Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonalá příloha: Jak krájet a tvarovat knedlíky

knedlíky
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Báječně nadýchané, hedvábně jemné knedlíky s omáčkou, to je prostě česká klasika. Myslíte si, že vás nemají čím překvapit? Přesvědčíme vás o opaku!

Své knedlíky mají také v Rakousku, Bavorsku i jinde v Německu, na Slovensku, ve Slovinsku, v Maďarsku, Lucembursku, a překvapivě dokonce i v Itálii nebo ve Švédsku. Některé jsou z mouky, jiné krupicové, semolinové, bramborové nebo s houskou.

Pokud nejíte knedlíky denně, držíte se porcí do čtyř plátků a doplňujete je spoustou zelí (i kedlubnového) nebo špenátu, pak není třeba se nutně zabývat tím, že hřešíte.

  • Čím víc zeleniny či masa ke knedlíkům přidáte, tím vyšší podíl vlákniny, respektive bílkovin v pokrmu.

Způsob kypření nehraje roli 

Někomu může dělat problémy droždí, jinému kypřicí prášek, někomu obojí. Stravitelnější by měly být knedlíky připravené z kvásku, ale ty se mohou zdát chuťově zvláštní, nemluvě o zdlouhavější přípravě.

  • Existují však také knedlíky vařené v hrnečcích nebo v plastových sáčcích, které kypří jen sníh z bílků či vejce.

Knedlíky versus rýže 

Bílá rýže je zdravější než knedlíky pouze pro pacienty s bezlepkovou dietou nebo intolerancí pšenice. Energetickou hodnotu totiž mají knedlíky i bílá rýže stejnou, glykemický index také. Výjimkou je aromatická rýže basmati, která má glykemický index nižší než ostatní druhy rýže.

Videotip: Jak na tvarování knedlíků?

 
Skryt pre seznam

Na co při krájení pozor

Kynuté knedlíky je potřeba ihned po uvaření a vytažení z vody propíchat vidličkou nebo špejlí na několik místech. Pára tak bude mít kudy unikat a knedlíky se nesrazí. Jak knedlíky nakrájet? Možností je několik.

  • Nejrychlejší způsob je použít kráječ se strunami. Celou šišku jím rozdělíte na jednotlivé plátky najednou.
  • Relativně rychlou variantou je použít ostrý nůž, který budete čas od času namáčet ve studené vodě, aby se na něj knedlíky nelepily.
  • Krájení nití vypadá jako hračka, ale chce to trochu cviku. Výhodou krájení nití je, že si o horký knedlík nespálíte ruce. Jednotlivé plátky však (zejméne z rukou začátečníka) mohou mít rozličnou tloušťku.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín