Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fish & Chips: V čem spočívá kouzlo britského fenoménu, z jaké ryby nejlíp chutná a co má společného s Alfredem Hitchcockem

Fish and Chips
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Filet z bělomasé mořské ryby smažený v křupavém těstíčku a dozlatova smažené bramborové hranolky patří mezi nejoblíbenější jídla ve Velké Británii. Miloval je i John Lennon nebo Winston Churchill. Fish & Chips se prodává ve stáncích jako rychlé občerstvení, podává v restauracích jako regulerní menu, přichystat si ho můžete i sami doma.

Tak jako spousta jiných světoznámých jídel, má i Fish & Chips nejednoznačný původ. V každém případě se pokrm skládá ze dvou částí, které ne vždy patřily k sobě.

Smaženou rybu připravovali už na konci 17. století sefardští Židé, kteří přišli do Anglie z Pyrenejského poloostrova. Ti smažili kusy rybího masa obalené v těstíčku z mouky a vody nebo piva.

  • Masový nástup Fish & Chips jako rychlého jídla pro dělnickou třídu souvisí s průmyslovou revolucí v polovně 19. století. 

Kdo poprvé podával rybu v těstíčku společně se zlatavými hranolky? To nikdo přesně netuší. Jisté je, že se brambory objevily v Anglii v 17. století, kdy je z nového světa přivezl Sir Walter Raleigh. O to, kdo původně přišel s nápadem upravit brambory jako hranolky, se přou Francouzi s Belgičany. 

  • První záznam o smažených bramborových hranolcích v Anglii přichází o něco později, přibližně v roce 1860. 

S čím jsou fish & chips nejlepší?

O tom, jaké dochucovadla, omáčky a přílohy by se měly k této britské klasice podávat, se vedou – podobně jako o jejich původu – nekonečné debaty. Co si dáte na rybu a hranolky a co s nimi budete jíst, se v Británii liší region od regionu. Původně se však podávaly pouze lehce posypané mořskou solí. Dnes je na výběr hned z několika možností.

  • ocet a sůl
  • „chippy sauce“ (slaná hnědá omáčka)
  • mátová omáčka
  • kari omáčka
  • mačkaný hrášek
  • nakládané okurky, cibule a vejce
  • majonéza

Proč Britové jedí fish & chips hlavně v pátek?

Ve Velké Británii patří k dlouholetým tradicím, že ryby se na stole objevují v pátek. Původ tohoto zvyku najdeme v římskokatolické víře, která doporučuje nejíst v pátek maso teplokrevných zvířat. Tato tradice je stále velmi živá. Mnoho školních jídelen připravuje ryby právě v pátek a pro spoustu Britů je pátek dnem, kdy se jí ryba s hranolky.

Až do nedávna do novin

Běžným způsobem servírování ryby dlouho bylo v novinovém papíru, což Fish & Chips udržovalo pověst levného pouličního jídla. V 80. letech 20. století však přišel zákaz a  novinový papír se přestal z hygienických důvodů používat.

  • Do klasických novin vám dnes tuto rybí dobrotu nikdo nezabalí, ale tradice zůstává zachována alespoň na oko.
  • Prodejci používají speciálně upravený papír, který vypadá jako noviny, ale pravý inkoust na něm nenajdete.

John Lennon prý k Fish & Chips miloval kečup, Michael Jackson si pokrm oblíbil s rozmačkaným hráškem.

Kdy otevřela první Fish & Chips restaurace?

Jak už jsme zmiňovali, ryba a hranolky vznikla jako britská verze rychlého občerstvení. Původně se jedla doma nebo jen tak z novinového kornoutu na ulici.

  • V roce 1863 začal podnikatel John Lees jako první prodávat smaženou rybu s hranolky v dřevěném stánku na trhu v Mossley v Lancashire nedaleko Manchesteru.
  • V Londýně se v roce 1896 rozhodl Samuel Isaacs Fish & Chips povýšit a začal je nabízet v klasické restauraci jako součást běžného menu. Podával rybu s hranolky na talířích za cenu, která byla dostupná i běžným dělníkům.

Co jste možná nevěděli o Fish & Chips

  • Na samém konci 19. století se narodil Alfred Hitchcock. Své dětství prožil nad rodinným obchodem s Fish & Chips.
  • V roce 1937 ve svém díle Cesta k Wigan Pier píše autor George Orwell o smažené rybě s hranolky jako o jídle, které umí zahřát dělnické davy na těle i na duši. 
  • 1939 – 1945 během druhé světové války se britská vláda postarala, aby Fish & Chips byly na seznamu několika málo jídel, která nikdy nebyla na příděl. 
  • Během 80. let 20. století  se porce ryb a hranolků běžně balily do starých novin, aby nevznikaly další náklady na balení. Ke konci 80. let byla tato praxe vyhodnocena úřady jako nevhodná a tak se od ní ustoupilo. Mezi noviny a jídlo se musel vkládat povoskovaný papír nebo se od skutečných novin zcela ustoupilo. 
  • I v současné době, kdy musí smažená ryba bojovat o místo na slunci s burgery, pizzou a indickými nebo čínskými rychlými specialitami, si drží velkou popularitu. 

Zdroje informací: Historic-uk, Britannica, GreatBritishMag, RoyalMuseumGreenwich

Skryt pre seznam

Související články

Autor: jana.koprivova

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč