Kolik druhů rýže znáte a čím se od sebe liší?

Rýže
ZDROJ: veerasantinithi/Pixabay
sdílet:

Přemýšleli jste někdy o tom, kolik druhů rýže existuje? Nebo patříte mezi ty, kteří vybírají podle chuti či ceny? Výběrem špatné rýže ale můžete zkazit celý pokrm. Proto jsme pro vás připravili průvodce světem rýže, díky kterému už v kuchyni nikdy tápat nebudete.

Rýže patří mezi nejrozšířenější potraviny na světě. Její domovinou je Asie, kde si z ní lidé připravovali pokrmy sedm tisíc let zpátky. K nám se dostala díky zámořským plavbám.

Kdybychom se měli zabývat všemi druhy rýže, které na světě existují, pravděpodobně by to vydalo na celou knihu - je jich totiž okolo osmi a půl tisíce. Vybrali jsme alespoň ty odrůdy, které jsou u nás známé a snadno dostupné.

Rýže podle tvaru zrna

  • Rýži dělíme na dlouhozrnnou, krátkozrnnou a kulatozrnnou.
  • Všechny tyto druhy se prodávají jako rýže loupaná. Avšak prodává se i rýže s obalovou částí zrna - neloupaná. V obchodech ji najdete pod označením natural.
  • Všechny rýže jsou přirozeně bezlepkové, proto ji mohou konzumovat i celiaci.

Pojďme se ale podívat na dělení rýže podrobněji.

1. Dlouhozrnná rýže

V české kuchyní je používána nejčastěji, ale ani v Číně na ni nedají dopustit. Za dlouhozrnnou rýži označujeme rýži basmati a rýži jasmínovou.

Basmati rýže

  • Tento druh rýže charakterizuje příjemná oříšková chuť a sypká, nelepivá konzistence.
  • Pochází z provincie Panžáb v Pákistánu a její hlavní výhodou je, že se vaří jen velmi krátce.
  • Basmati je velmi oblíbenou potravinou zejména u sportovců a lidí, kteří chtějí snížit svou váhu, protože má ze všech druhů rýže nejnižší glykemický index. To znamená, že zasytí na delší dobu.

Jasmínová rýže

Například thajská kuchyně se bez  voňavé jasmínové rýže neobejde. Po uvaření je lepivá, což je správně, protože se jí hůlkami a sypká by se špatně nabírala.

U nás seženete i jasmínovou rýži parboiled, to znamená, že prošla procesem „předpařování“. Prodává se ale také jasmínová rýže neloupaná, která nese označení „hnědá rýže“.

2. Kulatozrnná rýže

Charakteristická je pro ni hlavně lepkavost a krémová konzistence, proto je oblíbená především v italské kuchyni při přípravě tradičního rissota. Díky oblým a krátkým zrnům se ale výtečně hodí i na přípravu rýžového nákypu.

Rýže arborio

  • Původem sice pochází z Japonska, ale mnohem rozšířenější je v italských kuchyních.
  • Při vaření má jistá specifika, na které je třeba myslet. Rýži předem příliš neproplachujte, aby nedošlo k vyplavení škrobu. Pak ji lehce orestujte na pánvi, smíchejte s ostatními surovinami a následně se zalijte silným zeleninovým nebo masovým vývarem.
  • Loupaná rýže arborio obsahuje jen velmi malé množství bílkovin a zároveň má vysoký glykemický index, proto doporučujeme konzumovat ji jen příležitostně.
  • V obchodech se také můžeme setkat s neloupanou rýží arborio.

Rýže bomba

Italové mají své rissoto, Španělé zase paellu a ta se bez rýže bomba neobejde. Směs rýže, mořských plodů a koření je jedním z národních jídel Španělů a jsou na něj náležitě pyšní. U nás ji ale bohužel seženete jen výjimečně, a spíše ve specializovaných obchodech.

3. Krátkozrnná rýže

Na rozdíl od ostatních druhů rýže obsahuje výrazně vyšší množství škrobu, proto je po uvaření silně lepivá. Pokud ji však před vařením několikrát pořádně propláchnete, bude lepit méně.

V obchodech se krátkozrnná rýže nejčastěji prodává pod označením „sushi rýže“. Tento druh plodiny také obsahuje nejvíce sacharidů a nejméně tuků, proto se hojně používá na přípravu rýžových pudinků nebo kaší.

S jakými dalšími typy rýže se můžete setkat?

Celozrnná rýže

Tuto rýži pravděpodobně znáte jako rýži „natural“, občas se prodává pod názvem „přírodní rýže“. Celozrnná rýže však není odrůda této plodiny, ale způsob, jakým je upravována - tedy, že obsahuje obalovou část zrna, která se jinak běžně odstraňuje. Ač je celozrnná rýže velmi zdravá, není tolik lahodná a jejím vařením strávíte o něco více času.

Červená rýže

Její domovinou je Thajsko, ale málokdo ví, že malé množství červené rýže vyvážejí do světa také Francouzi. Jako červenou rýži označujeme krátkozrnnou neloupanou rýži, která je plná vitamínů a vlákniny. Protože si však i po dlouhém vaření zachovává tvrdost, používá se v kombinaci s jinými druhy rýže a do salátů.

Hnědá rýže

Žádnou výraznou chutí ani aromatem vás neokouzlí, po vaření ale nezůstává tak tvrdá jako červená rýže. Hnědá rýže je loupaná pouze částečně a obsahuje velké množství antioxidantů a vlákniny, díky čemuž je zdravější než klasická bílá rýže.

Černá rýže

Že jste o ní ještě nikdy neslyšeli? Nic si z toho nedělejte, znají ji jen vyvolení Je to spíše vybraná lahůdka než obyčejná příloha k masu. Její cena je také mnohem vyšší. Používá se zejména na přípravu sladkých dezertů v kombinaci s kokosovým mlékem.

Víte, jak správně rýži připravit, aby byla co nejchutnější? Připravili jsme pro vás článek s podrobným postupem ke každému druhu této plodiny. Více se dočtete v článku Jak na to: dokonalá rýže.

Související recepty

Autor: Michaela Dočkalová

Obchod Apetit