Vaříme pro zdraví: hnědá rýže

sdílet:
Hnědá nebroušená rýže se zachovaným klíčkem a otrubami má příjemnou oříškovou příchuť, je zdravější než bílá rýže a snáze, i když o něco déle se vaří.

Proč ji jíst?


Hnědá rýže je celozrnná, takže si zachovává téměř veškeré živiny. Bílá rýže ztrácí během zpracování 90 procent vitaminu E, 80 procent vitaminu B1 a hořčíku, polovinu železa a dvě třetiny vitaminů B3 a B6 a vlákniny. Bezpočet studií spojuje celozrnné obilniny se snížením nebezpečí srdečních onemocnění, cukrovky, obezity a běžných typů rakoviny (zvláště trávicího traktu, ale i prsu). Dokonce je možné, že celozrnné potraviny, protože mají vyšší poměr bílkovin k sacharidům, napomáhají obraně před cukrovkou a srdečními onemocněními, protože upravují inzulinovou reakci organismu na potravu. Díky obsažené vláknině je navíc hnědá rýže sytější než bílá.

 

Jak často si ji dát?


Polovina světové populace jí rýži nejméně jednou, a dokonce až třikrát denně. Zdá se tedy, že omezení neexistuje. Protože však máme luxus výběru mnoha škrobnatých obilnin a zeleniny, postačí, když hnědou rýži zařadíte do jídelníčku jednou do týdne.

 

 

 

Co se ještě vyplatí vědět?


Hnědá rýže je přirozeně bezlepková. U hnědé rýže pečlivě hlídejte datum spotřeby, snáze žlukne než ta bílá. Na trhu je několik typů hnědé rýže. Nejaromatičtější z nich je basmati, která se výborně hodí ke kari nebo opékaným pokrmům z pánve. K dokonalosti ji přivedete kořením, jako je skořice nebo kardamom.

 

 

 

 

 

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit