Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí čerstvý sýr bez syřidla
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 66
Do hodiny Velmi snadné na 180-200 g sýra

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 670 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 75 g
Tuky 25 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Připravit si domácí sýr z kravského mléka je až neuvěřitelně snadné a výsledek naprosto fantastický! Stačí vám pouze mléko, podmáslí, sůl a špetka trpělivosti. Pokud stále hledáte recept na jednoduchý domácí sýr bez syřidla, tak tady je!

Suroviny

pasterované plnotučné, polotučné (viz Něco navíc)
kysané, nízkotučné nebo kefírové mléko max. 1 % tuku
sůl 1 ČL
až 2 ČL

Postup

1

Mléko smíchejte s podmáslím, osolte a na středním plameni zahřívejte v těžkém, nejlépe nepřilnavém rendlíku tak dlouho, až se tekutina srazí, tedy rozdělí na bílé chuchvalečky a průsvitnou kapalinu – syrovátku; trvá to asi 20 minut. Směs přitom nejspíš nezačne vřít. (Pokud nemáte nepřilnavý rendlík, během zahřívání míchejte, jinak stačí promíchat jen občas.)

2

Obsah rendlíku vlijte do cedníku vyloženého čistým plátnem či pár vrstvami gázy a nechte protéct syrovátku. Pak zvedněte všechny cípy plátna či gázy, zatočte je a vymačkejte ze sýra zbývající tekutinu. Nechte vychladnout nebo rovnou jezte s pečivem. Zabalený sýr vydrží v chladničce nejméně 3 dny.

NĚCO NAVÍC:
MLÉKO použijte jen čerstvé a vyvarujte se krabicového, homogenizovaného či UHT.
SYROVÁTKU můžete použít buď na zadělávání těsta místo mléka či vody, anebo vypít pro osvěžení těla zevnitř, případně natřít zevně místo pleťové masky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/5

Apetit magazín