Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Palačinky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Datum uveřejnění: 02.03.2010 14:38
4.7/5 Počet hodnocení: 1827
Do 50 minut Snadné Na cca 10 palačinek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1317 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 203 g
Tuky 30 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Snídaně či večeře snadno a rychle, která udělá radost všem – nejen dětem. Další těsto na palačinky už hledat nemusíte, ten nejlepší recept jste právě ulovili! Když z něj vypustíte vanilkový cukr, můžete je podávat i na slano.

Suroviny

mléko 250 ml
+ navíc podle potřeby
vejce 2 ks
lze vynechat
sůl 1 špetka
olej
či máslo na opékání

Postup

Základní recept na palačinky – těsto
ZDROJ: Image Professionals
1

Mléko vlijte do mísy, přidejte vejce, vanilkový cukr i sůl. Prošlehejte metlou dohladka. Postupně přidávejte mouku a dále šlehejte, až získáte hladké těsto. Pokud je těsto příliš husté, nařeďte dalším mlékem.

2

Hotové těsto nechte půl hodiny odpočinout v lednici. Díky tomu už nebude těsto dále houstnout.

3

Na středním ohni rozehřejte nepřilnavou pánev (nejlépe pánev na palačinky s nízkým okrajem) a slabě ji potřete olejem nebo máslem. Těsto vyndejte z lednice a dobře promíchejte. 

Základní recept na palačinky – opékání
ZDROJ: Apetit
4

Do rozehřáté pánve vlijte asi naběračku těsta a nakláněním pánve ho rozlijte po celé ploše. Opékejte do chvíle, až vrchní strana zcela oschne a tenoučké okraje se zkroutí a vypadají jako krajka. Poté palačinku obracečkou otočte a opečte ji dozlatava i zdruhé strany. Palačinku vyjměte z pánve a odložte na talíř. Opakujte do vypotřebování těsta.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/2

Komentáře

26.06.2022 09:04
Těsto bylo moc husté (po odležení ještě hustší). Musela jsem ho zředit cca 50 ml mléka, aby mělo klasickou "palačinkovou" konzistenci 😉
28.07.2019 22:23

Vynikající recept!

02.11.2014 08:51

těsto velmi jemné s příjemným vanilkovým nádechem!

Apetit magazín