0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vaříme pro zdraví: hnědá rýže

Vaříme pro zdraví: hnědá rýže
sdílet:
Hnědá nebroušená rýže se zachovaným klíčkem a otrubami má příjemnou oříškovou příchuť, je zdravější než bílá rýže a snáze, i když o něco déle se vaří.

Proč ji jíst?


Hnědá rýže je celozrnná, takže si zachovává téměř veškeré živiny. Bílá rýže ztrácí během zpracování 90 procent vitaminu E, 80 procent vitaminu B1 a hořčíku, polovinu železa a dvě třetiny vitaminů B3 a B6 a vlákniny. Bezpočet studií spojuje celozrnné obilniny se snížením nebezpečí srdečních onemocnění, cukrovky, obezity a běžných typů rakoviny (zvláště trávicího traktu, ale i prsu). Dokonce je možné, že celozrnné potraviny, protože mají vyšší poměr bílkovin k sacharidům, napomáhají obraně před cukrovkou a srdečními onemocněními, protože upravují inzulinovou reakci organismu na potravu. Díky obsažené vláknině je navíc hnědá rýže sytější než bílá.

 

Jak často si ji dát?


Polovina světové populace jí rýži nejméně jednou, a dokonce až třikrát denně. Zdá se tedy, že omezení neexistuje. Protože však máme luxus výběru mnoha škrobnatých obilnin a zeleniny, postačí, když hnědou rýži zařadíte do jídelníčku jednou do týdne.

 

 

 

Co se ještě vyplatí vědět?


Hnědá rýže je přirozeně bezlepková. U hnědé rýže pečlivě hlídejte datum spotřeby, snáze žlukne než ta bílá. Na trhu je několik typů hnědé rýže. Nejaromatičtější z nich je basmati, která se výborně hodí ke kari nebo opékaným pokrmům z pánve. K dokonalosti ji přivedete kořením, jako je skořice nebo kardamom.

 

 

 

 

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit