0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vaříme pro zdraví: hnědá rýže

Vaříme pro zdraví: hnědá rýže
sdílet:

Hnědá nebroušená rýže se zachovaným klíčkem a otrubami má příjemnou oříškovou příchuť, je zdravější než bílá rýže a snáze, i když o něco déle se vaří.

 

Proč ji jíst?

Hnědá rýže je celozrnná, takže si zachovává téměř veškeré živiny. Bílá rýže ztrácí během zpracování 90 procent vitaminu E, 80 procent vitaminu B1 a hořčíku, polovinu železa a dvě třetiny vitaminů B3 a B6 a vlákniny. Bezpočet studií spojuje celozrnné obilniny se snížením nebezpečí srdečních onemocnění, cukrovky, obezity a běžných typů rakoviny (zvláště trávicího traktu, ale i prsu). Dokonce je možné, že celozrnné potraviny, protože mají vyšší poměr bílkovin k sacharidům, napomáhají obraně před cukrovkou a srdečními onemocněními, protože upravují inzulinovou reakci organismu na potravu. Díky obsažené vláknině je navíc hnědá rýže sytější než bílá.

Jak často si ji dát?

Polovina světové populace jí rýži nejméně jednou, a dokonce až třikrát denně. Zdá se tedy, že omezení neexistuje. Protože však máme luxus výběru mnoha škrobnatých obilnin a zeleniny, postačí, když hnědou rýži zařadíte do jídelníčku jednou do týdne.

Co se ještě vyplatí vědět?

Hnědá rýže je přirozeně bezlepková. U hnědé rýže pečlivě hlídejte datum spotřeby, snáze žlukne než ta bílá. Na trhu je několik typů hnědé rýže. Nejaromatičtější z nich je basmati, která se výborně hodí ke kari nebo opékaným pokrmům z pánve. K dokonalosti ji přivedete kořením, jako je skořice nebo kardamom.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Beránkova cesta aneb Upečte si ve smaltovaných formách z Česka
  • Lidé a jídlo

Beránkova cesta aneb Upečte si ve smaltovaných formách z Česka

Na tom, jak pěkného beránka nebo bábovku postavíme na slavnostní stůl, má zásadní vliv forma. Ta dobrá vykouzlí milé rysy, skvěle vede teplo a upečené dílo z ní hladce vyklouzne. A taky neco vydrží. My jsme ideální formu našli ve smaltovně...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč