, případně natřít zevně místo pleťové masky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/5

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč